En quin context ens arriba aquesta nova reforma laboral? El govern progressista de Madrid no podia romandre inactiu davant la penosa situació de la temporalitat a l’estat espanyol, una de les més altes a la Unió Europea.
Lamentablement, els signants d’aquesta nova reforma que entrarà en vigor l’1 de juliol continuen aplicant males receptes: fomentar la contractació estable abaratint l’acomiadament no sols no eradica la temporalitat, sinó que l’afavoreix.
Així, les ETT tallaran més que mai el bacallà en les contractacions a l’estat, amb la inestimable ajuda de la reforma que els estalvia part de la contribució a la Seguretat Social.
Aquest escenari no ens complau gens als i a les joves treballadores. El nostre sector social, junt amb altres, pateix amb especial duresa la temporalitat i la insuficiència salarial. Amb aquesta reforma, però, no sols no es capgira la situació, sinó que s’afegeixen més dificultats per tal de millorar les relacions laborals al nostre país.
Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC esperàvem una reforma en profunditat i no sols una operació de maquillatge, calia que els sindicats que han avalat la reforma es plantessin davant els mecanismes de flexibilització.
Ara, més que mai, és imprescindible abordar canvis profunds en la negociació col·lectiva. La reforma, però, està ja vista per sentència i entrarà en vigor ben aviat. Com que el present i el futur del món del treball és un tema de vital importància pel jovent treballador, no podem optar per la resignació.
Malgrat la duresa de la precarietat, la ineficàcia d’alguns i la cruesa dels altres, el jovent treballador català no podem abandonar la necessària vertebració d’un nou model de relacions laborals, articulat i pensat des dels interessos i la realitat dels treballadors i de les treballadores dels Països Catalans.
Roger Gili Olmeda
Portaveu Nacional de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC
|