Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
El Tribunal d'Estrasburg impedeix l'extradició de Youb Saoudi... aquesta i més informació a Directa
14 jun 2006
Altres temes destacats:
Titular de portada: Estrasburg discuteix a ZP una extradició de l’Operació Estany
Foto de portada: Les comunitats afectades per Repsol aniran a Madrid a explicar una altra versió als accionistes
Altres temes de portada: Nombroses entitats de Sants donen suport a Can Vies
El decret de coexistència de transgènics segueix aturat
L’ordenança cívica pretén esborrar els “sense sostre� d’espais turístics
Girona // La campanya de suport ha mobilitzat ajuntaments i el mateix Parlament

El TEDH bufeteja Zapatero per l’extradició de Youb Saoudi

Directa Girona
/girona ARROBA setmanaridirecta.info/

El saltenc Youb Saoudi va ser detingut el gener del 2003 en el marc de l’operació policial duta a terme a les comarques gironines i barcelonines contra una suposada cèl·lula d’Al Qaida, la coneguda Operació Estany, sobre la qual us informàvem en el número 4 de Directa, i que va ser utilitzada pel govern del PP per tal d’intentar donar arguments a favor de la intervenció espanyola en l’atac a l’Iraq.
Com la resta dels detinguts i davant l’evident manipulació i falta de proves que van demostrar que els productes intervinguts eren detergent i no pas explosius, en Youb Saoudi va ser posat en llibertat com la resta dels detinguts aquella mateixa primavera, quan es va arxivar el cas.
Tanmateix, el govern del PP del moment no estava disposat a acceptar el fiasco del muntatge i va rescatar una antiga ordre d’extradició de l’any 1998 contra en Youb Saoudi, que no havia aparegut, estranyament, ni en la primera detenció ni en cap de les visites al consolat algerià per renovar-hi el passaport, i que en demanava el retorn a Algèria per ser jutjat precisament per uns fets d’aquell 1998, quan ell havia abandonat el país amenaçat de mort.
Arran d’aquesta ordre el setembre de 2003 es va ordenar el reingrés a presó de Youb Saoudi a l’espera de la resolució de l’expedient d’extradició, malgrat el temor de Youb a les amenaces rebudes i a ser condemnat a mort. Amb el reingrés, la Plataforma Aturem la Guerra de Girona va iniciar la campanya per exigir-ne la llibertat denunciant novament la utilització política del cas així com per exposar els greus perills que corre la vida d’en Youb Saoudi, en cas de ser finalment extradit. La campanya ha mobilitzat durant aquests tres anys fins i tot algunes institucions que, com els ajuntaments de Salt, Girona, Banyoles, Llagostera, Santa Coloma de Farners i Blanes o el propi Parlament de Catalunya, han aprovat mocions exigint al govern espanyol que no accedeixi a l’extradició sobre la qual té el vist-i-plau definitiu.
Esgotats tots els recursos judicials, l’expedient d’en Youb Saoudi va passar a la fase governamental, en aquesta, les entitats i organitzacions de la Plataforma Aturem la Guerra confiaven en la denegació de l’extradició a la vista dels compromisos assumits amb el cas pel propi partit polític del govern. Aquest darrer tràmit és el que es va produir el passat 26 de maig quan el consell de ministres espanyol va aprovar autoritzar definitivament l’extradició d’en Youb per tal de ser jutjat a Algèria, en un procés que li podria suposar la pena de mort. Aquest últim esdeveniment, del qual la Plataforma i la família s’han assabentat aquesta setmana, ha donat un tomb a la campanya per evitar l’extradició, ara ja amb raons d’urgència. Per una banda s’ha intensificat la presència al carrer de les manifestacions de rebuig amb la convocatòria d’una concentració i d’una manifestació; per l’altra, s’ha acudit al Tribunal Europeu dels Drets Humans per demanar que se suspengui l’extradició.
Precisament, i en tancar aquesta edició, hem sabut que el Tribunal Europeu amb seu a Estrasburg ha acordat congelar el procés d’extradició per examinar les possibles violacions greus dels drets humans en aquest cas. La decisió de la cort europea posposa l’extradició fins el 26 de juny, quan el Tribunal prendrà una primera decisió. Aquest fet es valora positivament per la Plataforma, que denuncia la hipocresia en matèria de drets humans del govern del PSOE, citant altres decisions del mateix tribunal sobre governs socialistes com la condemna per tortures a independentistes el 1992.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat