Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
18 jun 2006
1- Malgrat els esforços dels seus partidaris per convèncer-nos de la âvictòria aclaparadoraâ? de lâEstatut que acaba de ser aprovat en referèndum, el text neix mancat de legitimitat, envoltat de dubtes i àdhuc de malfiança pel que fa a tota una part de la ciutadania, que, tot i haver acabat donant-li suport, ho ha fet amb resignació i com a mal menor, âper no votar com el PPâ?. La participació no ha assolit ni tan sols el 50 % de lâelectorat. Dues terceres parts de la ciutadania, dâuna manera o dâuna altra, han girat lâesquena a la proposta. Val a dir que els promotors del âSíâ?, amb el PSC-PSOE i CiU al capdavant, han fracassat a lâhora dâengrescar el poble amb una reforma estatutària que, manifestament, ni convenç, ni respon a les necessitats i anhels de progrés democràtic i social dâaquest país.

2- Ãs indiscutible també que el âNoâ? promogut des de plataformes i forces progressistes, partits dâesquerres, moviments socials i entitats, ni ha pogut revertir els efectes de la campanya del poder, ni ha aconseguit polaritzar el rebuig i les fortes actituds crítiques que, dâuna manera transversal, podem reconèixer en una bona part del âSíâ?, com del vot blanc, del vot nul i lâabstenció. Tanmateix, enmig de les dificultats que hem hagut dâafrontar, el âNoâ? obté uns resultats dignes. Més de mig milió de ciutadans i ciutadanes palesen així el seu repudi, dibuixant un mapa del âNoâ? que no deixa gaires dubtes pel que fa al caràcter majoritàriament democràtic, sobiranista i socialment avançat â en un mot: favorable als drets de la gent treballadora i humil âdâaquesta opció. Lluny dâésser âel patrimoni de la dreta anticatalanaâ?, el âNoâ?, amb totes les seves limitacions, sâha revelat com lâexpressió més clara de la ciutadania decidida a avançar cap a lâautodeterminació.

3- Cal dir que aquest referèndum ja era de per si un plantejament enganyós, destinat a confondre el poble sobre les seves opcions de futur. Al cinturó industrial de Barcelona, lâabstenció ha estat més elevada que enlloc. El jovent ha reaccionat molt sovint així, fastiguejat per la manera de fer de lâanomenada âclasse políticaâ?. I podem dir amb tota certesa que una part molt important de lâelectorat obrer, socialista i republicà, que sâha decantat a favor del âSíâ?, ho ha fet votant en clau espanyola, tement afavorir dâalguna manera el retorn al poder dâAznar i la seva trepa dâhereus del franquisme. Formació minoritària, el PP ha estat utilitzat pels partidaris del âSíâ? com un espantall i com a pantalla per amagar la inanitat dâuna reforma que perpetua la frustració dels desitjos de progrés social i llibertat dels Països Catalans. De fet, PSOE i CiU no han tingut els saludables escrúpols del seu electorat, als quals han apel·lat amb tanta insistència, quan els ha convingut governar amb el suport del PP â durant la darrera etapa del pujolisme â, o bé pactar âgrans temes dâEstatâ? i Estatuts - com el valencià - amb la dreta espanyola.

4- El âSíâ? guanyador conté, per tant, una gran dosi de crítica al mateix Estatut com al procediment que sâha seguit, contradient les pretensions dels seus principals valedors. Car, el pacte Mas-Zapatero dissenya, subordinant la qüestió catalana a la política dâEstat, un marc de noves aliances dels dirigents del PSOE. Tant per contrarestar les campanyes de desgast del PP com per tirar endavant les polítiques neoliberals de la seva agenda - en matèria de pensions, de reforma del mercat laboral, de fiscalitat, dâintegració europea i dâexpansió dels interessos empresarials espanyols -, el govern Zapatero ha cercat la col·laboració de les burgesies industrials i dâafers de les nacions âperifèriquesâ?. LâEstatut, reduït a una mera descentralització administrativa, ha esdevingut així la plataforma dâuna entesa amb CiU, que podria fins i tot desembocar, en funció dels resultats de les properes eleccions autonòmiques de la tardor, en un retorn de la dreta nacionalista i clerical al govern de la Generalitat. Vet aquí el parany i la formidable contradicció que conté el âSíâ? que sâha expressat aquest diumenge.

5- Més enllà de les modestes xifres assolides, el âNoâ? ha obert una porta que no hem de permetre que tanquin els qui, incerts vencedors dâaquesta contesa, ja ens comminen a acatar el seu ânou ordenament jurídicâ?. La âPlataforma pel dret de decidirâ?, la Campanya âDiguem Noâ?, les entitats juvenils i les forces progressistes mobilitzades, han guanyat la batalla dels continguts. Tret de les lloances inversemblants dâICV-EUiA, que ha rivalitzat de zel estatutari amb els socialistes soscavant la credibilitat de lâesquerra transformadora, el cert és que el poble no espera gairebé res dâaquest Estatut. Dâuna altra banda, la qüestió del dret de decidir, la necessitat dâavançar cap lâautodeterminació i la plena sobirania, han quedat plantejades. En aquest sentit, el moviment democràtic pel âNoâ? haurà aconseguit si més no esbossar un procés ciutadà que, des del poder i des de les burocràcies sindicals i partidistes que abeuren en les seves institucions, es pretén ofegar.

6- LâEstatut del 30 de setembre, que tot i el seu caràcter autolimitat i encotillat en els paràmetres de la Constitució monàrquica, va aconseguir un ampli consens de forces catalanistes, federalistes, dâesquerres i del mateix independentisme amb representació parlamentària al voltant dâun seguit de millores en lâautogovern i el finançament, ha quedat irremeiablement ultrapassat pels esdeveniments. ERC ha desmobilitzat una part del seu electorat, evocant una inversemblant segona negociació dâaquella proposta. LâEstatut aprovat avui ens tira molt més enrere. Les exigències històriques i objectives plantejades per la globalització ens empenyen amb força, però, en un sentit contrari. Els comicis de la tardor, massa propers, potser no pervinguin encara a aclarir lâhoritzó polític. Amb el nou Estatut, som més a prop de lâanomenada âsociovergènciaâ? que dâuna reedició del tripartit i, sobretot, dâun govern amb decidides polítiques dâesquerres. Hem de treballar de valent perquè, a mig termini, aquesta contradicció que ja determina tota la vida social i política catalana, esdevingui incompressible.

7- Ara, cal que les forces que han impulsat el âNoâ? debatin del camí a seguir per afavorir un moviment ciutadà pel dret de decidir. Més enllà, és necessari que lâona expansiva del âNoâ? pervingui a sindicats i partits dâesquerres, nodrint resistències a les polítiques i aliances de tall liberal com a les decebedores conseqüències que, inevitablement, tindrà per a la ciutadania la gestió dâun ordre autonòmic continuista. La clau del futur rau en la configuració dâuna esquerra combativa, profundament arrelada en la classe treballadora i els moviments socials, en la nova realitat de la immigració, en les lluites feministes, ecologistes i de defensa del territori; una esquerra que entengui i sàpiga fer entendre que lâavenç del món del treball i el progrés dels drets socials són indestriables del procés dâautodeterminació nacional.

Barcelona, 18 de juny de 2006
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
18 jun 2006
"...dibuixant un mapa del âNoâ? que no deixa gaires dubtes pel que fa al caràcter majoritàriament democràtic, sobiranista i socialment avançat â en un mot: favorable als drets de la gent treballadora i humil"

Catalunya:
Vots Sí     73,90%
Vots No     20,76%

Sarrià Sant Gervasi:
Vots Sí     64,92%
Vots No     29,40%

Les Corts:
Vots Sí     68,88%
Vots No     25,80%

Super humilde osea...
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
18 jun 2006
Barcelona - Eixample
72,18%
21,92%

Barcelona - Gràcia
73,28%
20,57%

Barcelona - Horta-
Guinardó
72,54%
21,94%

Barcelona - Nou Barris
72,14%
23,40%

Barcelona - Sant Andreu
74,41%
20,42%

Barcelona - Sant Martí
73,08%
21,75%

Barcelona - Sants-Montjuïc
73,94%
20,92%
Santa Coloma de Gramenet
73,34%
21,81%

Vall-llobrega (Baix Emporda, ex alcalde d'Iniciativa)
69,61%
26,50%
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
A la gente trabajadora el referendum no las sudaba.
Para la gente trabajadora hay otras prioridades y el estatut, la independencia no son esas prioridades.
Salud
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
D'acord amb currante, la majoria de la gent està fins als nassos de debats sobre mitologies nacionals i ha vist el conyazo que ens han donat aquests dos anys amb l'estatut com un debat de les cúpules dels partits polítics. La gent té altres prioritats: feina, habitatge, salut, ... i no pàtries o finançaments que han de servir, al final, per fer les mateixes polítiques (com s'ha vist amb el tripartit).

Abstencionistes del món, uniu-vos
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Estic d´acord amb currante i anacional, el tema no donava més de sí. Hi han altres prioritats. Malgra això, la gent tampoc es movilitza pel habitatge, la feina, etc.
Als de Revolta Global: Faràn autocritica per la seva obsessió nacionalista? Van fer un acte en el que van invitar a... les JERC. Si Trotski i Mandel levantassin el cap!
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Perdona però has fet un estudi de camp sobre l'abstenció?

L'abstenció no necesariament cal interpretar-la com tu fas.

Si el referendum hagues estat d´autodeterminació quanta gent haria passat d´anar a votar ???

aaahhhhh
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Jo treballo i m'he llegit els estatuts (l'apovat ara i l'aprovat pel Parlament). Ni un ni l'altre parlen d'independència ni res semblant, per tant no cal que treguis aquest rebuig personal per un tema del qual no se'n parla. Sí que es parla, en canvi (en el del Parlament s'incloïa i en l'aprovat, no) del marc català de relacions laborals, de la inspecció de treball... Això a un currante no li importa? No t'importa que cada any el teu poder adquisitiu baixi un punt de mitjana en els darrers cinc anys perquè l'IPC de Catalunya és superior al de la resta de l'Estat? Potser ets un "currante" que no viu de la seva feina o potser ets un nacionalista espanyol i per això parles de projectes dels quals l'Estatut no en parla més enllà de la propaganda del PP.
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Per cert, sense cap mena de dubte, ha guanyat l'abstenció. I ha fracassat rotundament el vot del no, que jo personalment vaig fer.
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Ya estamos apropiandonos de los votos. Decir que el voto abstencionista es nacionalista es seguir empeñado en no ver lo que hay.

Lo que hay: El nacionalismo estaba representado por el si (reformistas y moderados) y por el no (radicales). Además, igual hay nacionalistas a los que se la sudaba lo que saliera, o que como confiaban en que saliera el sí, se fueron a la playa.

Según el análisis de muchos nacionalistas, la culpa fue del sol.

Igual, sólo igual, es que hay un sector de población al que le suda la polla esto, y no fue a votar incluso sabiendo que su administración local, iba a administrar más dinero de los impuestos... ¿No es inquietante?
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Jordi l'estatut podria parlar fins i tot de socialisme si volgués, però el problema és qui ho portaria a la pràctica: CiU, el tripartit, la socioconvergencia?

A la sacrosanta Constitució es parla de "pleno empleo", "derecho a una vivienda digna", "expropiación de tierras", etc. el problema és que aquests articles se'ls passen pel forro tots els partits.

Molta gent, sobretot no nacionalista, ha vist que els dos anys de tripartit han estat, amb variants, la mateixa merda que els anys de convergència, enlloc de fer polítiques d'esquerra s'han dedicat, principalment, al mateix que els convergent a discussions metafísiques sobre el fet nacional (discussions allunyades de la realitat social), resposta de molta d'aquesta gent: l'estatut és cosa dels partits polítics, jo passo d'anar a votar.

Salut
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
LA CUESTIÓN ES SENCILLA EL 51% DEL ELECTORADO LE IMPORTA UNA MIERDA EL ESTUTO!!

Y A MUCHOS LES IMPORTA UNA MIERDA LOS TRABAJADORES/AS Y LES IMPORTA UNA MIERDA CASI TODO... MENOS SU BARRIGA O PAZA!!

COMO DICEN EN MI PUEBLO ENTRE FASCISTAS Y PANZISTAS EL PROBLEMA ES QUE HACEMOS LOS DEMAS COMUNISTAS O ANARQUISTAS O SOCIALISTAS !!

EL CAPITALISMO DE MOMENTO GANA!!
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Com s explica que els dos barris més rics de tot Catalunya tinguin els majors percentatges de NO
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Porque son del PP. Lo que no quita a que el Estatuto ni es un texto revolucionario, más bien al contrario, legitima el capitalismo y las relaciones de explotación, ni defiende el derecho a la autodeterminación, sino que mantiene las relaciones de subordinación a la monarquía.
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
El que és més pedagògic és que allà on l'EI ha fet més campanya ha sortit reforçat el Sí. Des de Gràcia fins a St.Pere de Riudebitlles passant per Sants.
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Els catalans no-independentistes no s'enamoren de l'independentisme quan l'escolten, sinó que se n'afarten. Segurament és un independentisme poc madur, excloent, prepotent, ple de ràbia, més que no madur, incloent, respectuós, ple d'amor per Catalunya i pel món.
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
per contra el missatge de CIU y de psoe ha enamorat tant que tan sols 3 de cada 10 catalans ha votat amb ells.

malgrat vosaltres, ja tenim un altre estatut!
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
tu que t'has cregut, que et dius Pedro Clase Trabajadora o que? amb quinze anys ja posava totxanes jo i en tinc 40, no vull ser espanyol i soc independentista, i roig abans de que haguessis aparagut el mon, ja n'hi prou de lerrouxisme
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
tu que t'has cregut, que et dius Pedro Clase Trabajadora o que? amb quinze anys ja posava totxanes jo i en tinc 40, no vull ser espanyol i soc independentista, i roig abans de que haguessis aparagut el mon, ja n'hi prou de lerrouxisme
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
A mi me impota una mierda lo del estatut y eso que han quitaó. Lo del marc català de relacions laborals ese; i lo del IPC ese que se tendria que reflejar cada mes en mi nomina.

Paso del estatu, y ni siquiera e procurado informarme de ello, ... hablo asi, nomas por habladas, yo paso de nacionalismos.

Lo que a los currantes de verdad nos importa es que españa gane el mundial.

!!!Opa vamo a por er mundial, con españa vamó a ganà!!!
Re: [Revolta Global] Comunicat sobre el referèndum del 18-J
19 jun 2006
Ara toca caure en el desencís


Era difícil, ja ho sabíem, és decebedor però comprovar que no s'ha donat un vot tàctic de càstig per les negociacions que han dut a aquest paupèrrim estatut. Bé, és probable que l'elevada abstenció no només tingui a veure amb l'abstencionisme estructural i els desconcertats (que eren molts)per l'espectacle donat i hagi hagut també una important abstenció crítica. Encara és d'hora per saber l'abast de la derrota, com per saber si potser aquesta serà la darrera vegada que ens prenen el pèl.

Per tant, no és el moment de plegar, la societat civil ORGANITZADA ha donat mostres de mobilització que no han estats acompanyades per la societat a seques... Calma!

Les estructures ja estan en marxa, s'ha d'aprendre dels errors... caldrà veure com responen els catalans quan els desplegament de l'estatut no satisfaci les promeses que han fet els partidaris del Sí. caldrà veure com respondrà la ciutadania a les noves mostres de victimisme que CiU (ha de continuar amb el seu discurs) farà en el futur. Caldrà veure quina credibilitat mereixerà el fum venut pel timador de zapatero i el PSC. És ara quan toca estar anb els peus al Terra i és a partir d'ara que comença la veritable lluita. No ha estat en aquesta ocasió que el Poble ha decidit plantar-se...en vindran noves oportunitats en no massa temps, hem d'estar preparats sobretot perquè l'argumentari dels poders factics (Liceu, La Caixa, PSOE,La vanguardia,Planeta,Gas Natural, CIU...) cada vegada és i serà més enuagador.

Per últim, cal reflexionar sobre l'efecte catalitzador del Sí que té el PP, però també caldria que la gent s'anés adonant que no es pot estar sempre claudicant pensant en el PP.
Sindicat Terrassa