Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: amèrica llatina
Llibertat Wilman Jiménez (Equador)
06 jul 2006
El passat dilluns 19 de juny, Wilman Jiménez Salazar va ser detingut mentres participava com a observador en una manifestació pacífica de les comunitats camperoles 15 de abril, Payamino i Punino (Equador), les quals es queixaven del impacte mediambiental de les actuacions de l’empresa petrolera francesa Perenco.

Des d'aleshores està detingut sota presó preventiva, amb règim d'incomunicació i se li està aplicant la Justícia Militar, basant-se en l'estat d'Emergència decretat el març d'aquest any.
El passat dilluns 19 de juny, Wilman Jiménez Salazar va ser detingut mentres participava com a observador en una manifestació pacífica de les comunitats camperoles 15 de abril, Payamino i Punino, les quals es queixaven del impacte mediambiental de les actuacions de l’empresa petrolera francesa Perenco.

Wilman Jiménez Salazar és un membre molt actiu i destacat de la Comisión de Derechos humanos de Orellana (Amazonia ecuutoriana) i de la Red de Líderes Comunitarios �ngel Shingre, contrapart d’Enginyeria Sense Fronteres a Equador, la qual és una organització de líders de diverses comunitats, indígenes i colones, que lluita per la defensa dels drets humans i mediambientals de les comunitats davant les agressions de les empreses petrolieres i extractores de fusta.

Durant la manifestació es va produir una càrrega de la Policía Nacional de Ecuador per a dissoldre-la i en aquesta es va detenir a Wilman Jiménez i a Alfonso Cango (també membre de la RLAS). El primer, segons els informes, va rebre 6 impactes de bales de goma i està detingut en règim d’incomunicació. El segon va ser alliberat el mateix dia a la nit.

El mateix dia de la seva detenció es va presentar un recurs d’Habeas Corpus a favor de Wilman, però tot i que l’alcaldesa de Orellana el va admetre i va convocar una audiència, no ha tirat endavant degut a que Wilman ha passat a disposició de la justícia militar, de la IV División del Ejército, i s’ha mantingut el règim d’incomunicació, no permeten la visita per part dels seus familiars ni diverses visites mèdiques solicitades. Aquest fet és degut a que està decretat l’estat d’emergència a les províncies de Sucumbíos, Orellana i Napo (les tres províncies amb més extracció de recursos fòssils) des de maig de 2006, i fins que aquest no es derogui Wilman no podrà passar a disposició de la Justícia Civil.

Davant aquests fets, volem denunciar aquesta detenció arbitrària cap a una persona destacada en la lluita per la defensa dels drets humans i ambientals, basada en cap càrrec reconeixible i volem animar a altres organitzacions a exigir que es posi en llibertat immediatament.

Així mateix, volem denunciar la vulneració del dret d’expressió i de manifestació que s’està duent terme a Ecuador aprofitant l’estat d’emergència decretat. Estat que està afavorint les actuacions contra el medi ambient i la població camperola per part de les empreses extractives que actuen a la zona.

Malauradament no és la primera vegada que es donen aquest tipus de situacions, en les que el poder de les empreses petrolieres té més força que la dignitat de les comunitats afectades per els impactes socials i mediambientals de les primeres.

ESF, 29 de juny de 2006

per més informació o per enviar mails/fax de solidaritat escriure a:
esfgirona(at)gmail.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat