Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats
Les Corts Valencianes exigeixen al Govern que indemnitzi els presos homosexuals
15 jun 2006
La Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts Valencianes va aprovar per unanimitat demanar al Govern central l'establiment d'indemnitzacions econòmiques i compensacions morals per als homosexuals que van sofrir presó per la seva orientació sexual durant la dictadura franquista.
corts.gif
El text aprovat, una esmena transaccional a una proposició no de llei presentada per EU-l'Entesa, exposa la necessitat que l'Executiu indemnitzi als homosexuals empresonats en aplicació de la Llei de Vagues i Maleantes de 1954 i la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social de 1970.
La iniciativa aprovada també contempla la realització d'estudis històrics, socials, culturals i legals sobre la repressió a aquest col•lectiu, elaborats per especialistes en Història i investigadors de les universitats valencianes.
Finalment, es promourà la publicació d'aquests estudis, respectant la confidencialitat de les dades personals, amb la finalitat de donar a conèixer la realitat històrica i social de la repressió que van patir els homosexuals.
El diputat del PP Felipe del Bany, en la seva condició d'homosexual, segons va recordar ell mateix, va lamentar que, 'si hagués nascut aquí 20 anys abans, se m'haguessin declarat en estat perillós, internat en un establiment de custòdia, amb un treball adequat a la meva personalitat, que no sé com és, i se m'hagués prohibit residir o visitar certs llocs'. El diputat popular va destacar que si 'tot està canviant' en els últims anys, que s'ha començat a regular els drets dels homosexuals en la UE, és 'gràcies a col•lectius d'homosexuals, els mitjans de comunicació, la societat en general i a una generació que comencem a esgarrapar les portes dels armaris perquè entrés la llum'.
El diputat d'EU-l'Entesa Ramón Cardona va defensar que el Govern indemnitzi als 'milers' d'homosexuals víctimes de la repressió franquista, encara que va reconèixer que finalment només rebran compensacions un centenar, 'bé perquè alguns ja s'han mort o perquè serà difícil detectar-los'.
El grup del PSPV-PSOE també va donar suport a la proposta d'EU-l'Entesa al considerar necessari 'un treball de reconciliació i de recuperació de la dignitat' dels homosexuals, segons va assenyalar la portaveu socialista Nuria Espí.
Mira també:
http://www.fagc.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat