Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
SOS Racisme: presumptes agressions i abusos dels Mossos d’Esquadra
30 jun 2006
L’Oficina d’Informació i Denúncies de SOS RACISME CATALUNYA ha registrat durant els sis primers mesos de la seva activitat 2006, un total de 14 casos de presumptes agressions i abusos per part d’agents de Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona. El darrer cas, denunciat a la nostra entitat per un jove ciutadà d’origen magrebí, és el número 14.
SOS Racisme, 29 de juny de 2006
COMUNICAT DE PREMSA


LâOficina dâInformació i Denúncies de SOS RACISME CATALUNYA ha registrat durant els sis primers mesos de la seva activitat 2006, un total de 14 casos de presumptes agressions i abusos per part dâagents de Mossos dâEsquadra a la ciutat de Barcelona. El darrer cas, denunciat a la nostra entitat per un jove ciutadà dâorigen magrebí, és el número 14.

El jove O.B. va ser agredit per un grup de quatre desconeguts la tarda del passat dia 14 de juny a Barcelona, concretament a la sortida de la parada de METRO de Llacuna. A causa de lâagressió, el jove O.B., que anava sol, va patir hemorràgies i hematomes per tot el cap, el coll i la cara, dislocació del polsar de la mà dreta, policontusions per tot el cos i una possible fractura cranial. El jove O.B. estava estès a terra quan van arribar dos agents de Mossos dâEsquadra que, enlloc dâauxiliar-lo i cridar una ambulància, van decidir registrar-lo, emmanillar-lo i deixar-lo dins el cotxe durant més de 30 minuts. El jove O.B. assegura que després de demanar diverses vegades auxili a crits, lâagent de policia es va adreçar cap a ell, li va colpejar a la cara mentre li deia âCállate moro de mierdaâ?, expressió que O.B. assegura va escoltar més dâuna vegada. Acte seguit va ser dut a un hospital que no recorda i dâon no hi ha informes mèdics, doncs no seâl va atendre i als 15 minuts dâhaver arribat, els agents van decidir que no esperarien més i es van endur al jove O.B. cap a la comissaria on va estar tota la nit i el matí de lâendemà. Durant tot aquest temps, O.B. no va rebre lâatenció mèdica que va necessitar. La tarda del dia 15 va ser posat en llibertat, sol i necessitat dâajuda mèdica urgent. Així, va contactar amb la seva treballadora social, que només veureâl va trucar a una ambulància. Urgentment, va ser traslladat a lâHospital del Mar i posteriorment a lâHospital de la Vall dâHebrón.

El jove O.B. que ha denunciat aquests fets jurídicament. SOS Racisme el representarem jurídicament durant tot el procés, al mateix temps que hem demanat una investigació dels fets al Síndic de Greuges, a la Direcció General de Seguretat Ciutadana i a la mateixa comissaria de Sant Martí. Des de lâOdID hem valorat que hi ha prou indicis per pensar que es tracta dâun altre cas greu de racisme relacionat amb lâabús policial.

En els 14 casos rebuts, SOS Racisme hem demanat investigacions mitjançant el Síndic de Greuges i contactes amb les comissaries, i tots els usuaris excepte dos sâhan mostrat disposats a presentar denúncia jurídica per aquests fets, sota la representació jurídica de la nostra entitat.

Actualment, els casos de presumptes agressions de part dâagents de Mossos dâEsquadra representen més del 80% del total de casos dâagressions i abusos dels cossos de seguretat. Cal recordar que aquest augment tant espectacular de casos coincideix amb el desplegament dâaquest cos policial a la ciutat de Barcelona.

SOS RACISME creiem que fets com els relatats pels usuaris que han acudit al nostre servei no tenen cabuda dins un sistema democràtic que ha signat la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això demanem un seguit de mesures per tal de prevenir i controlar fets com els que hem relatat. Aquest seguit de mesures ajudarien a prevenir i detectar situacions dâabús policial.

Que es respectin els temps de detenció, entenen que el màxim temps de detenció â72 hores-, només hauria de ser aplicat en casos on la posada en llibertat del detingut pugui representar una amenaça per a la resta de la població, però mai quan lâacusació consisteix en unes faltes per desobediència a lâautoritat o falta de respecte deguda a agents de lâautoritat. Freqüentment, els temps de detenció són clarament excessius.

Que els detinguts tinguin coneixement dels seus drets, i dels motius pels quals han estat detinguts, donat que hem detectat casos on no sâha donat aquesta informació tot i ser un protocol de compliment obligatori.

Que sâinstalâ¢lin cameres de seguretat a les sales dâinterrogatori, celâ¢les, calabossos i micròfons dins els vehicles patrulla , per tal de poder detectar possibles actuacions irregulars. També haurà dâexistir un sistema que no permeti la manipulació dels enregistraments, i la posada automàtica a disposició dels jutjats dâaquests enregistraments en els casos on existeixi una denúncia judicial per maltractaments.

Que es recordi als agents la obligatorietat a lâhora dâidentificar-se quan un ciutadà ho requereixi i que el número dâidentificació dels agents estigui a un lloc més visible, com ara el casc o la gorra, i no al pit, amb un sistema que actualment permet als agents treure-seâl i amagar-lo quan ho desitgin. A la majoria de casos detectats, lâagent sâha negat a identificar-se, pel que els presumptes agredits han memoritzat la matrícula del vehicle patrulla.

Que sâintensifiquin i endureixin els sistemes de control i investigació interns del cos policial, per tal de poder detectar aquests tipus de pràctiques dâuna manera efectiva.

Que els departaments dâafers interns dels cossos policials siguin realment independents dels processos jurídics, doncs aquestes investigacions internes queden sistemàticament suspeses quan els fets sâhan denunciat jurídicament, i supeditades a la publicació de les sentències.SOS RACISME-CATALUNYA
Barcelona, 29 de juny de 2006

This work is in the public domain

Comentaris

Re: SOS Racisme: presumptes agressions i abusos dels Mossos d’Esquadra
30 jun 2006
I això ha sortir a premsa amb l'escàndol mediàtic que es mereix? On estan els defensors del pacifisme i la legalitat declarant publicament el seu rebuig? On estàn els veins supercívics demanant explicacions? On esta TV3 i la rata del Cuní? Aquesta violència perqué no es criminalitza?
Re: SOS Racisme: presumptes agressions i abusos dels Mossos d’Esquadra
30 jun 2006
On està en Saura, tant preocupat pels disturbis de gràcia? Això si és violència organitzada!!

Vengança!
Pau entre pobles, guerra entre classes!
Re: SOS Racisme: presumptes agressions i abusos dels Mossos d’Esquadra
30 jun 2006
On estan els milers d'euros que reben aquests vividors de $o$ raci$me? En cabró del Ibarra si que viu bé i rient-se de vosaltres.
Re: SOS Racisme: presumptes agressions i abusos dels Mossos d’Esquadra
30 jun 2006
Ui no, ho sento, jo si no veig cremant-se un contenidor no salto per res, ja poden apunyalar a una àvia a la cantonada que on es posin els impostos i bla,bla,bla. Això si contra les agressions de la policia demanarem més policia, tot ens ho arregla papaestat i mamapolicia i el que ells no poden arreglar no existeix. Oi que no ha sortit a la vanguardia, ni al PSOeriódico? doncs no és veritat.
Sindicat