Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La injusta frustració de la llei del memorial democràtic
15 jun 2006
LA INJUSTA FRUSTRACIÓ DE LA LLEI DEL MEMORIAL DEMOCRÀTIC

Tot sembla indicar que un dels anhels i aspiracions més importants del moviment per a la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya i de tots els homes i dones que van lluitar durant la República i la dictadura per a la legitimitat democràtica, la justícia i la llibertat, s ha esfumat. El Memorial Democràtic, institució impulsada per la Generalitat de Catalunya, i recolzada i reclamada des de fa anys pel teixit associatiu, que s havia de crear amb el fi de rehabilitar la injustícia existent des de la mort el dictador i durant els més de 23 anys de govern de CiU, no veurà la llum dintre d aquesta legislatura.

Una vegada més, els interessos partidistes i els tacticismes polítics han pogut més que els interessos generals de la ciutadania: EL MEMORIAL DEMOCRÀTIC no ha estat aprovat en el Parlament de Catalunya, tot i que els partits democràtics i d esquerres comptaven amb la majoria necessària exceptuem el PP, partit que no ha reconegut el dret de les víctimes del règim franquista, ni té la intenció de fer-ho.

Entenem que s ha passat per damunt de la voluntat i les expectatives socials i que s han posat en primer terme els interessos partidistes, sense haver pogut o volgut arribar al consens necessari capaç de donar satisfacció a un desig que porta pendent més de 31 anys: el reconeixement a les víctimes de la dictadura totalitària franquista de la seva condició de defensores i defensors de la legalitat republicana i de les llibertats nacionals de Catalunya, i de la seva posterior lluita, en les més dures condicions de repressió, per la democràcia i les senyes de identitat del nostre país, juntament amb la resta de nacionalitats i regions de l Estat espanyol.

Pot argumentar-se que, després de les imminents eleccions, aquesta Llei es reprendrà per a la seva aprovació, però ningú sap ni la composició exacta del Parlament, ni, encara menys, la composició del proper Govern. El que sí sabem, i aquesta és la realitat, és que, d aquí a aquesta futura concreció eleccions i govern-, moltes i molts dels que esperaven amb esperança aquesta primera experiència a nivell de l Estat espanyol de reconeixement moral i material de les víctimes de la barbàrie totalitària franquista, ja no estaran amb nosaltres i que les seves esperances acabaran enterrades amb elles i ells.

Les entitats que treballem per a la recuperació de la Memòria Democràtica, per a la seva difussió i actualització, desitgem manifestar el nostre absolut desacord amb l actitut d aquells que, tenint la possibilitat de ser conseqüents amb les seves declaracions, han optat per consensuar la possibilitat de recuperar per a la Història tants i tantes ciutadans i ciutadanes de Catalunya i han negat, així, a les generacions vinents el reconeixement de part del seu propi passat.

Per la nostra part, seguirem, com no podria ser d una altra manera, lluitant per a que la Llei del Memorial Democràtic sigui una realitat el més aviat possible.

Coordinadora per a la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya Entitats adherides:

Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat,
Associació del Pont de la Llibertat de l Hospitalet Antifranquista,
Associació per al Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT,
Associació Enrique Lister,
CJC-Joventut Comunista,
Dones del 36,
Fundació Nou Horitzons,
Foro para la Defensa de la Tercera Edad,
Fundació Pere Ardiaca,
Historaula.
Mira també:
http://www.joventutcomunista.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La injusta frustració de la llei del memorial democràtic
15 jun 2006
que pasa os haveis quedado sin las subenciones que havia prometido Saura.

dais pena, haciendo campaña por el si al estatut.

por cierto ya que hablais de memoria historica, estaria bien que lopez raimundo explique que se izo de andreu nim

sois penoso siempre viviendo de las migajas que os da el poder.
Re: La injusta frustració de la llei del memorial democràtic
16 jun 2006
Ni subvencions ni òsties.
Cal un reconeixement per aquells que van lluitar i punt.Es nota que tu no has mogut un dit...
Re: La injusta frustració de la llei del memorial democràtic
16 jun 2006
aquells que van lluitar traint a molta gent com en CARRILLO,LOPEZ RAIMUNDO, i altres estalinistes.

A Catalunya per sort els comunistes sempre heu sigut una minoria,
Re: La injusta frustració de la llei del memorial democràtic
16 jun 2006
Associació Enrique Lister?

Puc tenir molta simpatia pels combatents que van lluitar junt amb Lister creient-se realment en alguns casos que ho feien per un ideal revolucionari. Però Lister va ser un assassí més que durant la guerra va cometre una sèrie de barbaritats increibles pròpies d'un totalitari stalinista com era. Per desgràcia cada cop queden menys testimonis de molts dels que amb Lister van estar a la batalla de l'Ebre i van viure els deliris dictatorials d'aquest personatge. Si us plau, recuperem la memòria històrica però amb aquests personatges ni aigua.

Expliqueu també quina va ser la vostra submissió al que deia Stalin i com veu assassinar a Nin i empresonar a membres del POUM i de la CNT quan veu tenir el poder. El PSUC un partit creat al mateix 1936 que en un any ja està assassinant a companys de lluita només per les seves ansies de poder, quina gran memòria hauriem de tenir si expliquem tot el que veu fer.

Amunt la memòria històrica, pero no la selectiva
Sindicat Terrassa