Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
El 22 de juliol va ser el Dia Internacional contra la Coca-cola
24 jul 2006
El 22 de juliol va ser el Dia Internacional contra la Coca-cola
Agències/RebeliónEn el Fòrum Mundial Social, es va decidir que el dia 22 de juliol fora el Dia Internacional contra la Coca-cola, com símbol en el calendari d'una acció social del tot necessària. Coca-cola és una de les majors companyies internacionals quan es refereix a beneficis (4.000 milions d'euros) i vendes (19.600 milions d'euros) a l'any (dades del 2002). Begudes d'aquesta marca són: B Almdudler, Aquarius, Bonaqua, Bum, Cappy, Coca-cola, Fanta, Kinley, Krest, Lift Apfelsaftschorle, Mezzo *Mix, Minute Maid, Nestea, Powerade, Qoo, Rómerquelle, Sprite i Aquabona.

El 22 de juliol es commemora una trista efemérides, l'aniversari de l'assassinat de dos treballadors de la transnacional NESTLÃ, Hèctor Daniel Useche Berón i Víctor Eloy Mels Ospino, afiliats al sindicat colombià d'alimentació SINALTRAINAL.

En 2001, SINALTRAINAL, que congrega a 2.500 empleats de Coca-cola a Colòmbia, va demandar a està transnacional davant la cort del Sud de la Florida perquè condemni a Coca-cola i a les seves filials pels abusos comesos contra els seus treballadors.

En 2002 es constituïx l'audiència pública popular âHèctor Daniel Useche contra la impunitat SINALTRINAL clama justíciaâ?, que després de tres sessions (Atlanta, Brussel·les i Bogota) va considerar culpable a la companyia i còmplice a l'estat colombià.

Aquesta audiència va elaborar un pla integral de reparació del dany causat a les victimes. Després de sis mesos de silenci de la companyia, el 22 de juliol de 2003 (històrica data proclamada en 2003 pel fòrum Social Mundial com dia internacional contra Coca-cola) es llança la campanya mundial com mesura de pressió aprovada per l'audiència pública.

La campanya conta avui amb el respatller creixent de centenars d'organitzacions en tot el món.

En països com EEUU, GB o Itàlia ha suposat la pèrdua de contractes milionaris per a la multinacional. Fins a avui, no només Coca Cua es nega a solucionar la proposta de reparació integral, sinó que continua amb la seva política de violació als drets humans i laborals, subcontractant a més del 90% de la mà d'obra que explota en condicions precàries, amb jornades extenuants i ritmes inhumans.

Per la seva banda, el Ministeri de Protecció Social colombià va revocar els estatuts de SINALTRAINAL per a negar el dret dels treballadors subcontratactats a sindicalitzar-se; judicialitza i il·legalitza les seccions sindicals de SINALTRAINAL o persisteix en els aixecaments de furs sindicals per a acomiadar dirigents.

Les evidències de la relació entre la multinacional i els paramilitars han estat sempre ignorades per les autoritats i Coca-cola dóna suport al govern autoritari d'�lvaro Uribe Vélez per a eliminar drets del poble. Les amenaces contra els dirigents sindicals continuen; els treballadors desplaçats, els acomiadats, els assassinats, les famílies, els orfes segueixen sofrint per aquesta horrenda situació. Continuen impunes els danys causats pels empresonaments injusts i amenaces contra dirigents sindicals i es retallen cada vegada més els drets dels treballadors.

Al mateix temps, els guanys que obté aquesta transnacional segueixen fluint cap a la casa matriu, aprofundint la pobresa i la misèria del poble colombià.

L'ús irracional dels recursos naturals i el dany al medi ambient continuen presents en la seva política depredadora. Ãs vergonyós que l'empresa que gasta tres litres d'aigua per a produir un del seu producte, que paga l'aigua a preus més barats que la població en molts països i que asseca i contamina terres per a després traslladar les seves plantes a altre lloc que arrasar i que sigui alhora la patrocinadora del Fòrum Mundial de l'Aigua.

Per què deixar de consumir Coca-cola?

* Perquè Coca-cola es va beneficiar dels assassinats, encarcelacions, bandejaments, amenaces de mort, acomiadaments... en les seves plantes de Colòmbia, Brasil, Guatemala, Perú, Estats Units, Veneçuela, Palestina, Turquia, Iran...


* Perquè Coca-cola roba l'aigua o la compra als governs a preus menors que els amatents per a la població. La contamina i la ven en llocs on no hi ha substitutiu. Durant l'any 2000, en Chiapas, després de privatitzar l'aigua de la reserva ecològica del Cerro Huitepec, Coca-cola va distribuir aigua amb dues vegades el valor del plom permès per les autoritats sanitàries.


* Perquè Coca-cola va contaminar en l'any 2003 grans superfícies agrícoles en l'�ndia amb productes químics altament tòxics, i en part cancerígens, com el plom i el cadmi, i el seu exagerat consum d'aigua va esgotar pous i va provocar una sequera amb conseqüències catastròfiques per a l'agricultura local.


* Perquè el Parlament Indi va prohibir la venda de Coca-cola en les seves instal·lacions per incloure DDT (tòxic que s'acumula en els teixits grassos i que pot arribar a ser cancerígen) entre els seus ingredients i la companyia ha estat multada en Kerala amb 3 milions de dòlars per evasió fiscal.


* Perquè també en l'Ã?ndia, Coca-cola ha distribuït la seva deixalla tòxica amb âfertilitzantâ? als camperols i ha venut begudes amb pesticides (algunes vegades amb nivells 30 vegades més alts que els permesos per les normes d'EEUU).


* Perquè mentre els camperols llatinoamericans són assassinats per culpa del mil·lenari cultiu de coca, Coca-cola gaudeix d'un dret particular per al seu ús.


* Perquè a Ãfrica, Coca-cola s'enfronta també a demandes per no donar prestacions mèdiques als seus empleats amb VIH Sida.


* Perquè en 2002 les seves pràctiques d'explotació infantil van ser fotografiades a Pakistan. Coca-cola va utilitzar nens per a cosir balons de futbol promocionals en Sialkot. En 2004 torna a usar nens per a tallar canya de sucre en el Salvador, durant jornades de fins a nou hores de matxet sota un sol abrasador i sense cobertura sanitària.


* Perquè Coca-cola discrimina als seus treballadors negres (el 8 d'agost de 2001 Coca-cola va ser condemnada a pagar 192,5 milions de dòlars a EEUU per discriminació racial. Va ser el major cas en la història d'EEUU).


* Perquè entre 1999 i 2000, Coca-cola va ser sancionada 10 vegades en Atlanta (EEUU), a causa de les seves condicions insalubres i a greus escaps químics, per l'Organisme de Seguretat i Salut Laboral.


* Perquè Coca-cola va finançar amb 610.000 dòlars la campanya electoral de George Bush JR.


* Perquè en 2003 els seus beneficis van ascendir a 21.044 milions de dòlars, la meitat de la despesa calculada per l'ONU per a garantir l'educació bàsica a tots els nens del món.


En la nostra mà està impedir que la companyia Coca-cola segueixi fent el que vulgui. Perquè si segueixes consumint els seus productes, tu també ets còmplice de les seves actuacions.
Mira també:
http://valencia.indymedia.org/display.php?articleId=2155
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=35092

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat