Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Presos 4 de febrer
14 jun 2006
RODA DA PREMSA
DENÚNCIA PÚBLICA DE LES ANOMALIES DEL CAS DE SANT PERE MÉS BAIX.
ruedaprensa01bajaresol.jpg
En vistes al tancament de la instrucció, diferents associacions denuncien les irregularitats entorn als fets succeïts la matinada del 4 de febrer. Després de més de 4 mesos en presó preventiva, els tres joves acusats d'agredir al Guàrdia Urbà s'enfronten ara a penes de fins a 18 anys de presó, sense que l'acusació tingui proves fundades en la seva contra.

En la roda de premsa realitzada aquest matí al Colâ¢legi de Periodistes de Barcelona, als acusats els donen suport entitats com: ACAT, Plataforma Argentina Contra la Impunidad, Associació Memòria Contra la Tortura, la FAVB, Associació de Veïns del Casc Antic, Jústicia i Pau, Comissió de defensa del Colâ¢legi dâAdvocats, ATTAC, EXIL,Coordinadora Contra l'Abús del Poder, Arquitectes sense Fronteres i RAI.
Lâadvocat defensor de Rodrigo Lanza i Alex Cisternas, Eduardo Cáliz, va comunicar que l'ordre de processament s'ha dictat i que queda negada la petició de llibertat. Va anunciar que va a recórrer a aquest acte, per la falta de motivació i per haver estat omès l'informe forense que exculparia als imputats. Va detallar les anormalitats policials: el carrer estava acordonada per la Guàrdia Urbana i pels Mossos dâEsquadra, el personal mèdic va accedir al lloc a peu, però les proves no van ser preservades. Els objectes inculpatoris no tenen ni empremtes dactilars dels acusats ni restes de teixits o de sang del Guàrdia Urbà ferit. Les detencions es van realitzar a les 6.20 però no van ser notificades fins a les 21h. No existeix tampoc cap rectificació o aclariment per part de l'alcalde Joan Clos que expliqui els canvis de versions. Va anunciar que es denunciarà davant la Associació de Comissió de Relació de la Justícia del Colâ¢legi d'Advocats aquestes anomalies.
La mare dâun dels acusats, Mariana Huidobro, va expressar la seva indignació al respecte de la petició de llibertat del 15 de març, que va ser denegada per la Audiència Provincial nº 8, alâ¢legant que els acusats són âokupasâ?, que per definició dâaquesta audiència correspon a joves que sâallunyen del nucli dâàmbit familiar, per a adoptar una vida inestable. Aquest no és el cas ni del seu fill ni dels altres dos nois que són a la presó. Va anunciar, per a demà dia 15 ,a les 12 del migdia,el lliurament de més de 6 000 signatures a l'Ajuntament. En aquestes, se li exigeix explicacions a lâAlcalde Joan Clos pels canvis de versions, a Jordi Hereu, regidor de seguretat en aquell moment, per no preservar les proves existents al lloc dels fets, i a l'Ajuntament per la seva responsabilitat per la permanència a la presó dels acusats.
El representant del Grup de suport dels presos del 4f, Abel, va llegir el comunicat de Justícia i Pau al qual es lamenta la situació del Guàrdia Urbà. Denuncien la manca de proves inculpatories i la falta dâinvestigació per a esclarir els fets, demanen responsabilitats a Jordi Hereu i denuncien les tortures aplicades als detinguts. Relata la trobada amb Carles Martí, regidor del districte de Ciutat Vella, on aquest últim va declarar que BCNeta no hauria passat pel lloc dels fets sense una ordre policial. Enumera les múltiples campanyes de suport realitzades en diverses ciutats del món. I anuncia la concentració pacífica que es realitzarà divendres 16 davant dels Jutjats en solidaritat amb els acusats.
La representant dâACAT (Associació de Cristians per lâabolició de la tortura), Montserrat Munte, va denunciar les tortures realitzades en dependències policials, 2 dies després de les jornades en contra de les tortures. Va explicar que li van enviar cartes a Joan Clos i a Montserrat Tura demanant explicacions. I van denunciar el dret a la presumpció dâinnocència.
La representant de Memòria contra la Tortura, Begoña Casats, va anunciar que es presentarà com acusació popular la setmana pròxima per a exigir la investigació dels fets, el compliment de la legalitat per part de lâestat i que es respectin els drets humans.
Horaci Tamburini, representant de la Plataforma Argentina Contra la Impunidad, va qüestionar la legalitat del procés, va denunciar el trasllat dels detinguts a 3 hospitals diferents per una suposada avaria dels RAJOS X. Que, donada la seva experiència com a director mèdic, li sembla poc creïble, alâ¢legant, a més, que és un delicte dâinassistència mèdica. Va denunciar la continuació de la festa ilâ¢legal fins a la tarda del dissabte, preguntant-se com és possible que,si en la versió oficial es parlava d'un test com a objecte del delicte,(que coincideix amb els informes dels mèdics forenses), no es busqués al culpable entre els participants de la festa. Denuncia també les diferents anomalies del procés preguntant-se què hi ha darrere de tot això, definint-lo com un muntatge.
Joan García, representant de la FAVB, va expressar les seves condolences a la família del Guàrdia Urbà ferit, i que, per respecte a aquest i als acusats, es trobi al veritable culpable, mitjançant una investigació seriosa per part de la Guàrdia Urbana. Els barcelonins mereixen una ciutat amb justícia per a tots.
La representant dels veïns del Casc Antic, María Mas, va recordar les denúncies ignorades que es van posar durant 8 anys pel barri per al desallotjament de la AnarcoPenya,(que gens tenia dâanarquista, llibertària o okupa). Va denunciar el tràfic de drogues, la prostitució i el permanent caos que hi havia. Va declarar que el teatre era molt pitjor del que ens puguem imaginar. Va aclarir novament que els detinguts no tenien cap relació amb aquest âantroâ?, per tant, que no han de pagar justos per pecadors.
Recordant els fets alâ¢ludits: el dia 4 de febrer a les 6 a. m., la policia va detenir al carrer St. Pere Més Baix, a fora del Teatre Okupat, a 9 persones. Un agent Urbà va resultar ferit de gravetat, el seu estat és encara de coma vegetatiu. La versió donada públicament per Joan Clos no coincideix amb la versió policial elaborada després. Aquestes contradiccions encara no han estat aclarides. Tres nois de 21, 22 i 25 anys romanen encara en presó preventiva a pesar de la manca total de proves en la seva contra.
Mira també:
http://karcelona.revolt.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Presos 4 de febrer
15 jun 2006
Sóc la parella d'un intern que està a la Modelo de Barcelona.Ell m'ha comentat per carta, que ha estat parlant amb un dels companys del 4-F. No m'indica el nom (però es veu que es coneixien de vista). Em comenta, que aquest noi començarà una vaga de fam el pròxim dilluns,i més cosetes.
traducción
16 jun 2006
¿¿habra alguien que pueda traducirlo al castellano???

gracias!
Dos chilenos y un argentino presos en Barcelona
25 jun 2006
Alex, Rodrigo y Juan en huelga de hambre
Cronopio (((i)))

DESDE FEBRERO DOS CHILENOS Y UN ARGENTINO ESTAN PRESOS EN BARCELONA SIN PRUEBAS EN SU CONTRA. PODRIAN DARLES HASTA 20 AÃOS DE PRISION.

âYa cansados de toda esta farsa, iniciamos desde hoy lunes 19 de junio una huelga de hambre. Queremos dar a conocer al máximo de personas las mentiras, la hipocresía y el cinismo que nos mantiene en prisión. Quien roba la libertad, roba la vida.â? Estas crudas palabras pertenecen a un comunicado escrito por Alex Cisternas quien, al igual que Juan Pintos y Rodrigo Lanza, se encuentra privado de su libertad en la ciudad de Barcelona, España.

Los tres jóvenes, de 25, 22 y 21 años, respectivamente, fueron detenidos el 4 de febrero cuando iban a una fiesta en un teatro okupado (tomado). Al llegar al lugar se encontraron con un grupo que discutía con unos guardias urbanos. La policía los reprimió sin que ellos conocieran el motivo, y no consiguieron salir del lugar por los golpes que recibían. Desde los balcones del teatro llovían todo tipo de objetos que impactaron contra un integrante de la Guardia Urbana causándole fractura de cráneo. A ellos los acusan, en una causa judicial armada, de haber sido quienes atacaron al oficial.
A continuación se reproducen dos textos que están circulando por la web. El primero de ellos pertenece a la página http://www.karcelona.revolt.org y el segundo fue publicado aquí: http://argentina.indymedia.org/news/2006/06/417035.php

Cierre de la instrucción del caso

El viernes 9 de junio el Juzgado de Instr. Nº18 firmó el Auto de Procesamiento de los detenidos el 4 de febrero en la calle Sant Pere Mès Baix, esto el aviso de cierre de la instrucción del caso.

La jueza Carmen Martínez García decidió cambiar y unificar los cargos de los imputados: de homicidio en tentativa para Rodrigo y Alex (con penas de 5 a 10 años) y atentado a la autoridad para Juan (con penas de 4 a 6 años) se pasa a lesiones y atentado a la autoridad en forma agravada por uso de arma (piedra) para los tres pudiendo llegar hasta penas de 18 años de prisión. Al resto de detenidos también le ha aumentado los cargos, enfrentándose a una condena de entre 4 y 6 años de cárcel. Durante la instrucción, la jueza ha rechazados todos los testigos presentados y casi totalidad de las pruebas presentadas por la defensa.

Los informes de los médicos forenses, que prueban la inocencia de los chicos, ni siquiera los ha tenido en cuenta.

Se ha vulnerado el respeto a la presunción de inocencia, negándoles el derecho a la libertad condicional a pesar de la falta de pruebas en su contra. Las pocas que pudieron existir fueron eliminadas por la Guardia Urbana en un claro ejemplo de obstrucción a la justicia.

Rodrigo, Alex y Juan llevan más de 4 meses en prisión preventiva, y con el cierre de la instrucción se les condena a permanecer encerrados hasta que se celebre un juicio que puede tardar hasta cuatro años.

Comunicado de amigos y familiares

La madrugada del 4 de febrero del 2006, la Guardia Urbana y los Mossos d´Esquadra de Barcelona detuvieron y torturaron a nueve personas cuando pasaban por la puerta de una fiesta que se realizaba en un teatro ocupado.

En medio de la represión contra más de 50 personas, una maceta cayó del edificio donde se realizaba la fiesta, un guardia urbano cayó herido, tiene doble fractura de cráneo y su estado es muy grave. Los médicos forenses y varios testigos aseguran que fue una maceta o algún otro objeto muy contundente lo que cayó desde el edificio ocupado.
Esa misma mañana el Alcalde de Barcelona, Joan Clos, aseguró en la radio y en la televisión que había sido una maceta. Por la tarde convocó una rueda de prensa para desdecirse y asegurar que los culpables ya estaban identificados, lo que esta detrás de esto es que el edificio es propiedad del Ayuntamiento y si se demuestra que la agresión vino de ahí, la responsabilidad sería absoluta de ellos.

Después de cuatro meses de los nueve detenidos, tres siguen en prisión, Alex, Rodrigo y Juan son los únicos nacidos en Chile y Argentina pero con la nacionalidad europea absolutamente en regla. Y, casualmente, los únicos que siguen en prisión preventiva desde hace más de cuatro meses.

Las pruebas fueron borradas ese mismo día por los servicios de limpieza del Ayuntamiento, a la defensa no le han aceptado ningún testigo ni pruebas y no han tomado en cuenta ninguno de los tres informes forenses que desmienten absolutamente la versión policial.

Con el cierre de la instrucción el 9 de junio han quedado condenados por atentado a la autoridad y lesiones y están a la espera de un juicio que no tiene fecha de celebración. Como medida de protesta han empezado una huelga de hambre.

En Barcelona y el resto de España, Chile, Brasil, Inglaterra, Francia, Alemania, Holanda y Argentina se están haciendo movilizaciones, concentraciones, charlas, junta de firmas y demás acciones. Contamos con el apoyo de Amnistía Internacional y muchas asociaciones españolas, argentinas y chilenas de derechos humanos y lucha contra la tortura y la impunidad.

Desde acá, amigos y familiares, hacemos un llamado para difundir, colaborar y movilizar para exigirle a la (in)justicia española la ABSOLUCIÃN Y LIBERTAD A LOS DETENIDOS DEL 4F!!!

Más información

Contactos y adhesiones: presos4febrerobcn ARROBA yahoo.com.ar
Información detallada aquí: http://karcelona.revolt.org/4f/es/hechosdetallados.html y aquí: http://www.presos4f.blogspot.com
comunicados por huelga de hambre: http://karcelona.revolt.org/4f/es/huelga.html
Qué hacer para colaborar con Alex, Juan y Rodrigo: http://karcelona.revolt.org/4f/es/ayuda.html
Editorial de Indymedia Barcelona: http://barcelona.indymedia.org/?lang=es_ES
Rueda de prensa del 21/6 en Barcelona: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/263270/index.php y repercusiones en el gobierno argentino. [Ver fotos]: http://argentina.indymedia.org/news/2006/06/418900.php
Fotos de la marcha en solidaridad realizada en Bs.As. a fines de febrero: http://argentina.indymedia.org/news/2006/02/378458.php
http://argentina.indymedia.org/news/2006/06/418185.php


Rueda de prensa por la huelga de hambre de los presos el 4f

Por presos

El 21 de junio del 2006, se realizó una rueda de prensa en la Casa de la Solidaritat, para comunicar los motivos de la huelga de hambre iniciada el lunes 19 por Alex, Rodrigo y Juan y por parte de Mariana, madre de Rodrigo, que se une a ellos en apoyo solidario
presos4febrererobcn ARROBA yahoo.com.ar

RUEDA DE PRENSA
LOS PRESOS DEL 4F LLEVAN SEIS DÃ?AS EN HUELGA DE HAMBRE

El 21 de junio del 2006, se realizó una rueda de prensa en la Casa de la Solidaritat, para comunicar los motivos de la huelga de hambre iniciada el lunes 19 por Alex, Rodrigo y Juan y por parte de Mariana, madre de Rodrigo, que se une a ellos en apoyo solidario

Estuvieron presentes el abogado de la defensa, Eduardo Cáliz Robles, Mariana Huidobro, madre de uno de los detenidos y también en huelga de hambre; Abel, representando al grupo de apoyo del 4F y Horacio Tamburini, Presidente de la Casa de la Solidaritat en Barcelona.

La situación jurídica la expuso el abogado defensor. Explicó el recurso al auto de procesamiento aduciendo que se respete la presunción de inocencia de los jóvenes y la falta de motivación de la jueza para investigar el caso, atendiendo sólo las declaraciones policiales. La cual, además, no consideró las declaraciones de los miembros del equipo médico del 061 que atendió al agente herido, el paso de BCNeta limpiando el lugar de los hechos, y que la policía no informó al Colegio de Abogados el paradero de los jovenes durante la detención, hasta 15 horas después. Anunció, que una delegación británica de Amnistía Intenacional tiene previsto entrevistarse la próxima semana con el ministro del Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, para tratar, entre otras, esta cuestión.

La madre de Rodrigo L., Mariana Huidobro, expresó que la huelga de hambre es una medida tomada de apoyo a los jóvenes reclamando el derecho a la presunción de inocencia, y leyó un comunicado donde exige la verdad y la justicia para los tres jóvenes.

Asimismo, el representante del Grupo de Apoyo a los presos, leyó los dos comunicados que le han hecho llegar desde las cárceles y destacó que éstos estaban bien de ánimo y con fuerzas.

Horacio Tamburini, representante de la CTA (Central de Trabajadores Argentinos), miembro de la Plataforma Argentina contra la Impunidad y Presidente de la Casa de la Solidaridad, enfatizó sobre el apoyo unánime de los 15 grupos que la componen la casa en Barcelona. Han solicitado a la Secretaría de Derechos Humanos de Argentina y a su equivalente en la provincia de Buenos Aires que intervenga para defender los derechos de los acusados. El abogado de la Plataforma también denunció hoy la situación ante el presidente de Argentina, Néstor Kirchner, que está de visita oficial en el estado español.

Tamburini lamentó la "situación impresentable" que se ha producido con los tres encarcelados y que aparezca en este estado "el fantasma de la tortura y los juicios amañados". Reclamó el derecho a un juicio justo, contrario a como se ha llevado hasta ahora el proceso.

presos4febrererobcn ARROBA yahoo.com.ar
http://argentina.indymedia.org/news/2006/06/418185.php
Sindicato Sindicat