Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : criminalització i repressió : mitjans i manipulació : xarxa i llibertat
Aprovada la llei que consagra el cànon per a tot suport digital
23 jun 2006
• Només el PNB i ERC es van abstenir en l'últim tràmit del Congrés
• La norma manté el criticat dret de cita dels resums de premsa
EL PERIÓDICO
MADRID

La conflictiva llei que regula el cànon digital va quedar aprovada definitivament ahir al superar l'últim tràmit al Congrés. La reforma preveu el dret dels autors a percebre una compensació econòmica per la còpia privada que es faci en qualsevol "suport idoni" per gravar i reproduir arxius, cosa que inclou els CD, DVD, MP3, mòbils, escàners, impressores o llapis de memòria, entre d'altres.
La norma ha tirat endavant amb el vot dels diputats del PSOE, el PP, CiU, IU i Coalició Canària, i l'abstenció del PNB i ERC. Els diputats que hi van votar a favor van destacar la complexitat d'una llei que ha hagut de buscar un "equilibri" entre els interessos de la indústria cultural, la tecnològica i el dels consumidors, alhora que es transcrivia una directiva europea.

TARIFES PACTADES
Tant PNB com ERC van criticar precisament que la llei s'hagi inclinat a favor de la producció cultural davant dels drets dels consumidors. També van rebutjar l'absència de menció a les competències de les comunitats autònomes.
La llei trasllada el model tradicional del cànon analògic, que des del 1992 s'ha aplicat a cassets i cintes de vídeos, al món digital. Cada dos anys, el Ministeri de Cultura establirà el llistat de suports digitals subjectes a cànon i la quantitat a pagar per cada còpia.
La tarifa es fixarà d'acord amb les indústries cultural i tecnològica, encara que la llei estableix que el cànon haurà de ser proporcional al cost final de l'aparell o equip sobre el qual recaigui. Aquest any, mentre es publica la primera ordre ministerial, es mantindran els imports acordats per les entitats de gestió de drets i la indústria tecnològica el 2003.

CRÃ?TIQUES DELS AUTORS
Les societats d'autors tampoc estan del tot satisfetes. Critiquen que la taxa sigui proporcional al preu del producte. Segons un estudi de la Fundació Autor, el cànon hauria de ser una taxa fixa independent del possible abaratiment del suport, ja que aquesta reducció de preu "no comporta que els continguts mereixin menys remuneració".
El cànon suposarà un encariment de tots els productes afectats. Encara que les entitats que representen els autors han insistit que els que pagaran l'impost són els distribuïdors, la veritat és que aquests ho repercutiran en el preu final. La indústria tecnològica i els consumidors, que estan agrupats en la plataforma anomenada Todoscontraelcanon.es ha centrat les crítiques en aquest aspecte i van destacar ahir mateix que es tracta d'"una taxa indiscriminada".
Un altre dels punts més controvertits de la llei és el dels resums digitals de premsa, la regulació dels quals ha estat durament criticada pels editors. Aquests exigien que les empreses que els difonen abonessin un cànon per drets d'autor, però la llei reconeix el "dret de cita" per a "les recopilacions periòdiques efectuades en forma de ressenyes o revista de premsa".

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=
CAT&idnoticia_PK=315889&idseccio_PK=11&h=060623

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Aprovada la llei que consagra el cànon per a tot suport digital
23 jun 2006
un altre triomf de la mafia de la SGAE i la seva cultura de cadena de montatge, es a dir, dels artistes mediocres de sempre que tenen el soport dels medis.
Re: Aprovada la llei que consagra el cànon per a tot suport digital
23 jun 2006
Siguiendo con esta absurda logica, de que todo soporte digital, sera usado ilegalmente, deberia imponerse el canon a las multinacionales fabricantes de los aparatos.
Y a los fabricantes de coches, por si luego estos son usados en un atraco o atropellas a alguien.
y al periodico del bar, por que lo lees sin pagarlo.
y a la tienda de cuberterias, pro si acaso usas un cuchillo para matar a alguien.
y asi, hasta el infinito, todas las cosas absurdas que se te ocurran.
Boicot a la Sgae y todas las mafias multinacionales.
PIRATEA Y COMPARTE
Sindicat Terrassa