Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
[Lleida] L'Assemblea de Joves retorna la simbologia franquista a l'Ajuntament
25 jun 2006
L’Assemblea de Joves de Lleida fa entrega a la Paeria de la simbologia franquista retirada dels carrers de la ciutat
PICT0066.JPG


El divendres 23 de juny lâAJILL va realitzar un acte de devolució de la simbologia feixista que ha retirat dâedificis i carrers de la ciutat. Durant la passada setmana lâassemblea va retirar els noms de tots els carrers que homenatgen a personatges vinculades al règim franquista:

- Alcalde Recasens: Tradicionalista i integrista catòlic nomenat alcalde en produir-se el pronunciament militar contra la República.

- Alcalde Areny: Alcalde del període franquista. Durant el seu mandat existiren a Lleida tres camps de concentració

- Carmelo Fenech: President de la societat de la burgesia local âEl Caliu Ilerdencâ, defensora dels valors franquistes a través del âleridanismoâ?.

- Alcalde Sangenís: Alcalde franquista, president de la Diputació de Lleida, terratinent, membre de la Falange i fundador del âleridanismoâ?.

- Lluís Besa: Tradicionalista, participà en lâaixecament feixista de Lleida.

També van ser retornades les plaques dels blocs José Antonio.

A aquesta simbologia cal sumar-hi les plaques del Ministerio de la Vivienda franquista retirades durant la cercavila del passat dissabte 10 de juny en que hi participaren més de mig centenar de joves lleidatans.

Amb aquest acte de devolució dels símbols els joves de Lleida volem fer partícips de la nostra vergonya de créixer en una ciutat que manté noms de carrers, monòlits i simbologia diversa que recorden a còmplices del feixisme, als partits que ens governen; incapaços durant trenta anys de realitzar un acte de justícia històrica i dâhomenatge a les persones que lluitaren per la nostra llibertat.

Entenent que la presència dâaquests símbols constitueix un insult i una provocació intolerable per a la memòria de totes les víctimes de la dictadura franquista reclamem a lâAjuntament de Lleida:

- La retirada dels emblemes que foren imposats durant lâèpoca franquista: monuments feixistes, les plaques del âMinisterio de la Viviendaâ? franquista i els noms de carrers de personatges que contribuïren a la barbàrie

- Que en el seu lloc sâhomenatgi a les persones de la nostra ciutat vinculades a la lluita per la democràcia, la justícia social i la llibertat del nostre país. Amb voluntat propositiva, els joves de Lleida proposem els següents noms:

o Joaquim Maurín Julià : Mestre del Liceu Escolar de Lleida, líder del BOC i un dels teòrics més importants del sindicalisme al nostre país als inicis del segle XX.

o Maria Manonelles Riera : Nascuda a Mollerussa el 1913, militant del Partit Obrer dâUnificació Marxista (POUM). Va participar activament en la lluita contra els militars revoltats contra la República al front dâAragó. Va estar internada en diferents camps de refugiats. El 1945 fou fundadora, a París, del Moviment Socialista de Catalunya.

o Fèlix Lorenzo Páramo : De família immigrada, membre de la Confederació Nacional del Treball (CNT), serà proclamat alcalde de Lleida al setembre de 1936 durant el govern revolucionari. Durant el seu mandat va evitar que es cremés la presó de la ciutat, on hi eren detinguts part dels colpistes del 18 de juliol.

o Pepita Uriz Pi : nascuda a Navarra, mestra de pedagogia de lâEscola Normal de Mestres, va participar activament en els sectors més renovadors de lâeducació lleidatana.


23 de juny de 2006

Assemblea de Joves Independentistes de Lleida-CAJEI
ajill ARROBA cajei.net

PICT0084.JPG


Anteriors notícies:

[Lleida] LâAssemblea de Joves retira tots els noms de carrers franquistes de la ciutat
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/263061/index.php

- [Lleida] Mig centenar de joves es manifesten per la retirada de la simbologia feixista
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/261693/index.php

- [Vídeo de la cercavila del 10 de juny: http://www.youtube.com/watch?v=mEWb5LGPVe0 ]

- [Lleida] L'Assemblea de Joves se suma a la campanya contra els símbols feixistes exigint la retirada de les plaques franquistes
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/259753/index.php
Mira també:
http://www.simbolsfeixistes.tk
http://www.cajei.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Lleida] L'Assemblea de Joves retorna la simbologia franquista a l'Ajuntament
26 jun 2006
FELICITATS AL JOVENT INDEPENDENTISTA I COMPROMÉS DE LLEIDA!
Molts ànims des de Poblenou!
Re: [Lleida] L'Assemblea de Joves retorna la simbologia franquista a l'Ajuntament
26 jun 2006
ENDAVANT AMB LA RECUPETRACIO DE LA MEMORIA PER LLUITAR PEL FUTUR!!

WWW.KAOSENLARED.NET
Sindicato Sindicat