Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
comunicat del Centre de Cultura de Dones
13 jul 2006
COMUNICAT DEL CENTRE DE CULTURA DE DONES FRANCESCA BONNEMAISON SOBRE EL TANCAMENT TEMPORAL DE LâESPAI FÃ?SIC DE RÃDIO PACA

El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison és un projecte colâ¢lectiu, obert a totes les dones que vulguin participar-hi. En la trajectòria del Centre, i això és part de la seva riquesa, hi ha hagut des del principi debats sobre el model dâorganització, funcionament i gestió.

Ràdio Paca va ser un dels projectes impulsats pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Inicialment hi participaren moltes dones, però durant aquest temps Ràdio Paca sâha anant configurant cada cop més com quelcom desvinculat del projecte global del Centre.

La culminació dâaquest procés ha estat el coneixement de forma inesperada, per part del Centre de Cultura de Dones que un grup estava portant a terme un seguit dâiniciatives, algunes ja materialitzades, per anar-seân, tot enduent-se un projecte que és del Centre i, per tant, pertany a la totalitat de les dones associades.

Hi ha en poder del Centre proves fefaents que aquest grup, assessorat per advocats, actuava dâesquenes al Centre, alhora que utilitzaven mitjans i recursos del mateix, tal i com manifesta en un dels seus escrits: âLa idea es realizar una política de hechos consumados, en el momento que nos vayamos ya tener todos estos trámites realizados (registre de domini, nom de la marca, crear una associació) de esta manera será la bonnemaison la que tendrá que reclamar estos derechos a nosotras y no al revésâ? [correu-e signat per Eva Cruells].

La Junta va valorar aquests fets com a molts greus i va decidir que havia dâactuar atenent el mandat de lâAssemblea de sòcies. Per aquest raó, i fins que no sâaclareixi la situació, va decidir tancar, amb caràcter absolutament temporal, lâespai virtual i físic del Ràdio Paca.

En conseqüència, una representació de la Junta, amb el vist i plau de la seva totalitat, es va presentar a lâespai de la Ràdio i va convidar les dones allí reunides a abandonar-lo, tot oferint-los, alhora, altres espais del Centre per continuar reunides i/o parlant-ne, oferiment que varen rebutjar. Així mateix, es va insistir que podriem tornar a trobar-nos per parlant-ne, que el Centre continuava obert a totes i que esperàvem poder comptar amb la seva colâ¢laboració. Cap dâaquestes propostes va ser acceptada i, recollint materials, alguns propietat del Centre, varen marxar.

La Junta del CCDFB reitera que el Centre és un espai obert a totes les dones partíceps del caràcter col.lectiu del seu projecte i ho seguirà sent. Lâestil de resolució de les diferències sâha de basar en el diàleg i el consens i seguirem insistint en aquesta pràctica.


CCCFB

13 de juliol de 2006

This work is in the public domain

Comentaris

Totes Som Pakes. Segon Comunicat (Una mica més d'història...)
13 jul 2006
¿Qui som?

Les paques som un col:lectiu de dones en divers. Algunes som llatinoamericanes, altres europees, africanes, altres de ninguna part, algunes hem nascut a la ciutat, altres ens hem criat en petits pobles, algunes provenim de classe social acomodada i altres varem néixer en el si de famílies pobres. A moltes ens agraden altres dones, a unes altres ens agraden els homes, i algunes ens es igual o anem tan ràpid que ni temps tenim de saber el que ens agrada. La majoria som bífides, parlem al menys dos llengües. Algunes tenim càrregues familiars i altres no. Precàries o surfejant la precarietat. En resum, no tenim por tenim gana.


¿Llavors que ens uneix?

De totes maneres, tenim una visió comú de comunicació feminista: pluralíiiiiiiiiiiissim. Ens agrada divertir-nos, aprendre, riure, erotitzar-nos, cometre errors, generar contingut innovador, preguntar-nos qui som, navegar i sonar-nos suport. No ens fa por assumir les contradiccions de ser feminista. ¿Soc una privilegiada amb respecte a altres dones? Possiblement si, altres més , altres menys, pero no vaig a suicidarme per això ni a ocultar-ho. A vegades somo burgeses i mengem hamburgueses.


¿Cóm sorgeix el projecto Ràdio Paca ?

Radio Paca es un medi de comunicació lliure, associatiu, autogestionat i participatiu que existeix des de el 8 de març de 2005. Ràdio Paca sorgeix com una iniciativa d'un grup de dones amb experiències variades pero en general entorn al mon de la comunicació alternativa i feminista. El grup gestor el formaven dones que havien estat vinculades a Ràdio Contrabanda, activistes del col·lectiu Les Pénélopes i dones professionals de la comunicació amb ganes de crear un medi que els hi aportés més llibertat. Aquest grup inicial de 8 dones varen el·laborar una proposta de realitzar una ràdio feminista que la van anomenar Ràdio Paca al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (de les 8, 7 encara es mantenen en el projecte de la ràdio). L'apertura d'aquest centre amb uns recursos destinats a la producció cultural de les dones i fruit de la reivindicació dels moviments feministes es constituía com una oportunitat de trobada i de treball col·laboratiu per a fer possible la creació de la ràdio. El projecte es va presentar al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i la Junta Directiva el va aprovar. Aquest projecte inclou una justificació del perquè una ràdio feminista, explica la metodologia de funcionament de la ràdio i la relació amb el Centre de Cultura de Dones. El projecte es pot consultar en el Centre de Cultura de Dones o demanar-lo a través del nostre correu electrònic.

Desde la seva creació s'han anat sumant mes i mes dones a fer les seves programacions, amb o sense coneixements de ràdio, mes teckis o menys teckis, pero el denominador comú ha estat el de generar un espai de formació i intercanvi per prendre el medi i fer-te'l propi. En aquest any i mig de funcionament assembleari hem creat un espai on les dones poden exercir el seu dret a la comunicació entenent la comunicació com una eina de transformació social.

El Dret a la Comunicació es un dret bàsic reconegut per a la Plataforma de Dones de Pequín i es una reivindicació constant del moviment feminista a nivell planetari. El tancament de la ràdio l'interpretem com una vulneració dels nostres drets fonamentals. Ens han tallat la paraula, sense diàleg, amb coerció.


¿Cóm s' ubica en el Centre de Cultura Francesca Bonnemaison?

Una part del contingut del projecte APROVAT pel Centre de Cultura de Dones es:


âEL MODEL DE RADIO QUE VOLEM:

La ràdio que es planteja respon a una tipologia dâemissora associativa sense finalitat de lucre ni vinculació a les institucions públiques.

RELACIÃ DE LA RÃDIO AMB EL C.C.D.F.B:

Relació de suport i de recursos:

Proposem una formula de gestió dels recursos mixta. Es a dir que si be la ubicació física de la radio serà al CCDFB; la ràdio generarà els seus propis recursos per a gaudir dâuna gestió concertada amb el Centre però no depenent.

Proposem també que el CCDFB tingui en espai assignat dins de la programació estable de la radio, des dâon difondre tant els actes que es duen a terme dins el centre com , disposar dâun espai per a continguts específics.

Model de Gestió de la Radio, en relació al CCDFB:

La Ràdio es gestionarà a nivell assembleari per dones individuals i grups de dones. Essent així lâassemblea lâ espai de decisió i gestió del les línies generals de la radio. Es important que la comissió de programació tingui uns criteris establerts des de lâAssemblea General de la radio , de cara a establir paràmetres dâadmissió de projectes. Així doncs el marc genèric de âradio de donesâ?, caldrà que sâespecifiqui, per donar un conjunt de paràmetres en els que es moguin els continguts de la radio .I dâaltra banda, garantir la màxima permeabilitat i obertura de cara a la diversitat que conforma el conjunt del moviment de dones.

La gestió quotidiana vindrà coordinada per les comissions de treball, coordinades per una responsable de cada una d' elles. La comissió de coordinació mantindrà una relació amb el CCDFB per tal de coordinar els recursos i les activitats de la radio amb la resta d'activitats del centre.

Pensem que és important que si be la radio, servirà dâaltaveu de les activitats que es realitzin al Centre de Cultura, que gaudeixi dâ autonomia tant en la gestió com en lâequip de producció. Es important recordar que com a generadora de discurs, la radio ha de gaudir de continguts heterogenis, que provinguin del conjunt del moviment de dones.â?


¿Qué ha passat en el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison?

1. Crits, insults, humillacions. Fets que no han estat denunciats sino minimitzats i ignorats: âdona, ja sabem que has sofert alguna molestia laboral..â?

2. Coaccions individuals. La política del centre ha consistit en no reconèixer l'Assemblea de la Ràdio com a grup interlocutor, no es dirigien a nosaltres com a grup. Han utilitzat la política de pasillo i la coacció individual ¡Si fins i tot feiem torns per anar al lavabo! Ninguna volia pixar.

3.Dos baixes laborals per depressió causades per l' ambient laboral del centre. Aspecte sobre el qual la Bonnemaison mai s'ha pronunciat. Magia potagia, paraula callada, realitat ocultada.

4. Relacions jeràrquiques no assumides. A veure, no sempre es pot ser progre. Si ets dona blanca, de certa edat, acomodada i les teves amigues son diputades, no estás a la mateixa situació que si ets dona jove, sense papers, immigrant i precaria. Sabem que es fàcil d' entendre.

5. L' Assemblea de Ràdio Paca va duur a terme un procés de mediació amb la Junta del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison per a re-establir els mínims bàsics de qualsevol relació respetuosa. Aquest procés es va truncar arrel del canvi de la Junta Directiva. Tan sols va haver-hi una reunió el 6 de març de 2006.


¿Perquè varem decidir marxar? ¿I perquè ens van fer fora abans?

La primera reunió amb la Junta Directiva, 8 de Juny de 2006, se'ns va comunicar la dissolució de l'Assemblea de Ràdio Paca com a òrgan de decisió, gestor i de mediació amb el Centre. Des de aquest moment se'ns va comunicar que la Ràdio formava part d'una Comissió del centre i deixava de tenir autonomia i capacitat d'autogestió inclús en els continguts. Es pretenia borrar els principis de la ràdio: lliure, comunitaria, associativa, feminista i plural per a ser simplement un altaveu de les activitats del Centre. Activitats que ens agraden molt i que ens han cultivat amb noms marevellosos però es que... el mon està ple de notícies que cubrir. Aquests son els motius per els que ens han expulsat. Aquelles que ens han expulsat (Junta Directiva del Centre) mai es van apropar als micròfons a parlar, ni tan sols els hi picava la curiositat.

Davant aquesta situació les dones de la ràdio varem decidir informar-nos de quins eren els nostres drets i deures i per això varem contactar amb un advocat activista, idealista i especialista en propietats intel·lectuals i drets d'autoria. La política de la ràdio ha estat sempre la de llicenciar els continguts que produeix en Creative Commons, una llicencia lliure que posa a la disposició de totes la distribució i reproducció dels continguts respectant la seva autoria. Fem comunicació i compartim el que fem. La protecció del projecte no deriva d'un sentiment de possessió ans el contrari, protegir un projecte lliure, autònom i participatiu. Des de la Junta Directiva del Centre les accions han anat en una direcció contraria. ¿Protegir els drets es un delicte?

La nostra política de âfets consumatsâ? ha estat una estrategia per a defensar el projecte des de unes bases col·lectives per mantenir la seva continuïtat. No tenim res que amagar, res que ocultar. L'acusació i causa del tancament i expulsió de les dones de Ràdio paca per part de la Junta Directiva del Centre és en paraules textuals: ââusurpar al Centre la propietat intel.lectual en relació al nom de Ràdio Paca.... l'associació promotora es reserva a través de la seva junta directiva totes les accions penals, civils o qualsevol altra que sigui procedent en defensa dels interessos del centreâ?. ¿QUI ESTà USURPANT A QUI?


¿Quin tipus de contingut generem i qui ens escolta?

Durant un any i mig al voltant de unes 60 dones hem estat produint continguts radiofònics feministes. Una memoria parcial d'aquest treball activista referent a l'any 2005 està a disposició a: n http://www.bonnemaison-ccd.org/assemblea.html
La Ràdio té un promig de 3.000 radioescoltes i ha atret a centenars de dones al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Dones que no s'hauríen apropat per altres motius que no conèixer i participar a la Ràdio. L'aportació d'aquest projecte de comunicació lliure al Centro de Cultura de Dones i a totes les seves sòcies va més enllà dels continguts, als quals hi ha que sumar sabers, pràctiques d'organització col.lectiva, metodologies d'aprenentatge, xarxes feministes, xarxes amb altres moviments socials, amb altres dones i un llarguíiiiiiisssim etc... El procés de construcció d'aquest medi es i segueix sent experimental i com es pot verificar a la memoria completa del Centre ha tingut un protagonisme en el procés de consolidació d'aquest.


¿Qué es necessita per a iniciar una ràdio per internet?
En divina , adivinalla.. si hem estat amb la Francesca Bonnemaison ¿on està el meu llot? ¿i la meva visa or? En serio, per a fer una ràdio per internet es necessiten mooooltes ganes, coneixements tècnics bàsics pero pocs diners.


Firma: Assemblea de Ràdio Paca

Maria, Maria (n'hi ha dos) �ria, Eva, Eva (son dos també), Fernanda, Amarela, Nanzy, Raquel, Asmahane, Belinda, Inês, Lilia, Marcela, Marcela (hay dos), Judith, Mia, Marta, Sonia, Noelia, Li, Mar, Carola, Carolina, Carolina (dues més)...
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
13 jul 2006
El cap de setmana del 8 i 9 de juliol es van celebrar al mateix edifici de la Bonneimaison les jornades internacionals de feminismes i activismes. Sent al mateix edifici i un esdeveniment de significada rellevància per les dones i pels feminismes en general el centre de cultura de dones, suposo que l'òrgan decisor només, no va oferir la seva col.laboració en cap moment, ans al contrari.
He vist radio paca i les seves voluntàries participar i col.laborar amb una gran diversitat d'iniciatives feministes que s'han anat celebrant a barcelona, en diversos espais i al carrer.
He vist ambdos comunicats i sens dubte aquest darrer, amb atacs personals inclosos, perd tota la legitimitat que busca.
Tallar emisions en directe i tancar webs i radios sense avisar no és pas propi del consens i del diàleg.
D'un dia per l'altre la web que hi havia no hi és, de moment(espero que sigui recuperable...), i amb això no es pot consultar tota la documentació que s'havia penjat durant les jornades de feminismes i activismes, que era molta i molt anunciada arreu. Tampoc tota la programació anterior que s'hi allotjava.
No sé si s'ha fet un favor col.lectiu i pel feminisme, més aviat diria que ha estat al contrari.
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
14 jul 2006
cuando echaron a los de indymedia barcelona del local en riereta era integrismo de algún tipo???? a ver si no hacemos tanta demagogia estúpida...en este caso, un grupo de mujeres con una actitud totalmente fascista y pensando sólo en intereses económicos han echado a otras. esto te suena del mundo en el que vivimos???? es típico del ser humano, desafortunadamente no nos diferenciamos mucho los hombres y las mujeres.
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
14 jul 2006
Indymedia barcelona no ha estat mai al local de riereta. Sols unes persones d´indymedia feien un programa de radio des d´allí. Riereta va tancar, temporalment, i per això ja no és fa el programa de ràdio des d´allí. Sisplau, no barregem coses. Ara es parla de radio paka i de CCD.
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
14 jul 2006
quien con instituciones se acuesta....
és una llàstima realment però realment sorprèn a algú?
això si a vegades hi ha persones que tasten el que elles mateixes han fet a altres anteriorment. remember whe....
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
15 jul 2006
No tinc cap dugte del que ha passat, si no coneixes la capacitat manipuladora del nucli component de Radio PACA o ara PAKA que queda més alternatiu ?? vaja colla !!!

una mica més i poseu ja PICA,

per cert no hi ha una emissora anomenada aixi fa

molts anys ??? aixi que apart de manipular i confondre ?? que sou sense subvencions ??


Tot lamentable i patètic


Mar
Re: comunicat del Centre de Cultura de Dones
15 jul 2006
El nom de radio paca sorgeix perque aquesta s'ubicava a la Francesca Bonnemaison, i en honor a ella de manera carinyosa la vam anomenar Paca (diminutiu de Francisca).

Qualsevol similitut de nom amb Ràdio Pica és una pura casualitat.
Sindicat Terrassa