Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
denuncia pública de les anomalias del cas de Sant Pere Més Baix. roda de premsa 4f
15 jun 2006
En vistes al tancament de la instrucció, diferents associacions denuncien les irregularitats entorn als fets succeïts la matinada del 4 de febrer. Després de més de 4 mesos en presó preventiva, els tres joves acusats d'agredir al Guàrdia Urbà s'enfronten ara a penes de fins a 18 anys de presó, sense que l'acusació tingui proves fundades en la seva contra.
rudeaprensa02.jpg
En la roda de premsa realitzada aquest matí al Col·legi de Periodistes de Barcelona, als acusats els donen suport entitats com: ACAT, Plataforma Argentina Contra , Associació Memòria Contra , la FAVB, Associació de Veïns del Casc Antic, Jústicia i Pau, Comissió de defensa del Col·legi dâAdvocats, ATTAC, EXIL,Coordinadora Contra l'Abús del Poder, Arquitectes sense Fronteres i RAI.
Lâadvocat defensor de Rodrigo Lanza i Alex Cisternas, Eduardo Cáliz, va comunicar que l'ordre de processament s'ha dictat i que queda negada la petició de llibertat. Va anunciar que va a recórrer a aquest acte, per la falta de motivació i per haver estat omès l'informe forense que exculparia als imputats. Va detallar les anormalitats policials: el carrer estava acordonada per Urbana i pels Mossos dâEsquadra, el personal mèdic va accedir al lloc a peu, però les proves no van ser preservades. Els objectes inculpatoris no tenen ni empremtes dactilars dels acusats ni restes de teixits o de sang del Guàrdia Urbà ferit. Les detencions es van realitzar a les 6.20 però no van ser notificades fins a les 21h. No existeix tampoc cap rectificació o aclariment per part de l'alcalde Joan Clos que expliqui els canvis de versions. Va anunciar que es denunciarà davant la Associació de Comissió de Relació de del Col·legi d'Advocats aquestes anomalies.
La mare dâun dels acusats, Mariana Huidobro, va expressar la seva indignació al respecte de la petició de llibertat del 15 de març, que va ser denegada per nº 8, al·legant que els acusats són âokupasâ?, que per definició dâaquesta audiència correspon a joves que sâallunyen del nucli dâàmbit familiar, per a adoptar una vida inestable. Aquest no és el cas ni del seu fill ni dels altres dos nois que són a la presó. Va anunciar, per a demà dia 15 ,a les 12 del migdia,el lliurament de més de 6 000 signatures a l'Ajuntament. En aquestes, se li exigeix explicacions a lâAlcalde Joan Clos pels canvis de versions, a Jordi Hereu, regidor de seguretat en aquell moment, per no preservar les proves existents al lloc dels fets, i a l'Ajuntament per la seva responsabilitat per la permanència a la presó dels acusats.
El representant del Grup de suport dels presos del , Abel, va llegir el comunicat de Justícia i Pau al qual es lamenta la situació del Guàrdia Urbà. Denuncien la manca de proves inculpatories i la falta dâinvestigació per a esclarir els fets, demanen responsabilitats a Jordi Hereu i denuncien les tortures aplicades als detinguts. Relata la trobada amb Carles Martí, regidor del districte de Ciutat Vella, on aquest últim va declarar que BCNeta no hauria passat pel lloc dels fets sense una ordre policial. Enumera les múltiples campanyes de suport realitzades en diverses ciutats del món. I anuncia la concentració pacífica que es realitzarà divendres 16 davant dels Jutjats en solidaritat amb els acusats.
La representant dâACAT (Associació de Cristians per lâabolició de la tortura), Montserrat Munte, va denunciar les tortures realitzades en dependències policials, 2 dies després de les jornades en contra de les tortures. Va explicar que li van enviar cartes a Joan Clos i a Montserrat Tura demanant explicacions. I van denunciar el dret a la presumpció dâinnocència.
La representant de Memòria contra , Begoña Casats, va anunciar que es presentarà com acusació popular la setmana pròxima per a exigir la investigació dels fets, el compliment de la legalitat per part de lâestat i que es respectin els drets humans.
Horaci Tamburini, representant de Argentina Contra , va qüestionar la legalitat del procés, va denunciar el trasllat dels detinguts a 3 hospitals diferents per una suposada avaria dels RAJOS X. Que, donada la seva experiència com a director mèdic, li sembla poc creïble, al·legant, a més, que és un delicte dâinassistència mèdica. Va denunciar la continuació de la festa il·legal fins a la tarda del dissabte, preguntant-se com és possible que,si en la versió oficial es parlava d'un test com a objecte del delicte,(que coincideix amb els informes dels mèdics forenses), no es busqués al culpable entre els participants de la festa. Denuncia també les diferents anomalies del procés preguntant-se què hi ha darrere de tot això, definint-lo com un muntatge.
Joan García, representant de la FAVB, va expressar les seves condolences a la família del Guàrdia Urbà ferit, i que, per respecte a aquest i als acusats, es trobi al veritable culpable, mitjançant una investigació seriosa per part de Els barcelonins mereixen una ciutat amb justícia per a tots.
La representant dels veïns del Casc Antic, María Mas, va recordar les denúncies ignorades que es van posar durant 8 anys pel barri per al desallotjament de la AnarcoPenya,(que gens tenia dâanarquista, llibertària o okupa). Va denunciar el tràfic de drogues, la prostitució i el permanent caos que hi havia. Va declarar que el teatre era molt pitjor del que ens puguem imaginar. Va aclarir novament que els detinguts no tenien cap relació amb aquest âantroâ?, per tant, que no han de pagar justos per pecadors.
Recordant els fets al·ludits: el dia 4 de febrer a les . m., la policia va detenir al carrer St. Pere Més Baix, a fora del Teatre Okupat, a 9 persones. Un agent Urbà va resultar ferit de gravetat, el seu estat és encara de coma vegetatiu. La versió donada públicament per Joan Clos no coincideix amb la versió policial elaborada després. Aquestes contradiccions encara no han estat aclarides. Tres nois de 21, 22 i 25 anys romanen encara en presó preventiva a pesar de la manca total de proves en la seva contra.
Mira també:
http://www.karcelona.revolt.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: denuncia pública de les anomalias del cas de Sant Pere Més Baix. roda de premsa 4f
15 jun 2006
En vistas del cierre de la instrucción, diferentes asociaciones denuncian las irregularidades entorno a los hechos sucedidos la madrugada del 4 de febrero. Después de más de 4 meses en prisión preventiva, los tres jóvenes acusados de agredir al Guardia urbano se enfrentan ahora a penas de hasta 18 años de cárcel, sin que la acusación tenga pruebas fundadas en su contra.
En la rueda de prensa realizada esta mañana en el Colegio de Periodistas de Barcelona, los acusados están siendo apoyados por entidades como: ACAT, Plataforma Argentina Contra , Memoria Contra, Associació de Veïns del Casc Antic, Jústicia i Pau, Comisión de Defensa del Colegio de Abogados, ATTAC, EXIL, Coordinadora Contra el Abuso de Poder, Arquitectos sin Fronteras, RAI.
El abogado defensor de Rodrigo Lanza y Alex Cisternas, Eduardo Cáliz, comunicó que el auto de procesamiento se ha dictado y que queda negada la petición de libertad. Anunció que va a recurrir a dicho auto, por la falta de motivación y por haber sido omitido el informe forense que exculparía a los imputados. Detalló las anormalidades policiales: la calle estaba acordonada por urbana y por los Mossos d'esquadra, el personal médico accedió al lugar a pie, pero las pruebas no fueron preservadas. Los objetos inculpatorios no tienen ni huellas dactilares de los acusados ni restos de tejidos o de sangre del Guardia Urbano herido. Las detenciones se realizaron a las 6.20 pero no fueron notificadas hasta las 21h. No existe tampoco ninguna rectificación o aclaración por parte del Alcalde Joan Clos que explique los cambios de versiones. Anunció que se denunciará ante de Relación de del Colegio de Abogados dichas anomalías.
La madre de uno de los acusados, Mariana Huidobro, expresó su indignación ante la respuesta a la petición de libertad del 15 de marzo, que fue denegada por nº 8, alegando que los acusados son âokupasâ?, que por definición de dicha audiencia corresponde a jóvenes que se alejan del núcleo de ámbito familiar, para adoptar una vida inestable. Este no es el caso ni de su hijo ni de los otros dos chicos que están en prisión. Anunció, para mañana día 15 , a las 12 del mediodía, la entrega de más de 6a a la petición de libertad del 15 de marzo, que fue denegada por nº 8, alegando que los acusados son âokupasâ?, que por definición de dicha audiencia corresponde a jóvenes que se alejan del núcleo de ámbito familiar, para adoptar una vida inestable. Este no es el caso ni de su hijo ni de los otros dos chicos que están en prisión. Anunció, para mañana día 15 , a las 12 del mediodía, la entrega de más de 6 000 firmas.
La madre de uno de los acusados, Mariana Huidobro, expresó su indignación ante la respuesta a la petición de libertad del 15 de marzo, que fue denegada por nº 8, alegando que los acusados son âokupasâ?, que por definición de dicha audiencia corresponde a jóvenes que se alejan del núcleo de ámbito familiar, para adoptar una vida inestable. Este no es el caso ni de su hijo ni de los otros dos chicos que están en prisión. Anunció, para mañana día 15 , a las 12 del mediodía, la entrega de más de 6 000 firmas al Ayuntamiento. En éstas, se le exige explicaciones al alcalde Joan Clos por los cambios de versiones, a Jordi Hereu, regidor de seguridad por ese entonces, por no preservar las pruebas existentes en el lugar de los hechos, y al Ayuntamiento su responsabilidad por la permanencia en prisión de los acusados.
El representante del Grupo de apoyo de los presos del , Abel, leyó el comunicado de Jústicia i Pau en el que lamentan la situación del Guardia Urbano. Denuncian la carencia de pruebas inculpatorias y la falta de investigación para esclarecer los hechos, pidiendo responsabilidades a Jordi Hereu, así como denuncian las torturas aplicadas a los detenidos. Relata el encuentro con Carles Martí, regidor del distrito de Ciutat Vella, donde este último declara que BCNeta no hubiera pasado por el lugar de los hechos sin una orden policial. Enumera las múltiples campañas de apoyo realizadas en varias ciudades del mundo. Y anuncia la concentración pacífica que se realizará el viernes 16 enfrente de los Juzgados, en solidaridad con los acusados.
La representante de ACAT,(Asociación de Cristianos por de ),Montserrat Munte, denunció las torturas realizadas en dependencias policiales, 2 días después de las jornadas en contra de las torturas . Explicó que le enviaron cartas a Joan Clos y a Montserrat Tura pidiendo explicaciones. Y denunciaron el derecho a la presunción de inocencia.
La representante de Memoria contra , Begoña Casados, anunció que se presentará como acusación popular la semana próxima, para exigir la investigación de los hechos, el cumplimiento de la legalidad por parte del estado y que se respeten los derechos humanos.
Horacio Tamburini, representante de Argentina Contra , cuestionó la legalidad del proceso, denunció el traslado de los detenidos a 3 hospitales diferentes por una supuesta avería de los rayos X. Que, dada su experiencia como director médico, le parece poco creíble, alegando además que es un delito de inasistencia médica. Denunció la continuación de la fiesta ilegal hasta la tarde del sábado, preguntándose cómo es posible que, si en la versión oficial se hablaba de una maceta como objeto del delito (que coincide con los informes de los médicos forenses), no se buscara al culpable entre los participantes de la fiesta. Denuncia también las diferentes anomalías del proceso preguntándose que hay detrás de todo ésto, definiéndolo como un montaje.
Joan García, representante de , expresó sus condolencias a la familia del Guardia Urbano herido, y que, por respeto a éste y a los acusados, se encuentre al verdadero culpable, mediante una investigación seria por parte de Los barceloneses merecen una ciudad con justicia para todos.
La representante de los vecinos del Casc Antic, María Mas, recordó las denuncias puestas durante 8 años por el barrio para el desalojo de ,(que nada tenía de anárquica, libertaria o okupa) ignoradas. Denunció el tráfico de drogas, la prostitución y el permanente caos que allí había. Declaró que el teatro era mucho peor de lo que nos podamos imaginar. Aclaró nuevamente que los detenidos no tenían ninguna relación con ese antro, por lo tanto, que no deben pagar justos por pecadores.
Recordando los hechos aludidos: el día 4 de febrero a las .m. la policía detuvo en la calle St. Pere Més Baix, fuera del Teatro Okupado, a 9 personas. Un agente Urbano resultó herido de gravedad, su estado es aún de coma vegetativo. La versión dada públicamente por Joan Clos no coincide con la versión policial elaborada después. Estas contradicciones aún no han sido aclaradas. Tres chicos de 21, 22 y 25 años permanecen aún en prisión preventiva a pesar de la carencia total de pruebas en sus contra.
Sindicat