|
Notícies :: amèrica llatina |
Llibertat Wilman Jiménez (Equador)
|
|
per ADAM |
06 jul 2006
|
|
El passat dilluns 19 de juny, Wilman Jiménez Salazar va ser detingut mentres participava com a observador en una manifestació pacÃfica de les comunitats camperoles 15 de abril, Payamino i Punino (Equador), les quals es queixaven del impacte mediambiental de les actuacions de l’empresa petrolera francesa Perenco.
Des d'aleshores està detingut sota presó preventiva, amb règim d'incomunicació i se li està aplicant la JustÃcia Militar, basant-se en l'estat d'Emergència decretat el març d'aquest any.
El passat dilluns 19 de juny, Wilman Jiménez Salazar va ser detingut mentres participava com a observador en una manifestació pacÃfica de les comunitats camperoles 15 de abril, Payamino i Punino, les quals es queixaven del impacte mediambiental de les actuacions de l’empresa petrolera francesa Perenco.
Wilman Jiménez Salazar és un membre molt actiu i destacat de la Comisión de Derechos humanos de Orellana (Amazonia ecuutoriana) i de la Red de LÃderes Comunitarios Ã?ngel Shingre, contrapart d’Enginyeria Sense Fronteres a Equador, la qual és una organització de lÃders de diverses comunitats, indÃgenes i colones, que lluita per la defensa dels drets humans i mediambientals de les comunitats davant les agressions de les empreses petrolieres i extractores de fusta.
Durant la manifestació es va produir una cà rrega de la PolicÃa Nacional de Ecuador per a dissoldre-la i en aquesta es va detenir a Wilman Jiménez i a Alfonso Cango (també membre de la RLAS). El primer, segons els informes, va rebre 6 impactes de bales de goma i està detingut en règim d’incomunicació. El segon va ser alliberat el mateix dia a la nit.
El mateix dia de la seva detenció es va presentar un recurs d’Habeas Corpus a favor de Wilman, però tot i que l’alcaldesa de Orellana el va admetre i va convocar una audiència, no ha tirat endavant degut a que Wilman ha passat a disposició de la justÃcia militar, de la IV División del Ejército, i s’ha mantingut el règim d’incomunicació, no permeten la visita per part dels seus familiars ni diverses visites mèdiques solicitades. Aquest fet és degut a que està decretat l’estat d’emergència a les provÃncies de SucumbÃos, Orellana i Napo (les tres provÃncies amb més extracció de recursos fòssils) des de maig de 2006, i fins que aquest no es derogui Wilman no podrà passar a disposició de la JustÃcia Civil.
Davant aquests fets, volem denunciar aquesta detenció arbitrà ria cap a una persona destacada en la lluita per la defensa dels drets humans i ambientals, basada en cap cà rrec reconeixible i volem animar a altres organitzacions a exigir que es posi en llibertat immediatament.
Aixà mateix, volem denunciar la vulneració del dret d’expressió i de manifestació que s’està duent terme a Ecuador aprofitant l’estat d’emergència decretat. Estat que està afavorint les actuacions contra el medi ambient i la població camperola per part de les empreses extractives que actuen a la zona.
Malauradament no és la primera vegada que es donen aquest tipus de situacions, en les que el poder de les empreses petrolieres té més força que la dignitat de les comunitats afectades per els impactes socials i mediambientals de les primeres.
ESF, 29 de juny de 2006
per més informació o per enviar mails/fax de solidaritat escriure a:
esfgirona(at)gmail.com |
This work is in the public domain |