Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
[cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
cada-cosa-pel-seu-nom-cap.png
La recent reforma fiscal del govern espanyol, que ha passat pràcticament desapercebuda pels mitjans de comunicació. va en contra de la progressivitat dels impostos i del manteniment i millora dels serveis públics. Cal la mobilització dels treballadors i treballadores per forçar la seva modificació.

SI EM VOTEU, APUJARÉ ELS IMPOSTOS!



La veritat és que ens agradaria molt sentir a algun candidat en campanya electoral fer una promesa com aquesta i trencar amb aquella gran bajanada que "abaixar els impostos és d´esquerres". Perquè és ben conegut que els impostos són un dels principals mecanismes, en una economia capitalista, per redistribuir la renda i disminuir les desigualtats. És per aquest motiu que trobem molt negativa la reforma fiscal que ha impulsat el govern del PSOE i que ha passat desapercebuda entre l´opinió pública, gràcies sobretot al desinterès d´uns mitjans comunicació massa interessats en la morbositat de la campanya de l´Estatut, quan no en la desaparició de Rocío Jurado.



El contingut de la reforma

Com que molt sovint les qüestions relacionades amb els impostos es formulen d´una manera excessivament tècnica i difícil de comprendre, intentarem, des d´aquestes línies, ser el més pedagògics possible.

En primer lloc ens referirem a la reforma de l´IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques) que consolida el seu caràcter dual. D´una banda, les rendes del treball (els salaris) seguiran tributant de forma progressiva, entre un 24% i un 43% segons el seu nivell. Fins ara, ho feien entre un 15% i un 45%, de manera que els autèntics perjudicats són els qui perceben salaris baixos. D´altra banda, i aquest és el fet més preocupant, es reserva un tracte diferenciat a les rendes del capital financer, és a dir, a aquelles procedents, per exemple, delbeneficis d´accions o de plusvàlues immobiliàries. Totes aquestes cotitzaran a un únic tipus del 18%, mentre, fins ara en la majoria dels casos, ho feien segons l´escala general, de forma progressiva.

En segon lloc, tenim que l´Impost de Societats, al qual estan subjectes les empreses, patirà una disminució del 5%, durant els propers 4 anys: un autèntic regal als empresaris que en els darrers anys han vist augmentar els seus beneficis de forma continuada.



Una mala notícia per a les classes treballadores

La pressió fiscal disminueix sobretot per a les rendes més elevades i del capital, de manera que s´incrementa el pes específic de la contribució dels treballadors i les treballadores en el còmput global de la recaptació tributària. Però la conseqüència més negativa per les classes populars i pels joves és que com a resultat directe d´aquestes rebaixes fiscals, l´Estat veurà desaparèixer del seu pressupost prop de 4500 milions d´euros, que no es podran dedicar a la millora i al desenvolupament dels serveis públics.

No ens entra al cap com es pot afirmar, com ho ha fet el ministre Solbes, que aquesta disminució de recursos no afectarà la garantia dels nostres drets socials, quan des de fa anys és públic i notori que l´Estat Espanyol es troba a la cua de la Unió Europea pel que fa a la inversió en educació i política de beques; o quan tot just s´està aprovant una llei de dependència que necessitarà d´un finançament adequat per desenvolupar els serveis socials; o quan les llistes d´espera a la sanitat pública formen part de la nostra quotidianitat; per no parlar de les dificultats per accedir a un habitatge de milers i milers de persones que pateixen les conseqüències de les pràctiques especulatives. Val la pena assenyalar en aquest punt que aquesta reforma fiscal manté les desgravacions per la compra d´un habitatge, però segueix sense incorporar-ne en el cas del lloguer.

El context en què es dóna la reforma fiscal del PSOE fa que aquesta encara ens sembli més preocupant i incomprensible. En efecte, com a conseqüència de l´ampliació de la UE, els fons estructurals i de cohesió disminueixen considerablement. A més, l´Estat Espanyol està també a la cua dels països del seu entorn pel que fa a la pressió fiscal i al capdavant pel que fa al frau fiscal, que s´estima que se situa al voltant del 23% del PIB. És molt possible, per tant, que s´intenti compensar aquesta disminució d´impostos directes, amb un augment dels impostos indirectes, associats al consum, que paguem de forma idèntica tots els ciutadans i ciutadanes, fet que ens sembla profundament injust i que perverteix la funció redistributiva del sistema d´impostos.



L´alternativa: explicació i mobilització

En definitiva, la reforma fiscal del PSOE, que ha comptat amb el suport de la burgesia nacionalista, és una mesura continuista amb la política fiscal que va dur a terme al Partit Popular i suposa la introducció dels dictats neoliberals que impliquen el buidatge del contingut social i econòmic de l´estat i el desmantellament dels serveis públics. Considerem que es tracta d´un atac a les condicions de vida dels treballadors i les treballadores i d´un error des del punt de vista de la Segona Transició que s´ha iniciat a l´Estat Espanyol.

Com ja hem explicat en diverses ocasions, l´objectiu principal d´aquest procés consisteix en derrotar políticament, econòmicament i socialment les classes socials oligàrquiques i especuladores, que són la base social del PP. Les rebaixes fiscals als beneficis obtinguts de l´especulació, van en direcció diametralment oposada i afavoreixen l´enfortiment d´aquestes classes. De fet, des que vam entrar en aquest nou escenari, hem estat insistint que un dels pilars d´aquesta segona transició havia de ser el desenvolupament del caràcter social de l´estat, però que aquest seria el punt que generaria confrontació amb el PSOE i amb altres forces de l´aliança democràtica, i així està sent.

Davant d´aquesta situació només ens queda una alternativa: explicació i mobilització. Una explicació pedagògica i propera, que compensi la desatenció mediàtica. I una mobilització unitària, que impliqui a tots els sectors socials que objectivament es veuen perjudicats per aquesta reforma fiscal, que som molts. En aquest sentit, volem felicitar Esquerra Unida per la campanya que ja fa dies que està duent a terme, amb el lema de la qual volem acabar aquest article:



"no ens deixem enredar: abaixar els impostos a les rendes elevades, no és d´esquerres!".
Mira també:
http://www.joventutcomunista.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
Ja tenim als hipòcrites del PCC donant la barrila.

A indymedia s'oposen a tot, però després els seu diputat a Catalunya i els seus membres de la direcció d'IU voten de la maneta del PSOE el que calgui.

PCC sou uns hipòcrites, ja està vé del vostre spam a indymedia.
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
Clar que som hipòcrites, per això felicitem a IU per la seva posició davant la reforma fiscal!!

Apa, ja n'hi ha prou de sectarisme.
Una vegada meś, la reforma fiscal t'importa poc, el primer és el primer intoxicador esquerranós petitburgés.
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
totalment d'acord amb el comunista! Endavant amb la joventutcomunista!
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
si no t'agraden els "esquerranosos petitburgesos", com tu els anomenes amb aquest llenguatge teu tan superquadrat, no vinguis a publicar a un portal que és més seu que teu.

P.D : m'agradaria veure la composició social de la teva merda de grupet potser ens en duriem una sorpresa...pedant de merda...

visca el moviment autònom fora grupuscles oportunistes com la cjc i el pcc d'indymedia !
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
esperarem impacients la "mobilització" del PCC contra la reforma fiscal...

per cert, reforma pactada amb CiU... com l'estatut al qual doneu el sí. Amb el pacte de la Moncloa s'ha fet un cambi d'aliançes i a sobre vosaltres voteu S�. Sou il·lusos o què sou? No ho crec, pq a la meva ciutat en un debat de partits sobre l'estatut vaig veure molta gent del PCC aixecant el dis gros a la gent del PSC a tó de "guanyarem companys!". Els "companys" són els de la reforma fiscal i laboral...
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
13 jun 2006
Josep, entenc la teva preocupació.

Nosaltres, estem formulant que actualment la contradicció que ens permet avançar a l'Estat espanyol és la que es manifesta entre la burgesia financera, especuladora i parasitària i la resta de sectors socials (entre els quals hi ha, per exemple, la burgesia industrial).

Malauradament, és lògic que els sectors més "opressors" d'aquesta aliança de classes, tinguin la tendència a pactar amb la burgesia parasitària.

El nostre paper és evidentment forçar el contrari, i així ho hem fet amb l'estatut, i no ho hem pogut fer amb la reforma fiscal.

És més, en aquests anys de govern de ZP ja fa temps que anem alertant del perill de no donar un gir social i mantenir polítiques socials i sobretot econòmiques continuistes amb el govern del PP (amb excepcions puntuals com la nova llei d'assistència).
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
14 jun 2006
És a dir, que ja heu fet un pas més i ara fins i tot us alieu amb l'alta burgesia espanyola, això sí, sempre i quan no sigui parasitària i especuladora.

No et fot, així si que anem apanyats! Ara ja no és la petita burgesia, o la mitjana en casos excepcionals (fronts antifeixistes) ara ja fins i tot és l'alta.

I és a partir d'aquí on se us ha de preguntar: on voleu arribar acceptant aquests compromisos ? Teniu alguna estratègia determinada a part de la de la conservació del poder?

Evidentment que no. Sou les restes orgnàniques de la desfeta de l'esperança i la nova sang, esperança i idees caminen per altres cantons. Vosaltres mateixos ho reconeixeu: podeu arribar a ser aliats de l'alta burgesia quan us convé pel manteniment del poder.

Sou patètics!
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
14 jun 2006
És increible veure com alguns encara no heu après a llegir...

La nostra estratègia fa molt que està ben definida:

Actualment cal derrotar definitivament al PP i a les classes socials que aquest representa. Per fer-ho s'ha de descentralitzar el poder de decisió de Madrid, ja que la burgesia financera especuladora i parasitària s'organitza a nivell central i per tant en un estat més descentralitzat tindrà menys capacitat d'incidir en la societat i per tant haurem fet un pas endavant en la lluita de classes.

A més cal tenir en compte que el mateix PP té un dèficit de quadres a nivell autonòmic, de manera que també sortiria debilitat.

Aquest "cal derrotar al PP" no es tradueix ni en una fe cega al PSOE ni tampoc a la resta de sectors socials que representen l'aliança contra aquesta oligarquia. Com ho demostra la nostra oposició a la majoria de les mesures que està prenent el govern espanyol en àmbits socioeconòmics.

No es tracta doncs d'acceptar cap compromís, sinó intentar que les reformes que fassi el govern es fassin orientades a derrotar a aquestes classes, enlloc de reforçar-les (com passa amb la reforma fiscal). Evidenment la capacitat d'incidència que tenim sobre el govern de Madrid és molt més baix del que tenim sobre el govern català.

Per cert, hi ha alguna política social del tripartit que hagi estat críticada per part dels hooligans d'indymedia? (i no em val que no n'hi ha cap perque no se n'ha fet cap, perque això demostraria la "neutralitat" de les fonts d'informació)

Algú coneix la proposta de llei d'habitatge?

Ja fa cada cop més temps que un sector de l'"esquerra" s'ha marginalitzat encara més, i ja no té ni tansols la capacitat d'analitzar allò que afecta al conjunt de treballadores de Catalunya.

És trist, uns moviments socials cada dia més allunyats de la quotidianitat de la gent, i amb cada dia uns resultats més pobres, fruit de plantejar les situacons no en funció d'uns objectius. Tenint sempre més en compte les causes que les conseqüències de les accions.

Però clar, segur que la culpa és del PSC i el PSOE perque contra PP i CIU es lluitava millor... Potser ja seria hora de començar a plantejar-se si s'ha de desenvolupar la mateixa estratègia quan hi ha el PP que quan hi ha el PSOE... Tot i que només sigui perque així no anem enlloc.
Re: [cada cosa pel seu nom] Si em voteu, apujaré els impostos!
14 jun 2006
A veure si ho entenc bé: ara que hi havia la força suficient (o hi hagués estat d'aquí a poc temps) com per fer un pas endavant molt considerable, feu impossible, amb el vostre pacte, cap avenç estructural amb l'únic objectiu de derrotar a l'ala més extrema del PP (que no tot el PP, perquè tb representen a un altre tipus de burgesia, com la que va mostrar-se a favor del pacte, com en Piqué i el Vendrell, el dia després del pacte ZP-Mas).

No sé si t'adones de què estàs dient. I crec sincerament que no, i que quan vegis fins on arriben els bascos i fins on haguéssim pogut arribar, ells i nosaltres, si vosaltres no haguessiu legitmitat aquest xurro, crec sincerament que et penediràs d'haver fet aquest raonament tant basat en el derrotisme i la por. Encara que no ho voldràs reconèixer públicament.

A Catalunya, el PP ja estava derrotat i, amb una posició més valenta sí que l'haguéssim acabat d'enfonsar. Ara conviurà, tranquilament, amb aquesta reformeta escarransida i ridicula del marc legal que vosaltres heu contribuït a perpetrar i legitimar.

Per acabar-ho d'arreglar, ho arrodonirem tot amb una reforma laboral i una intensa campanya de desmobilització dels sectors populars.

Però vaja, vosaltres com sempre, en la vostra línia.
Sindicato Sindicat