Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
ONG catalanes denuncien continua repressió defensors Drets Humans a Equador
18 jul 2006
:: Àgora Nord Sud, Enginyeria Sense Fronteres, Entrepobles,
Setem, Veterinaris Sense Fronteres, Medicus Mundi i l'Observatori del Deute en la Globalització denuncien la persecució cap als moviments de defensa dels Drets Humans a la zona d'Orellana, a Equador, sota estat d'emergència.

:: L'activitat petroliera de Perenco, la greu contaminació i la denúncia ambiemtal en el rerafons de la greu situació que es viu que va acabar amb l'empresonament del dirigent Wilman Jimenez
SEGUEIX LA REPRESSIÃ DELS MOVIMENTS DE DEFENSA DELS DDHH I AMBIENTALS A ORELLANA, Equador.

18 de Juliol de 2006

En tant que organitzacions de la societat civil internacional denunciem la persecució i repressió dels moviments de defensa dels drets humans i ambientals que sâestà duent a terme a Orellana, Equador.

La població i el govern local continuen les mobilitzacions i la vaga de fam per reclamar la fi de lâestat dâemergència a la zona que lâEstat ha aprofitat per vulnerar el dret de llibertat dâexpressió i de manifestació.

El conflicte es va iniciar amb lâincompliment de les normatives ambientals per part de lâempresa petrolera Perenco i la conseqüent contaminació dâuna de les zones més importants en termes de biodiversitat dâAmèrica del Sud.

Davant dâaquests fets, la Red de Líderes Comunitarios Ã?ngel Shingre va dur a terme una manifestació pacífica de les comunitats camperoles 15 de abril, Payamino i Punino. La Red és una organització de líders de diverses comunitats, indígenes i colones, que lluita per la defensa dels drets humans i mediambientals davant les agressions de les empreses petrolieres i extractores de fusta. La principal reivindicació en aquest cas davant Perenco és:....


La resposta governamental no ha consistit en un seguiment i millor control de les activitats de lâempresa, sinó en la repressió de les protestes. Així, el 19 de juny de 2006 fou detingut mentre desenvolupaven tasques dâobservació, un membre de la Red i de la Comisión de Drets Humans dâOrellana. Després de fortes pressions socials, nacionals e internacionals en pro de la seva alliberació, Wilman Jiménez Salazar va sortir de la presó el 5 de juliol.

Avui, tant en Wilman com les entitats de defensa de DDHH i ambientals dâEquador, no accepten el procés militar que se li ha obert sota acusacions infundades i que respon a un intent per part del govern i empreses petroleres de deslegitimar i criminalitzar les seves activitats.

La persecució de la societat civil equatoriana en aquest cas no es va detenir aquí, ja que Forces Armades (FFAA) han obert un procés judicial per presumptes injúries a Acción Ecológica, entitat que treballa des de fa anys sobre els impactes socials, ambientals i culturals de les activitats petroleres

Davant aquests fets, continuem denunciant aquesta detenció arbitrària dâuna persona destacada en la lluita per la defensa dels drets humans i ambientals, basada en cap càrrec reconeixible. - Demanem la fi de lâestat dâemergència a la zona i exigim que no es jutgi a civils sota la justícia militar.

- volem denunciar la vulneració del dret de llibertat dâexpressió i de manifestació que sâestà duent a terme aprofitant lâestat dâemergència decretat, i que està afavorint les actuacions contra el medi ambient i la població camperola per part de les empreses extractives que actuen a la zona.

Finalment volem solidaritzar-nos amb el poble equatorià per la seva perseverança en la lluita pels seus drets davant lâactuació de les empreses petroleres.

Signen:

-Ãgora Nord Sud
Associació Catalana dâEnginyeria Sense Fronteres
Entrepobles,
Setem
Veterinaris Sense Fronteres
Medicus Mundi
Observatori del Deute en la Globalització


Més informació:
www.agoranordsud.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ONG catalanes denuncien continua repressió defensors Drets Humans a Equador
18 jul 2006
Molt bé, però a veure quan comencen a denunciar les violacions dels drets humans a les presons "catalanes" i "espanyoles", i a les comisaries.
La Coordinadora d'ONGs Solidàries també signa el comunicat
23 jul 2006
La Coordinadora d'ONGs Solidàries de les Comarques Gironines i Alt Maresme també signa el comunicat. De fet cal destacar que aquesta ha donat un suport vital des de l'inici al procés de denúncia de la repressió que han patit els moviments de defensa de DDHH i ambientals a Orellana i ha donat suport a la denúncia de la detenció arbitrària de Wilman Jiménez.
Sindicat