Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
dispositiu sota la pell: DNI i VisA
02 jul 2006
REPORTATGE
Xips per anar de marxa

• Un centenar de clients d'una disco de BCN porten dispositius sota la pell per anar sense diners ni documents
• Els metges adverteixen que el sistema comporta riscos


La infermera Laia Rondoni, que posa xips als clients del Baja Beach, mostra el procediment amb una noia. Foto: LAURA GUERRERO
AURELIO MAIRA
BARCELONA

El que fa un parell d'anys podia semblar una cosa reservada a un grup d'excèntrics a Barcelona, avui ja és realitat per a un centenar de persones que s'han implantat un xip sota la pell a la discoteca Baja Beach.
Des del març del 2004 fins divendres passat, 95 clients d'aquest local s'han posat el dispositiu, que és una mica més gran que un gra d'arròs.
Segons explica la infermera Laia Rondoni, que ha implantat el xip a gairebé totes aquestes persones, es tracta de "gent de 18 a 50 anys i la meitat ve de l'estranger".
Gràcies a la càpsula, el client no ha de portar a aquest local la seva identificació o diners. A l'entrar a la zona VIP, un lector rep el senyal de radiofreqüència del xip en forma d'un codi de 16 dígits que identifica la persona i entra les seves dades en el sistema de dèbit de la discoteca. Aquest número és utilitzat per descomptar els diners de les consumicions. Cada vegada que és necessari, la persona ha de recarregar el seu saldo.
L'implant es realitza a les butaques de la disco en uns cinc minuts. Primer es desinfecta la zona del braç on anirà inserit i després s'injecta anestèsia local. Després d'un parell de minuts perquè faci efecte la mepivacaïna, s'implanta el xip des d'una altra xeringa amb una agulla bastant més gruixuda. Tot el material és d'un sol ús.
"Mai hem tingut dificultats. És més, un cop va venir un noi que va tenir problemes amb l'anestèsia al dentista, però estava tan convençut que es va insensibilitzar la pell amb gel", diu Laia Rondoni.

Indolor
William Pereira fa vuit mesos que porta el xip. "Ni tan sols em va fer mal quan me'l van posar. Al principi es nota un petit bony, però ara res. Vaig trigar dos dies a acostumar- m'hi", assenyala.
La seva bona experiència és compartida per Carla Bacchiocchi, que té l'implant des de fa tres mesos. "Va ser la punxada del principi i res més. Em va quedar un bonyet amb què jugo quan me'n recordo que el tinc", revela.
Per posar-se un xip al Baja Beach, la condició és ser un client VIP (important). Després s'han de pagar 125 euros.
"En realitat el client paga 25 euros, ja que li donem el xip recarregat amb 100 euros", explica Conrad Chase, amo del local.
Preguntat sobre la raó de portar una d'aquestes càpsules, William Pereira explica que li feia "mandra fer cua per entrar o pagar un cubata. La idea se'm va acudir perquè uns amics als Estats Units treballen en una empresa on gairebé tothom porta un xip".
Carla Bacchiocchi comenta: "És molt pràctic, perquè no has de portar moneder. D'aquí a poc temps tothom en tindrà un i jo podré explicar que vaig ser de les primeres persones que es va posar un xip".
Tot i que cada dia hi ha més demanda de xips, Chase no espera que sigui una cosa massiva al seu local. "La gent pregunta molt, però no volem afegir tantes persones, ja que la idea és que continuï sent una cosa exclusiva", afirma.
A més d'usos com el que es dóna al local, aquest tipus de dispositius també es comercialitzen --principalment als EUA-- per controlar l'accés dels empleats a determinades àrees d'una empresa i conèixer els historials mèdics de pacients amb dificultats de comunicació.
Excepte l'anestèsia, el procediment en humans i animals és el mateix. "Com que els gossos i els gats es posen molt nerviosos amb les injeccions, preferim punxar-los una vegada. Però el xip i la xeringa tenen les mateixes característiques", assenyala el veterinari Miquel Coria.

Precaucions
Si bé el dispositiu no presenta contraindicacions en la gran majoria de persones, les queixes mèdiques al.ludeixen al lloc on es fa l'implant i l'ús d'anestèsia.
"No és correcte que es faci en un bar. Aquests procediments s'han de fer en un lloc estèril, pel perill d'infecció", afirma la doctora Rosa Serra, que treballa en medicina estètica i dermocosmètica. Una altra consideració que fa és que sempre hi ha un risc amb l'anes-
tèsia. "És recomanable estar en un lloc on hi hagi el màxim de garanties en cas d'una reacció al.lèrgica severa".
I com a últim punt, la doctora Serra assenyala: "La persona no podrà treure-se'l amb la mateixa facilitat amb què se'l va implantar. Serà necessària una petita cirurgia per retirar el xip".


Noticia publicada a la pàgina 33 de l'edició de 2/7/2006 de El Periódico - edició impresa Per veure la pàgina completa, descarregui l'arxiu en format PDF

This work is in the public domain

Comentaris

Re: dispositiu sota la pell: DNI i VisA
02 jul 2006
El xip en qüestió rep el nom de verichip:
http://www.verichipcorp.com/
http://www.ssip.com.mx/
http://www.seguridadoncor.com/
http://www.epic.org/privacy/rfid/
http://rfidkills.com/


Pero ja ha estat hackejat:
http://cq.cx/verichip.pl
http://www.spychips.com/press-releases/verichip-hacked.html
Sindicato Sindicat