Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
La credibilitat de les "enquestes"
13 jun 2006
Segurament hauràs vist que aquests últims dies s'han multiplicat les enquestes sobre el referèndum del 18 de Juny a la premsa escrita. Totes preveuen dades que segurament a tots ens estranyen: una participació altísima (del 60%, diuen) i un triomf aclaparador del "sí". L'objectiu és clar: desanimar els votants del "no", encoratjar els del "sí" i fer decantar els indecisos pel "sí" (tothom vol estar del bandol guanyador).

El cas és que segurament coneixes poques persones que aniran a votar i encara menys que votaran "sí". Però clar, si ho diuen les enquestes, deu ser veritat... no?
Doncs no. Abans de creure't les enquestes, hauries de saber algunes coses:

1) Les enquestes de la premsa d'aquest país tendeixen sovint a "equivocar-se", i més concretament a equivocar-se en la linia del que li interessa als que manen. Hi ha precedents. Per exemple, abans del referendum de la Constitució europea totes les enquestes preveien una participació de quasi el 70% i al final es va quedar en un ridícul 40%.

2) Les enquestes publicades aquests dies tenen nombroses contradiccions internes. Per exemple, s'assenyala que quasi tots els votants dels partits del sí (PSC, CiU i ICV) votaran "sí", mentre que la meitat de l'electorat dels partits del "no" (ERC i el PP) desobeeixen el partit i es decanten pel "sí". Això suposa quasi el 80% de l'electorat. Però després les enquestes més optimistes només registren un 60% de votants del "sí". Com és possible?

3) Són enquestes preparades en setmanes, executades en dies i analitzades en hores, segons diuen els propis diaris. Una enquesta ben feta requereix de mesos de preparació.

4) Son enquestes poc transparents: quasi cap diari ha publicat la fitxa tècnica de les enquestes, de manera que no sabem si s'han realitzat correctament (és a dir, intentant agafar una mostra significativa i estratificant segons municipi, classe, sexe, edat...) o si per exemple s'han realitzat totes a Cornellà, municipi socialista on obviament el "sí" deu comptar amb molt de suport.

5) I finalment, el més important: son enquestes ridículament petites. L'enquesta del 'Centre d'Estudis d'Opinió', teòricament un centre acadèmic respectable, estava feta sobre una mostra de 1400 persones, i totes les altres han estat basades també en mostres de mil o mil i pico persones. Això, a un país com Catalunya, amb un cens electoral de 5 milions de persones, significa extreure conclusions d'un estudi fet sobre ¡un 0,03%! de la població. Això, proporcionalment, seria el mateix que anar a un barri de 10.000 persones, fer-li una enquesta a 3 i pretendre que això és un estudi significatiu sobre el que pensa el conjunt del barri.

Per tot això:

1) NO ET FI?S d'aquestes enquestes, ja que ni tan sols son enquestes en un sentit estricte (les enquestes es preparen amb temps i amb mostres significatives), sinó sondejos.

2) NO ET FI?S d'aquestes enquestes, ja que enquestes similars van fracassar estrepitosament en anteriors consultes electorals, curiosament sempre en la línia del que interessa als que manen.

3) NO ET FI?S d'aquestes enquestes, ja que cauen en nombroses contradiccions.

4) NO ET FI?S d'aquestes enquestes, ja que els diaris no han publicat la metodologia utilitzada per dur-les a terme i per tant no tenim manera de saber si segueixen un mínim rigor o si estan totalment esbiaixades (com segurament ho estan).

Votis el que votis, si us plau, vota en base idees, i no en base a enquestes cuinades al gust dels que manen. I no oblidis reenviar això a tots els teus contactes. Si anem a votar, hem de saber distingir la palla del gra.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La credibilitat de les "enquestes"
13 jun 2006
(aplaudimets) tota la raó del món
Re: La credibilitat de les "enquestes"
14 jun 2006
A tener en cuenta todo esto al leer las encuestas, que no buscan informar sino deformar, ante el referendum de este proximo domingo 18.
Sindicat