Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : especulació i okupació
Defensem Can Beltza!!!
27 jun 2006
Contra l'especulació i la violència immobiliària a Terrassa!

Defensem Can Beltza!!!
Can Beltza és el nom que rep la casa okupada del carrer St. Quirze num.80. Aquesta casa portava més de 20 anys abandonada fins que un grup de joves vam entrar-hi el setembre del 2002. Beltza ,que vol dir negre en basc, és el nom del gos que també hi viu i que també va okupar la casa i que finalment li va donar el nom.
La casa estava en un estat lamentable i tenia algunes parts bastant deteriorades. Només entrar ja vam començar a rehabilitar-la. Primer es va començar a sanejar el pati, que era una selva. Es van treure totes les herbes i la terra i es van desembussar els desaigües. Aquestes reformes van acabar amb les inundacions i humitats que tenien els veïns. Es va treure la runa que hi havia d'un antic cobert que havia caigut i es va fer un lavabo i una dutxa. De dins la casa es van rascar totes les parets i també se'n van arrebossar algunes. Després es van pintar totes i es va fer la instal.lació elèctrica nova ja que no n'hi havia. També es va haver de reparar una biga de la teulada que estava trencada i que amenaçava amb caure i amb part del sostre.
Durant aquests quatre anys d'okupació la casa ha servit de vivenda per a uns cinc joves i també com a punt de trobada. També s'hi ha realitzat algunes assemblees i a l'entrada de la casa sempre hi ha hagut un espai de difusió amb revistes, enganxines, contrainformació, cartells,...Els motius que ens van dur a okupar la casa persisteixen avui en dia encara amb més duresa. El dret a una vivenda digna reconegut per la constitució es troba vulnerat i trepitjat dia a dia degut a que s'ha convertit amb un negoci del qual se n'enriqueixen uns pocs. Això provoca que des de fa ja molts anys el preu de la vivenda s'hagi anat apujant cada cop més, igualment els preus dels lloguers. Això obliga a molta gent, sobretot joves, a no poder accedir a una vivenda amb tot el que comporta: impossibilitat d'emancipar-se, una vida hipotecada, inestabilitat, migracions forçades degut a no poder pagar un pis on has viscut tot la vida... També al haver-se convertit en un negoci que mou molts diners l'especulació és brutal, s'han disparat els processos judicials amb desnonaments, desallotjaments, l'assetjament immobiliari,...
Els responsables d'aquesta situació són el sistema capitalista el qual vivim on són més importants les coses que les persones i on el benefici econòmic passa per sobre de tot. La classe política que el sustenta no ha fet res per aturar l'especulació del sòl ni per fer vivendes assequibles i dignes per la societat, sinó tot al contrari, ha generat una sèrie de polítiques especulatives, de reformes de barris sense pensar amb els que hi viuen, de lleis abusives, ha afavorit el creixement d'infinitat d'immobiliàries, i en tot moment s'ha posat de part dels rics i dels poderosos sense comptar amb la gent necessitada.
Els propietaris i responsables de l'abandonament durant més de vint anys eren membres de les famílies Sangrà i Gorina de Matadepera. No mostraven gaire interès en la propietat i no es posaven d'acord en qui era l'hereu.
Ara, un cop rehabilitat el parc de vallparadís i amb la construcció en un futur proper d'una estació dels ferrocarrils catalans, tot aquest terreny s'ha revaloritzat i n'ha pujat el preu. I ara, "curiosament", és quan els propietaris s'han posat d'acord. Concretament l'any 2004, Juan Gorina Sabater, un dels fills de les famílies Sangrà i Gorina es fa "estranyament" únic propietari de la casa.
Un any després, a l'octubre del 2005, se la ven sense preocupar-se de l'estat de la casa i sense voler saber que ja feia més de tres anys que hi vivíem un grup de joves. A més a més menteix al registre de la propietat dient que la ven "sin que la habite persona alguna" per poder fer més còmode la venta.
Can Beltza és comprada per una companyia anomenada Rehabilitació, Contracta i Promoció d'Obres S.L. amb seu a Barcelona i el representant és l'administrador únic Josep Antoni Martinez Zaplana. Aquesta empresa efectua la compra sense importar-li gens la situació de la casa, i directament, al comprovar que està okupada interposa una demanda per tal de desallotjar, sense que mostri cap interés per les persones que hi puguin viure.
La demanda és per la via civil i consisteix en un "desnonament per precari". El jutjat encarregat és el Jutjat de Primera Instància n.5 de Terrassa. Amb la Jutgessa magistrada Amaia Castro Aguirre, que ja ha manifestat que pensa donar màxima prioritat a aquest cas i ja ha fixat data de judici pel 27 de juliol d'aquest 2006.
Amb aquest escrit, la gent de Can Beltza, volem donar a conèixer la nostra situació i demanar la solidaritat de totes aquelles persones que puguin comprendre algunes de les coses que hem explicat.
Igualment seguim i seguirem denunciant la negació del dret a la vivenda digna, l'especulació salvatge, els lloguers abusius, la violència immobiliària i continuarem optant per una postura de resistència i oposició davant de la precarietat, injustícies, misèries i desigualtats a la que ens aboca aquest sistema en el qual vivim. Us anirem informant a mesura que tinguem més informacions o convocatòries.Moltes gràcies, salut i resistència!!!

Can Beltza. Juny 2006

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Defensem Can Beltza!!!
27 jun 2006
Animus kompanys!!

La unika luxa ke se pierde es la ke se avandona. ESTEM TOTES AMB VOSALTRES!!
Sindicat Terrassa