Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
El 3 de juliol començava la desena edició de Els Juliols de la UB, cursos dâestiu de diversa temàtica organitzats per lâAgència de Projectes Institucionals de la UB sota el lema âla Universitat per a tothomâ?. En aquesta, hi colâ¢laboren tot tipus dâentitats, ens públics i empreses com ara Vodafone o lâempresa farmacèutica Novartis. Enguany sâofereixen fins a 42 cursos, que serveixen a la Universitat per simular una oferta dâassignatures convalidables als seus alumnes. Dâaltra banda, aquestes entitats colâ¢laboradores aprofiten per a fer propaganda, introduir qüestions del seu interès als temaris així com per justificar la seva âobra socialâ?.

La desorbitada matrícula oscilâ¢la entre els 140 i els 260 euros per entre dos i tres crèdits de lliure elecció. Són preus, doncs, molt superiors als dels crèdits universitaris durant lâany. Dâuns anys ençà sâha vingut criticant el progressiu elitisme dâaquests cursos, que sâaprofiten de lâoferta insuficient, especialment davant del procés de mercantilització de lâensenyament que patim.

Davant dâaquest increment de preus, el cert és que cada any moltes persones, estudiants o no, opten per assistir a sessions que consideren del seu interès sense pagar matrícula. Ens referim a persones que sâacosten a la universitat atretes pels programes de les assignatures i vénen com a âoientsâ?, atretes per aprendre i conèixer i no per la necessitat de convalidar uns crèdits, un fet que sempre sâha donat a les universitats catalanes.

Des del Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC), però, volem donar a conèixer els incidents ocorreguts el dilluns i dimarts de la setmana present, que no són més que la visualització dâun conflicte latent entre diferents formes dâentendre lâensenyament.

Aquest dilluns, davant de lâassistència al curs âLa humiliació. Tècniques i retòriques de lâexclusió socialâ? de diverses persones que no havien pagat matrícula, els organitzadors varen provar dâevitar els seu accés a les aules demanant al professorat que els no matriculats no poguessin accedir, alâ¢legant que no havien pagat i que suposaven una âincomoditat a les persones matriculadesâ? però sobretot a la filosofia de lâorganització. La resposta del professorat, junt amb la dels i les alumnes que havien abonat la matrícula, fou clara: Tota persona ha de tenir dret a accedir a les universitats públiques, el fet de no pagar la matrícula no els permetrà convalidar el curs, si bé aquesta qüestió no treu que seâls hagi de negar el dret al coneixement, sempre i quan a les aules hi hagi espai. Després de la sorpresa, les classes, sense exclusions, van transcórrer amb normalitat.

Però la organització no sâhavia donat per vençuda. A primera hora de la tarda dâahir dimarts, els responsables dels cursos establiren un filtre dâaccés a lâaula, alâ¢legant que sols podien accedir al recinte les persones matriculades, que els cursos eren organitzats per empreses i que si es feien a la universitat era de forma âcircumstancialâ?. Altra vegada, els i les coordinadores del curs optaren acatar el que decidissin els i les alumnes matriculats. La resposta de tots i totes els i les estudiants fou lâadequada i abandonaren lâaula, passant a realitzar-se la sessió al jardí del davant, on els traficants de lâensenyament no poguessin vetar lâentrada a ningú. Davant la visibilitat que prenia el conflicte, els responsables dels juliols optaren per acceptar els fets consumats per lâacció colâ¢lectiva dels i les estudiants, acceptant lâentrada lliure a lâaula per la següent sessió. Deixaren clar però que no pensaven deixar que es repetís lâentrada lliure en cap curs futur, ara ens toca demostrar als i les estudiants que no permetrem que es negui mai més lâaccés a les aules de la nostra universitat.

Des del SEPC de la UB, considerem indignants els fets dâaquests dies a lâEdifici Històric de la Universitat. Ãs intolerable lâactitud xulesca per part de la organització, negant lâaccés a un espai públic, tenint la poca vergonya dâusar un lema com el la âuniversitat per a tothomâ? i amenaçant amb represàlies. Aquesta hipocresia no amaga res més que lâimparable avenç de la lògica empresarial, on els cursos sâorganitzen per a generar beneficis econòmics i no per oferir recursos a les persones que hi participen.

Estem fartes de veure com es perden les formes a les universitats i que es comerciï amb el coneixement dâuna forma tant descarada. Volem ser respectades com a estudiants i com a persones, i volem participar en la gestió dels nostres centres, per, entre dâaltres, evitar un ús fraudulent de les instalâ¢lacions públiques. Les universitats, les seves aules i els seus recursos, han dâestar obertes a totes les persones interessades en ampliar els seus coneixements. Considerem que lâeducació és un bé públic que no pot mesurar-se amb paràmetres comercials

Per tot plegat, des del SEPC de la UB, ens comprometem a desemmascarar les irregularitats que sâamaguen rere la organització i gestió dâactivitats no reglades com ara aquestes, tant a les aules com als òrgans pertinents durant els propers dies i mesos amb la resta de persones i entitats interessades.

Per una universitat pública i popular, al servei de les persones i de lâeducació, aturem la mercantilització educativa!

Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC) â UB
Barcelona, 12 de juliol

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
amunt el SEPC!
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
la cosa va tenir molta tela, tots els matriculats ens vem aixecar i als dels juliol se'la va fotre una cara de susto i indignació.
Podiem haver buscat un lloc més còmode per fer la classe amb els exclosos però vem preferir fer-ho just davant de l'entrada perquè tothom sapigués que estava passant. Vem encertar i es van acabar baixant del burro.
Ara espero que els del SEPC fotin canya al claustre o on sigui i que canviin els juliols ho els rebentin.
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
mmm quin sindicat va guanyar en vots a la UB??
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
per dubte ..

Kin problema tens amb els vots ? krek k va guanyar el SEPC (estel + cepc)

Va ser una pena lo dels juliols
ara els de la UB van pillar força ...
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
12 jul 2006
doncs mira q vaig passar per alla i vaig pensar: els tipics pijo-hippies que es creuen molt guais per fer classe a la gespa. ara que veig de que anava el tema ho trobo ben fet, pero.
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
Hola a totes!!! Aprofitant la moguda que hi ha hagut us explicaré breument el cas que m'afecta, així us fareu una idea més complerta dels mecanismes dels Juliols: dilluns vaig començar un curs titulat "Els graffiti: un art revolucionari urbà", doncs bé, malgrat l'interès que pugui transmetre aquest títol la realitat va ser ben diferent: el coordinador del curs, el sr. Tormó és un home despota i poc dialogant que per fer-nos callar ens deia "Mira reina, a veure si ho entens, l'art és així i punt!" Al ser el coordinador està clar que es va dedicar a enxufar tots els seus amigots al curs, i sorpresa... absolutament cap dels tres que ens van parlar el dilluns no teien ni fava del tema dels graffiti. Fins al punt de dir-nos que "els graffiters embruten les parets" "el graffiti no és art" o que "els okupes només molesten als veïns, es fiquen en propietats privades, home, si jo porto un anell de diamants, no és just que em tallis el dit per quedar-te'l, doncs amb la meva casa igual!!!" Al principi de la classe jo i una companya ens vem anar mossegant la llengua però després de sentir aquests comentaris vem petar, discutint-nos amb el coordinador i una de les professores. Realment ens vem adonar que ni els propis organitzadors creien que "fós un art revolucionari urbà", davant la nostra sorpresa, era evident que van triar aquest tema perquè atrau, així ells aconseguien un sobresou a l'estiu encara que no respectessin en absolut la temàtica del curs. Va ser vergonyós, per la seva ignorància i pel tracte que vem rebre. Tot i que al descans altres alumnes també es van queixar en petit comité, a classe només ho vem fer un parell o tres. Vem marxar indignades abans que s'acabés, i vem presentar una sol.licitut de canvi de grup exposant tot el que havia passat.
Curiosamnet vem demanar que ens passessin al curs "La humiliació. Tècniques i retòriques de l'exclusió social" però sens va denegar per manca de places!!!!!!!
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
doncs estaria bé que et posis en contacte amb la gent del SEPC perquè això sembla que tot just comença i és important recullir tots els casos estranys

com no hi ha web i mails no gaire operatius, pots trucar el 93 347 79 13. sinó te l'agafen deixa missatge al contestador per poder contactar amb tu
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
Molt bé per l'alumnat i pel professorat del curs. Hauria estat molt incongruent fer un curs sobre la humiliació social i alhora practicar-la amb els alumnes que no tenen diners per poder-s'hi matricular.

La Universitat, com el poder,cada cop són més ridículs.
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
Felicitats en serio crec que sou de les organitzacions que valen la pena, endavant amb el SEPC.
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
Molt bé pel comunicat!

PEr un ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat... milita al SEPC!!!
Re: Els juliols calents de la UB: La mercantilització no ha fet vacances, la resposta estudiantil ha esclat (Comunicat SEPC-UB)
13 jul 2006
Estic d'acord com el comunicat del SEPC-UB, però crec que caldria demanar quina part de responsabilitat tenen els coordinadors i el professorat dels cursos. Aquestes persones no desconeixen les dinàmiques dels Juliols ni de la Universitat en general, i així i tot no tenen cap inconvenient en servir-se'n i participar-hi. A part del profit que en treuen -i no vull dir l'econòmic, sinó sobretot aquell en forma de prestigi intel·lectual i acadèmic- si hi ha cap incident d'aquesta mena, renoi!, encara millor. "A fer classe al jardí per recordar temps passats!" Gent que s'arrossega com llimacs pels departaments per aconseguir una plaça, fent classes a màsters i fent la meuca per la universitat, i després volen fer creure no sé pas què.

Acabar amb aquest tipus de cursos seria molt senzill: que ningú els impartís i que ningú s'hi matriculés. I si volen fer un curs a un jardí no necessiten els Juliols de la UB per res (però, clar, després no sortirien a Indymedia.
Sindicat Terrassa