Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Ensenyament precaritza encara més els professors substituts
09 jun 2006
Document sobre la nova normativa d'Ensenyament respecte a les reduccions de jornades i a la manera com les han de cobrir els professors substituts.
He rebut via email el següent document sobre la nova normativa respecte a les reduccions de jornades i a la manera com les han de cobrir els professors substituts. A continuació apareix la valoració, prou encertada,al meu parer, del sindicat Ustec.

La penjo a Indymedia, perquè crec que cal que la gent sàpiga les polítiques concretes que fan les administracions en aquest sector, perquè, a l'hora de votar, els que ho facin, o d'opinar sobre el tema de l'educació, la gent tingui més elements de judici. Això últim ho dic perquè encara recordo la "incomprensió" de molts dels "comentaristes" de la columna dreta d'Indymedia davant de les últimes vagues i mobilitzacions que vam fer el sector dels substituts interins, un dels col·lectius més explotats dins de l'ensenyament.

Suposo que les crítiques que vam rebre llavors estaven relacionades amb el partidisme de molts, que, a més, parlaven del tema sense conèixer-lo. Suposo que el fet que l'antiga consellera fos d'ERC era un tallafoc que impedia a molts criticar les nefastes polítiques educatives que duia a terme. Ara tenim un altre cap, el del Pozo, del PSC. Desconeixo si les noves mesures són seves o ja estaven al calaix. Sigui com sigui, es deriven de situacions creades anteriorment.

En fi, potser aquest és un tema avorrit, un tema que no és apte per a les grans gales mediàtiques,com la de l'Estatut, però la política és també això, les mesures que es prenen des de l'administració i que afecten la vida quotidiana, la il.lusió i la salut de moltes persones.

Salut




Mesa sectorial del 2-06-06

NOVA NORMATIVA SOBRE PROCEDIMENT DE SOL•LICITUD DE REDUCCIÓ DE JORNADA, I DE DISMINUCIÓ DE DUES HORES LECTIVES PER AL PERSONAL FUNCIONARI DOCENT COMPRÈS ENTRE 60 i 64 ANYS

REDUCCIONS DE JORNADA (excepte la d’interès particular)

-     L’activitat docent del personal funcionari acollit a la reducció de jornada inclourà proporcionalment horari lectiu i complementari. Qui s’hi aculli haurà d’assistir a totes les reunions de claustre, de coordinació de cicle, o d’àrea d’avaluació i altres que tinguin caràcter preceptiu.
-     La persona que demani reducció de jornada podrà acumular-la en 3,4,o 5 dies, si ho permet l’organització del centre, el nombre de reduccions al mateix centre i l’horari del personal substitut nomenat per cobrir-les.
-     La sol•licitud s’haurà de formalitzar almenys amb 15 dies d’antelació al seu inici i no es podrà interrompre fins al dia anterior a l’inici del següent trimestre escolar, l’últim trimestre es perllongarà fins a 31 d’agost.

REDUCCIÓ DE JORNADA PER INTERÈS PARTICULAR

-     La sol•licitud s’haurà de presentar abans del 30-06-06, fent-hi constar el nombre de dies (3,4,5) en què es vol acumular.
-     La resolució de concessió serà abans del 15 de juliol i té una durada d’un curs escolar (1 de setembre-31 d’agost), llevat de casos de força major.
-     Es pot prorrogar anualment.
-     No es pot autoritzar aquest model de reducció de jornada a les persones que formen part de l’equip directiu
-     Si el nomenat o nomenada és membre de l’equip directiu, després de concedida la reducció de jornada, aquesta quedarà anul•lada.
-     La concessió d’aquest model de reducció de jornada resta subordinada a les necessitats del servei i a la llei d’incompatibilitats.
-     En el cas que en un centre hi hagi un nombre de peticions superior al que permet l’òptima organització del centre, per a concedir les reduccions es tindrà en compte l’antiguitat al centre, i en el cas d’empat l’antiguitat al cos i s’actuarà amb criteris rotatoris.

L’objectiu de la nova ordenació, sobretot a infantil i primària, seria possibilitar l’acumulació de jornades parcials per aconseguir com a mínim que dues reduccions de jornada les pogués substituir una sola persona. No seria necessari el requisit d’especialitat.

MESURES ORGANITZATIVES DELS HORARIS DOCENTS DELS MESTRES SUBTITUTS i substitutes QUE COBREIXEN LA REDUCCIÓ DE JORNADA

-     S’intentarà l’acumulació de jornades parcials per facilitar la seva substitució en els centres d’infantil i primària. Per tant, es nomenarà un mateix mestre per cobrir dues mitges substitucions o vacants, amb la consegüent flexibilització del concepte d’especialitat. N’hi haurà prou amb tenir la titulació de mestre en qualsevol especialitat.
-     Les direccions dels centres hauran de comunicar abans del 30 de juny als SSTT les combinacions horàries que permetin la compactació de les reduccions de jornada en l’horari d’un mateix substitut/a a dedicació completa, per tal que puguin ofertar-se aquestes substitucions compactades en els actes públics previstos a finals d’agost.

PROCEDIMENT PER DEMANAR AQUESTES SUBSTITUCIONS

-     Les persones que formen part de la borsa de treball de personal interí podran expressar la seva voluntat d’ocupar substitucions a mitja dedicació mitjançant una sol•licitud telemàtica disponible a la pàgina web del Departament. Aquesta manifestació no comportarà l’obligatorietat d’acceptar un nomenament a mitja dedicació.
-     Les persones que durant el curs 2005-06 hagin ocupat una substitució a mitja jornada podran demanar romandre en el mateix lloc durant el curs 2006-07, si no han estat nomenats a les adjudicacions provisionals i la vacant continua existint.
-     Les persones que optin per aquesta opció hauran d’emplenar la sol•licitud via telemàtica.
-     El personal substitut que sigui confirmat en la substitució de mitja jornada hauran d’acceptar, si s’escau, completar la seva dedicació horària fins a jornada sencera en el mateix centre docent. S’haurà de garantir almenys una de les dues especialitats a cobrir.
-     En el cas que dues persones optin a la mateixa confirmació, es confirmarà la persona amb el nombre d’ordre més baix de la borsa.
-     Aquells que només desitgin treballar a mitja jornada; és a dir, que no acceptin l’acumulació, no podran confirmar-se al centre i hauran d’esperar a setembre als actes públics de nomenament de mitja jornada.
-     Durant la darrera setmana del mes d’agost es publicarà als taulers dels SSTT i a la web del Departament la relació de persones confirmades. S’hauran d’incorporar al centre l’1 de setembre.


VALORACIÓ USTEC•STEs

Aquesta mesura és una conseqüència directa de la implantació de la sisena hora. El Departament posa al descobert que la implantació de la sisena hora pot comportar que falti professorat per atendre les necessitats de substitucions que tindran els centres el curs 2006-07 i, per tant, ha d’alliberar professorat d’on sigui sense importar-li ni els mitjans ni les conseqüències ni els drets dels treballadors i les treballadores.

Un cop signat per alguns sindicats el Pacte Nacional i l’Acord de novembre 2005, el Departament ja no negocia, imposa, ja que té el camí obert de bat a bat amb l’aquiescència dels sindicats signants.

Fa tota la impressió que el Departament per vestir un sant està disposat a desvestir-ne uns quants, malgrat que això afecti de ple la qualitat de l’ensenyament públic i vagi en el seu detriment.
La resolució que farà realitat el Departament té, a simple vista, un objectiu plausible, optimitzar recursos, compartible quan parlem de diners públics, però mai de qualsevol manera ni a qualsevol preu.

Aquesta resolució que planteja l’acumulació de jornades parcials genera molts dubtes pel que fa als horaris de les persones que demanen el dret legal al supòsit de reducció de jornada perquè aquest pugui ser atès degudament, ja que el condiciona a l’organització del centre i al fet de poder substituir dos professors/es per una sola persona. La resolució no troba equilibri entre el dret a la reducció de jornada i les necessitats d’optimitzar recursos i deixa al bon criteri de les direccions la “patata calenta� de trobar la solució sota la “cobertura“ que, sens dubte, els oferirà la inspecció.

Obrir el ventall de compactació a 3,4,5 dies de la reducció, encara que pot ajudar, no sembla prou garantia per evitar els greuges i, en conseqüència, els conflictes que es puguin originar.

Per altra part, després de molts anys de reconversió per aconseguir l’adaptació del conjunt del professorat a les especialitats de l’educació primària, després d’incrementar el nombre de mesos per aconseguir la idoneïtat perquè el personal interí pogués accedir a determinats llocs de treball, després d’anys valorant l’especialitat i la capacitació com a instruments bàsics de la qualitat, ara resulta que no importa, ara resulta que l’especialitat no és necessària per substituir una mitja jornada o una de sencera composta de dues mitges. El Departament sosté que és legal i és possible que ho sigui, però no és moralment acceptable. Tot té un aire d’improvisació.

A més, també origina conflicte entre el personal substitut, que es veurà en la tesitura de triar la confirmació i, per tant, l’acumulació, malgrat no tenir la capacitació i, per tant, es veurà obligat a més esforç en la preparació de les classes, per conservar llocs propers o esperar a les mitges jornades del setembre amb la possible incertesa i mobilitat que això pugui suposar.

Finalment, la proliferació de les mitges jornades, malgrat que suposi problemes d’organització als centres, són un model de repartiment del treball que permet o ajuda a conciliar la vida laboral amb la familiar. Ara, el professorat substitut que havia optat per aquest model haurà de renunciar-hi i el personal funcionari pot patir uns horaris que entrin en contradicció amb l’objectiu pel qual havia demanat la reducció de jornada. El bon criteri de les direccions i la bondat dels SSTT tindran l’última paraula.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more