Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Sota la “pau social�, desregularització
20 jul 2006
El govern espanyol ha aprovat recentment les Mesures en Matèria de Seguretat Social o, el que és el mateix, la reforma de les pensions. I ho ha fet amb el vist-i-plau de les centrals sindicals espanyoles CCOO i UGT així com de la patronal. En el mateix acord s’ha tancat també la reforma del reconeixement de les malalties professionals. Es tracta, en definitiva, d’una d’aquelles fotografies que en diuen pau social. Però des de la Intersindical-CSC considerem que no hi ha tals motius per a la satisfacció dels treballadors i treballadores.

745 dies més per poder accedir a una pensió
El període de cotització necessari per poder obtenir el dret a una pensió s’ha ampliat de 13 a 15 anys, al•legant que la caixa de la Seguretat Social es troba en una situació crítica per fer front a les pensions. No obstant això, les organitzacions signants han evitat entrar a fons en la qüestió i han passat de puntetes sobre les dades que garanteixen una bona salut de la SS almenys fins el 2022. Així, la reforma posa sobre la taula la necessitat d’utilitzar els sistemes privats de pensions i previsió social, que han estat els grans beneficiaris de l’acord. A més, s’augmenten les dotacions als i les treballadores que allarguin voluntàriament la seva vida laboral més enllà dels 65 anys.

Empitjoren les pensions d’incapacitat permanent
Un altre dels temes introduïts amb aquesta reforma és l’empitjorament dde les pensions d’incapacitat permanent, que aniran en funció dels anys cotitzats i que se’n redueix la quantitat referent al complement de gran invalidesa. Al mateix temps, exclou algunes professions de la possibilitat d’obtenir-la.

La viduïtat, també
La reforma ataca també les pensions de viduïtat i les deixa amb caràcter de renda de substitució i només per als casos en què el/la pensionista sigui qui tingui la càrrega directa de la família en el terreny econòmic.

Malalties professionals i mútues
Amb total impunitat s’ha decidit que el pes fonamental en la declaració de malalties professionals es porti des de les mútues, organitzacions empresarials que, tot i reconèixer les malalties han tendit sempre a no comunicar-les ni a tractar-les, i ni tan sols s’empraven mesures preventives per a evitar-es.

Per tot això, des de la Intersindical-CSC denunciem la voluntat desreguladora i que sembla imparabale per part de l’Estat espanyol. En menys de dos mesos ha segellat tres reformes que afecten l’àmbit del treball i que perjudiquen, totes tres, els treballadors i treballadores, lligats cada dia més a la voluntat de la patronal. Mentre, veiem com el petit estat del benestar que s’havia assolit s’està dinamitant a un ritme accelerat i amb la fotografia de la pau social com a credencial.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat