Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Comunicat del SEPC davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’EEES.
19 jun 2006
:::Comunicat del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) a l’Estat Espanyol:::
Des del Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC) considerem desmesurats els preus fixats dels estudis de postgrau públics al darrer âConsejo de Coordinación Universitarioâ? (CCU), el passat 30 de maig, i al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i que seran també ratificats pel Consell Valencià dâUniversitats al País Valencià i per lâòrgan pertinent de les Illes Balears i Pituïsses.

Entenem que fixar una forquilla de 13 a 28 â¬/crèdit suposa, en primer lloc, un increment substancial del preu respecte al de l'actual llicenciatura, i en segon lloc, la possibilitat en alguns casos dâarribar a triplicar-lo. Si més no, el que resulta encara més inacceptable és lâopció que han donat a les Comunitats Autònomes i els Consells Socials per poder incrementar aquests preus fins un 30%. Respecte açò, denunciem les declarades intencions en aquesta línia del Director General dâUniversitats de la Generalitat Valenciana, que critica els preus fixats pel Ministeri i defensa un augment del seu cost. De fet, considerem inadmissible la possibilitat de trobar-nos amb postgraus públics de 60 crèdits que tinguen un preu fixat en 2184â¬.

Aquesta incomoda situació pel que respecta a lâeconomia de lâestudiant o de la seua família, ve produïda en part per la política dâinversió zero que han portat a terme els nostres governs autonòmics i el govern estatal. Amb els paràmetres establerts, la reforma que està suposant la implantació de postgraus públics de 60 crèdits per curs no pot esdevenir una realitat accessible per a totes. A més a més, a aquest procés elititzador hem dâafegir el nombre de postgraus ofertats, els requisits dâaccés fixats per cada Universitat i el nombre reduït de places, estretament lligat a lâoferta de postgraus propis (privats) de les Universitats. I tot això, sense oblidar la mercantilització intrínseca del nou sistema, ja que resulta veritablement un parany que aboca de manera indirecta les universitats públiques a la recerca de capital privat.

Analitzant detingudament la situació, aquest augment espectacular de les taxes que hauran de pagar els i les estudiants, no fa sinó confirma les previsions més pessimistes pel que fa a lâaplicació del Procés de Bolonya a les Universitats públiques de la part dels Països Catalans sota administració espanyola. Ara bé, encara pot ser pitjor. Si ens fixem, actualment és possible cursar el 1r i 2n Cicle dâestudis superiors pagant la forquilla de 9 a 14 â¬/crèdit segons el grau dâexperimentalitat. Aleshores, no deixa de preocupar-nos que si la política de preus segueix en els paràmetres apuntats i es consolida, significarà que el dia de demà, els estudis equivalents als coneixements que abans sâacabaven d'adquirir en un segon cicle i que passaran a formar part d'un postgrau, esdevindran una despesa econòmica superior per als futurs titulats de Grau.

Des del SEPC volem denunciar lâamenaça que suposa per a les Universitats públiques del nostre país lâaplicació de lâEspai Europeu dâEducació Superior. Considerem que la forquilla de preus anunciada és una agressió directa al dret a lâeducació. Per tot això, exigim:

- Que la forquilla de preus dels postgraus siga la mateixa que la de les llicenciatures.

- Que la forquilla de preus no estiga subjecta a modificacions per part dels governs autonòmics o dels Consells Socials (un òrgan anitdemocràtic i representatiu de lâinterès privat a les Universitats públiques) i que, en tot cas, aquestes siguen decidides i aprovades als Claustres universitaris.

- Una congelació immediata de les taxes universitàries i un increment de la despesa pública en educació per tal de corregir el dèficit respecte Europa. La despesa pública en Educació a lâEstat espanyol és inferior a la dels països de nova incorporació a la UE com ara Letònia, Polònia, Estònia o Lituània.

- Una reflexió profunda de la classe política sobre lâentrada massiva de finançament privat a les universitats públiques que falseja el dèficit en inversió pública i sotmet la Universitat als dictats de lâinterès privat. La cobertura del cost dels estudis ha de ser íntegrament pública: no pot ser sufragada per la butxaca dels i les estudiants ni per la de lâestablishment català i espanyol.

- Lâobertura dâun debat a la comunitat universitària del nostre país sobre la conveniència dâaplicar lâEspai Europeu dâEducació Superior i els efectes que tindrà sobre el dret a lâeducació, la igualtat dâoportunitats de lâestudiant i la construcció dâun sistema educatiu superior públic propi pels Països Catalans.

   
Països Catalans, 19 de juny de 2006    
Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC)
sepc.comunicacio ARROBA gmail.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat del SEPC davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’EEES.
19 jun 2006
molt correcte !
Amunt el SEPC !
Re: Comunicat del SEPC davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’EEES.
20 jun 2006
La feina bén feta no té fronteres...

Visca el SEPC!
Re: Comunicat del SEPC davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’EEES.
20 jun 2006
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1948030
Re: Comunicat del SEPC davant l'aprovació dels preus dels estudis de postgrau públics adaptats a l’EEES.
20 jun 2006
ostia!!

sort que tenim algú que ens digui la puta merda de preus que tindrem les estudiants l'any que ve!!

visca el SEPC!
Sindicato Sindicat