Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
Ho diré ras i curt, jo estic per l'Abstenció cívica i crítica.
A la paraula abstenció li afegeixo aquests adjectius perquè ningú que no em coneixi pugui pensar que la meva decisió ve dominada pel "menfotisme" o, com es diu avui, "passotisme". Ans al contrari, després de reflexionar-hi tant com he sabut, l'abstenció és l'única actitud que em permet expressar el que penso i sento sobre l'estatut i el seu entorn.
Hola bona gent:

En les darreres setmanes i enmig del tràfec de recitals, viatges i demés, moltes persones m'han demanat que em defineixi sobre el proper referèndum. He procurat des de sempre no defugir aquesta mena de qüestions ,així doncs, prepareu-vos perquè vull aprofitar l'existència d'aquest mitjà per fer-ho. Penso que potser és entre els visitants d'aquesta pàgina el millor lloc per expressar la meva opinió.

Ho diré ras i curt, jo estic per l'Abstenció cívica i crítica.
A la paraula abstenció li afegeixo aquests adjectius perquè ningú que no em coneixi pugui pensar que la meva decisió ve dominada pel "menfotisme" o, com es diu avui, "passotisme". Ans al contrari, després de reflexionar-hi tant com he sabut, l'abstenció és l'única actitud que em permet expressar el que penso i sento sobre l'estatut i el seu entorn.
Ja sé que l'abstenció té molt mala premsa malgrat ser un dret reconegut.
El debat, no sé si dir-ne intel*lectual, del tema sempre es resolt fent que l'abstenció sigui la conseqüència del passotisme, manca d'interès o compromís amb les inquietuds col*lectives o indiferència quan no indigència social i intel*lectual.
Però curiosament mai s'interpreta com una actitud crítica envers la incapacitat o flagrant fracàs de la classe política per atreure, seduïr, amb alternatives i propostes engrescadores, a masses ingents de la societat.
Segurament perquè això ens obligaria a reqüestionar i revisar les pautes de comportament i plantejaments d'aquesta classe política. Davant d'aquesta possibilitat i ensurt , ella mateixa i gran part de les anomenades corretges de transmissió mediàtica prefereixen menysprear, menystenir o quasi criminalitzar l'abstenció.
Però en realitat és un comportament tant cívic, legítim i reflexiu com el que pugui propugnar qualsevol dels actors socials i, a més a més ,serveix per donar un missatge ben precís i definit. Però desautoritzant implícitament aquest dret elemental de la ciutadania s'estalvien de mirar-se al mirall i veure la grandària i el perfil del seu fracàs.
Tornant al referèndum, l'abstenció em permet expressar el que sento i penso sobre l'estatut. Però a més a més em permet de fer-ho donant el missatge que desitjo traspassar als protagonistes polítics que ens proposen de referendar-lo, o no.
Jo no estic contra el Sí. Em sembla una legítima actitud tàctica, de curt termini. Molta gent pot pensar amb raó que hi ha continguts d'aquest estatut que permeten una millor gestió del país, comparativament amb el del 79. Però després de 30 anys les minses diferències són tan aclaparadores que només un detall de rabiosa actualitat com és la gestió de l'aeroport de Barcelona , es converteix en el paradigma de tots els escarnis que vindran i que, des del meu punt de vista, fan del S� un acte de frustració ciutadana respecte a tantes expectatives acumulades en el projecte del 30 de setembre, així doncs, jo no em vull permetre el sí.
Tampoc estic en contra del NO, és una legítima actitud estratègica. I ben justificada després de l'espectacle del "cepillado", segons les esquerres espanyolistes, a que ha estat sotmès l'estatut de Miravet , el del 30 de setembre. I encara més greu , quan els mateixos diuen que deixarà desactivades per 25 0 30 anys les nostres aspiracions de sobirania i autogovern.
Però encara hi ha un aspecte més que no em permet el No i és que senzillament no vull participar en la poderosa manipulació que el PP farà d'aquest no, tant aquí com sobretot a Espanya. De ben segur que amb l'ajut de la parafernàlia mediàtica, que domina, convertirà el No, a nivell de l'estat, en un aval a les seves bogeries retrògrades que pretenen convertir en projectes de futur "nacional".

L'Abstenció és l'única actitud que em permet per una banda dir a la classe política espanyola que pel seu projecte d'Espanya, tal com ells l'entenen i ens volen obligar a entendre'l, que no comptin amb mi .
I tampoc veig una altra manera de dir a la nostra classe política, la catalana, que la seva negociació de l'estatut a Madrid escarneix les formes més elementals de conducta política i menys si sincerament es pretenia la defensa dels interessos nacionals catalans davant del Parlament de Madrid i el seu govern.
Un repte nacional de l'envergadura de l'estatut de Miravet del 30 de setembre no es podia defensar així. Acceptar d'anar un per un, a negociar separats un projecte ambiciós és una manca d'intel*ligència i d'una mediocritat política sense pal*liatius. Els uns, el PSC per protegir i blindar la seva submissió al PSOE, els altres, CiU, per poder maniobrar tant com calgués en defensa dels seus interessos partidistes i "protagonisme fotogràfic". I els demés, IUV i ERC, per no haver tingut el coratge de plantar-se, posant en joc el molt poder que tenien, i que ja no tenen, per bloquejar una negociació que portada d'aquella manera sabien condemnada a la rebaixa de gran part dels paràmetres defensats en l'estatut del 30 de setembre
Tots ells han actuat molt allunyats del que en teoria política es defineix com dirigents amb visió d'estat i s'han apropat escandalosament al que només en podríem dir una visió molt provinciana del comportament polític.

Però ara sí. Ara ens demanen que legitimem el joc dels disbarats que ens han llegat. Amb un sí o amb un no, com sigui, fins i tot amb un vot en blanc,que s'acaba interpretant sempre per un "no sap i no contesta", o amb un vot nul, si cal. Tot valdrà perquè avalem el seu desgavell.
Doncs pel que a mi toca, aquí la tenen. M'abstinc.
Amb l'abstenció els hi diré tot el que us he explicat.
Amb l'abstenció respectaré, sense manipular-los, els resultats que els ciutadans que no pensin com jo, decideixin amb el seu sí o el seu no.
I també, si l'abstenció és gran , participaré a deslegitimar a aquells que ens volen inerts i paralitzats 25 o 30 anys abans de canviar les coses per una Catalunya millor.

Serà curiós el dia 19 constatar com tots hauran guanyat. Diuen les previsions que hi haurà un 40 , 50 o potser un tant per cent més elevat d'abstenció. Tant se val, enmig de les interpretacions desafinades dels resultats hi haurà una constant: Malgrat no poder obviar les dades de l'abstenció , el seu significat i la qualitat crítica del seu missatge, serà menyspreada per quasi tots i els abstencionistes serem enviats a les calderes marginals de la manca de compromís cívic, indiferència nihilista o indigència intel*lectual o social.. Així no hauran de parlar de la mediocritat d'uns comportaments, d'un procés i d'un projecte.
Tanmateix i segurament, sense fer-me massa il*lusió, l'abstenció serà l'actitud cívica majoritària. Quines coses passen
Apa, adéu, gràcies per l'atenció i fins sempre.

Lluís Llach

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
ningú parla del vot en blanc?
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
Un silencio beligerante.

tanto el si como el no, contribuyen con su participación a la aceptación diferida, de una Ley de leyes que sin estar discutida o escrita, es la que somete a las demás: Capitalismo.
Capitalismo gestionado por los partidos y sindicatos, mediante la democracia representativa: democracia-mercado. Los representantes viven de pintar con metáforas nuestras peores pesadillas: la miseria de tener que vender nuestras vidas por un salario, y a la precariedad material y afectiva a que nos aboca tal situación .¿Estamos sometidos de por vida a la tiranía de las metáforas criminales?. Tanto el si como el no, componen el capitalismo cívico, que expulsa de la vista (las calles) a los pobres, pero no a la pobreza y el dolor que el mismo genera.
Ya no hay paro, solo deslocalización: ni si, ni no. Rabia muda.

Ni si, ni no: tanto el si como el no, contribuyen con su participación a la aceptación diferida, de una Ley de leyes que sin estar discutida o escrita, es la que somete a las demás: Capitalismo.

Los representantes viven de pintar con metáforas nuestras peores pesadillas: la precariedad material y afectiva a que nos avoca tal Ley de leyes que sin estar discutida o escrita, es la que somete a las demás: Capitalismo.
Los representantes viven de pintar con metáforas nuestras peores pesadillas: ¿Estamos sometidos de por vida a la tiranía de las metáforas criminales?.
Tanto el si como el no, componen el capitalismo cívico, que expulsa de la vista (las calles) a las prostitutas, pero no a la mercantilización de la vida, al trabajo asalariado y la prostitución que este mismo genera.
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
COMPANYS, NO ÉS AIXÒ

No era això, companys, no era això
pel que varen morir tantes flors,
pel que vàrem plorar tants anhels.
Potser cal ser valents altre cop
i dir NO, amics meus, no és això.

No és això, companys, no és això,
ni paraules de pau amb garrots,
ni el comerç que es fa amb els nostres drets,
drets que són, que no fan ni desfan
nous barrots sota forma de lleis.

No és això, companys, no és això;
ens diran que ara cal esperar.
I esperem, ben segur que esperem.
És l’espera dels que no ens aturarem
fins que no calgui dir: no és això.
Hi ha mes coses que triar entre 1979 i 2006
14 jun 2006
Enllaços sobre el nul:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/251883/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/253318/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/157438

Enllaços sobre el blanc:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/58959/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/258162/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/215572/index.php

Enllaços sobre l'abstenció:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/160082/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/97770/index.php
http://barcelona.indymedia.org/front.php3?article_id=38044

Enllaç sobre les diverses opcions i resultats:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/245178/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/57535/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/160938/index.php
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
Si hi ha més coses que triar entre 1976 i 2006 t'oblides uns quants enllaços.

Enllaços sobre el NO:
http://www.diguemno.org
http://www.tenimeldretdedecidir.org/
http://www.economistespelno.com/
http://sindicalistespelno.blocat.com/
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
Ep, jo sóc de vocació anarquista, i això d'anar a les urnes no ho he practicat des de fa molt de temps. M'estimo més allò de la democràcia directa, construïda de baix cap a dalt, sense cap mena de mandat irrevocable durant quatre anys...

Però bé, el que volia dir és que m'he llegit el text de Llach i no li trobo, francament, sentit. Que pensa que potser el que ell anomena la dreta espanyola no farà servir les abstencions per dir que a la societat catalana no li interessa tot el tema de l'autonomia i del nacionalisme?

En fi, la meva abstenció, ja us ho dic, estructural, és un desert espiritual i cívic, perquè jo crec no enganyar-me: els llibertaris que no van a votar son una petitíssima part de tota la gent que passa de votar, que està formada per "passotes", gent de la dreta sociològica (i que més val que no vagi a votar)...

En fi, a més de les meves raons ideològiques per no anar a votar, haig de reconèixer que també en tinc d'altres d'ordre més pràctic: simplement, sé que tindria recança quan veiés que aquella gent, que he anat a votar pensant que era un mal menor, prenia decisions que m'oprimien quotidianament. Els que heu votat "esquerres" a Barcelona en teniu un bon exemple: ordenances cíviques (que no hauria fet ni la dreta dreta), especulació, manipulació mediàtica, discursos paranoics... No vaig anar a votar ni després del famós 11 M, quan hi havia moltes veus als articles d'Indymedia que gairebé criminalitzaven no anar a votar per fer fora el PP.

Crec que s'haurien d'aprofitar totes aquestes comeses electorals per posar al descobert la fal·làcia democràtica que suposen les urnes en aquesta societat. Les eleccions les podem veure com una mena de mercat on la gent amb més recursos té més capacitat d'intervenir-hi que la gent amb poc recursos. Dit de manera directa, la meva capacitat d'influir en l'electorat fent servir una hora de la meva vida és molt diferent que la que tindria Polanco, posem per cas, si invertís una hora de la seva vida. I aquest desequilibri és la raó que fa que les eleccions siguin una trampa legitimadora de les classes més poderoses.

També us haig de dir que jo no sóc nacionalista. Crec que està ple de tòpics i desenfoca interessadament les anàlisis. Catalunya és rica pels intercanvis desiguals, és a dir, perquè genera unes plusvàlues obtingudes a d'altres territoris (si no que li ho preguntin a la gent de Sud-amèrica: què fa la Caixa, Agbar, etc. amb els seus recursos naturals?) I no entenc això que s'hagin de quedar a Cat. tot els impostos que s'hi recapten. Perquè és simplement injust (si més no, mentre el capitalisme sigui l'ordre econòmic mundial). Una altra cosa és que Catalunya tingui tot el dret del món a tenir totes les institucions que vulgui, independents de les d'altres racons del món. De tota manera, entre els nacionalistes catalans i els espanyols, em quedaria amb els primers.

Salut i bona abstenció, però sapigueu que, tot i ésser l'opció per la qual he optat des de fa molt temps, no serveix de res. De fet, tan poc com votar blanc, sí, no, nul... El que serviria és una societat autoorganitzada, de baix cap a dalt.
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
14 jun 2006
Totalment d'acord amb el company, l'abstenció és la millor opció ja que, com anarquistes, no acceptarem cap polític/persona que decideixi per nosaltres. Una prova de lo poc que serveix votar és la Constitució Europea, o és que ningú s'en recorda de les promeses de llibertat, progrés, benestar social que prometien els polítcs? va cambiar alguna cosa amb la victoria (aplastant) del SI?!. Em de recordar el passat per no cometre els mateixos errors, i com diu el company, amb la victoria del PPSOE les politiques opresores de l'Estat encara continuen.
No als polítics!
(A) i solidaritat
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
Realment us importa el que votarà Lluís Llach? que cadascú voti el que vulgui i cadascú a casa seva...
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
s'ha equivocat en llach.

l'UNICA MANERA D'ATURAR L'ESTATUT ÉS AMB EL NO.

votem NO! PER DIGNITAT!
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
El vot en BLANC no és més que una estratègia del SI per debilitar el No. Ja veureu que quan vinguin les autonòmiques, no us arribarà pas a casa, una papereta del BLANC com han fet aquest cop.

I als de l'abstenció, doncs res, una llàstima que no vegeu que el NO, no el gestionarà ningú, perquè en cas de guanyar no hi haurà res a gestionar. En tot cas hi haurà qui se'l apuntarà per a ell, però això amb l'abstenció també passa. De fet Ciutadans per Catalunya ja fa dies que intenta trasmetres q l'abtenció és una opció crítica a l'estatut que també se l'apunten ells degut al cansament d'una població que considera iincessari accedir a més altes quotes de llibertat.

I al Llach, el que li passa és q és un cacones !
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
poseu-nos dempeus altra vegada i cridem
qui som i que tothom ens escolti

l'opcio del NO es la que majoritariament s'ha decidit des de la majoria d'ambits independentistes i d'esquerra rupturista, sempre estem igual, el pais som molt mes que la interpretacio d'algu i un s'ha de mullar, fer pinya amb que fan els altres: si cadascu va a la seva al final no serem ni un borrissol en el mapa
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
"En fi, a més de les meves raons ideològiques per no anar a votar, haig de reconèixer que també en tinc d'altres d'ordre més pràctic: simplement, sé que tindria recança quan veiés que aquella gent, que he anat a votar pensant que era un mal menor, prenia decisions que m'oprimien quotidianament. (...) No vaig anar a votar ni després del famós 11 M, quan hi havia moltes veus als articles d'Indymedia que gairebé criminalitzaven no anar a votar per fer fora el PP."
Doncs felicitats tiu.
Lla teva abstenció i la de la "dreta sociològica" conta igual... la diferència només la saps tu, només és per tu, només ho fas per tu i la teva preciosa "coherència" i goce personal.

La abstenció no combat un nou estatut que nega els drets socials i l'autodeterminació... això només ho farà el NO!
L' única manera de demostrar que n'hi ha que no ens deixem enganyar és amb el NO. A la socioconvergència que expolia i arruina el país només els hi molesta el no... l'abstenció els importa una merda...

I jo també sóc anarquista i per això diré no a aquest ESTATut.
Guanyarem.
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
hi ha dues formes de crear una altra cosa que estan ben lluny una de l'altra: la de l'anarquisme individualista -que en el fons es que sol practicar l'autor del primer post- o la de l'anarquisme col·lectivista i l'anarcosindicalisme; la d'anarquisme intel·lectualitzant i la del practic (per cert una cosa es ser apolitic i l'altre antipolitic)
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
"Una prova de lo poc que serveix votar és la Constitució Europea"

Amic Malatesta precissament si una cosa va demostrar aquest referendum és que l'abstenció, que va ser majoritària a l'estat espanyol, no va servir de res. Els únics que han aturat la Constitució europea han estat els francesos que van dir NO, no els abstencionistes que van ser majoria a l'estat espanyol sino els del NO a l'estat francès.

Sóc abstencionista i no voto des de fa molts anys cap partit polític, però el que està clar en aquest cas per mi és que la meva abstenció se la passaran pel forro, si la volen utilitzar políticament ho poden fer uns i d'altres. Crec que l'única oportunitat d'aturar aquest estatut i els que vinguin és dir-los No i continuar lluitant dia a dia contra aquest sistema. Dir No a un estatut o a una constitució no és legitimar el capitalisme de cap de les maneres com alguns volen fer entendre, és simplement això, dir NO i el No per moltes voltes que li volgueu donar no vol dir Si ni al capitalisme, ni als polítics ni a ningú. Molt bé si algú té l'opció d'abstenir-se, per mi en aquest cas s'equivoca tot i que ho considero legítim en tant que a les eleccions de paiasos jo ho faig sistemàticament, però el que no és de rebut és dir certes animalades com que s'està legitimant el sistema o precissament que la constitució europea no va servir de res els NO's, aquí el que no va servir de res va ser l'abstenció i a França el que realment va aturar la constitució no va ser una abstenció abrumadora sino un No majoritari. Recapacitem perque confondre referèndums amb eleccions i partits em sembla que no és seriòs.
Re: Lluis Llach esta per L'Abstenció
15 jun 2006
"a França el que realment va aturar la constitució no va ser una abstenció abrumadora sino un No majoritari"

molt be noi

Cap Estat-ut ens fara lliures
Sindicato Sindicat