Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat : mitjans i manipulació : altres temes
Expressa la teva solidaritat: Absolució pels encausats del 'Cas Birulés'
01 jul 2006
Finalment ha arribat la data de judici. Ha estat una llarga espera, en la què en algun moment semblava que el procés contra els universitaris no tirava endavant. Però la judicatura ha decidit pressionar fort i el proper sis de setembre es preveu que se celebrarà un judici que ens ha fet mirar molt enrera...

El dos d'octubre del 2000, a l'acte inaugural del Curs Acadèmic de la Universitat de Girona (UdG), la ministra espanyola del PP Ana Birulés és convidada per l'equip rectoral.

Uns 500 estudiants, convocats per la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) i les assemblees de facultat es concentren contra la presència de Birulés. Per protestar, de fet, contra la vinguda d'una ministra integrant d'un govern que pretén retallar l'autonomia universitària.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal carreguen indiscriminadament contra els concentrats, provocant una batalla campal. Els cossos de seguretat organitzen un cordó policial per impedir l'entrada dels alumnes al claustre. Ni tan sols poden accedir-hi els representants dels estudiants. Alguns d'aquests nois, però, finalment hi entren, amb el DNI a la boca, gràcies a la gestió dels membres de l'equip de govern. Aquestes identificacions serviran després perquè s'obrin diligències contra els representants dels estudiants.

Un cop a dins, els estudiants poden intervenir breument per denunciar la presa policial de les instal*lacions. No s'hi poden quedar, però, ja que els seients que tenien reservats eren ocupats precisament per agents de la policia. A fora, d'altres agents de paisà treuen porres extensibles per tal de continuar amenaçant i agredint els concentrats. Quan l'acte es clou, la ministra marxa ràpidament. Però les intimidacions policials continuarien durant una bona estona...

Mesos després, quatre joves rebrien una citació per declarar davant del jutge. Estaven imputats per delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat. La fiscalia en demanarà, per tot plegat, 1 any i 8 mesos de presó per a cada un. També se'ls hi demana la inhabilitació electoral i el pagament dels costos processals. A més a més, els Mossos d'Esquadra fan constar a l'atestat que tres agents varen ser agredits pels representants dels alumnes - fet que no va ser observat per ningú. En canvi, sí que hi ha informes mèdics que testimonien ferides dels estudiants provocades per la violència dels uniformats. Aquests joves, eren, al moment, membres del Claustre de la UdG. Escollits, tots ells, pels seus companys. A més, dos dels joves formaven part del Consell Social de la Universitat, l'òrgan màxim de la desició universitària. Tot plegat, segons els protocol, els dotava de legitimitat per assistir a l'acte. El desplegament policial no només els hi va posar difícil sinó que es va decidir, posteriorment, presentar càrrecs contra ells.

La repercussió mediàtica dels fets fou notable. Les imatges emeses per la televisió i publicades als diaris demostraven que els estudiants es van mantenir en una actitud resolta però pacífica. Eren imatges que ens traslladaven dos anys enrera, al gener del 1999, quan la Policia Nacional espanyola va pertorbar greument el Campus de l'UAB el dia que José María Aznar visitava les instal*lacions. En aquest cas, l'actuació policial va ser reprovada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Molts ciutadans que havien viscut sota la dictadura -com el mateix rector Batlle- les imatges de Girona els traslladarien, per uns instants, als anys de resistència antifranquista. El rector Nadal i els òrgans universitaris en bloc demanaran així mateix l'arxiu de la causa. El futur rector Batlle es posicionarà més decididament en favor dels estudiants.

A mesura que s'acosta el judici, els acusats tenen accés a les proves que es presenten contra ells. El vídeo registrat per la policia no ensenya cap de les actuacions de les quals se'ls acusa. S'espera, ara, que la presència de l'antiga ministra com a testimoni de la fiscalia no faci decantar el jutge contra els joves gironins. Després de gairebé sis anys d'espera el judici es preveu que s'ha de celebrar el 6 de setembre. Aquell dia comptem amb la teva presència per donar suport als encausats.

Expressa la teva solidaritat: Absolució pels encausats del 'Cas Birulés'

Alerta Solidària, Organització Antirepressiva de l'Esquerra Independentista

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Expressa la teva solidaritat: Absolució pels encausats del 'Cas Birulés'
02 jul 2006
Al trullo con ellos!
Sindicato Sindicat