Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
L’educació social davant dels reptes actuals
02 jun 2006
Molts programes educatius actuals sâhan convertit en espais de control i contenció, en lloc dâun trampolí per a la promoció i la participació social, que queda vetada per a gran part del poble. En aquest context, mentre que el poder polític continua parlant del somni de la âplena ocupacióâ? per aturar el creixent descontentament, els educadors socials busquen alternatives que aportin solucions des dâun nou horitzó crític.
El nostre temps està sotmès a profunds i accelerats processos de transformació que redibuixen les anteriors estructures econòmiques, polítiques, socials i culturals, i ens aboquen a un complex nou ordre mundial. La societat actual ve marcada pel retrocés de les esferes pública política davant lâempenta de la lògica dâun capitalisme, que pretén fer mercat amb lâeducació, la cultura, la sexualitat1. Es tracta dâun moment històric en què prendre part de la societat està vedat a amplis sectors de la població, en què la participació es redueix sovint a pagar impostos i en què, fins i tot, el mateix concepte de ciutadania es converteix, en certs aspectes, en lâarquitecte dâuna desigualtat social legitimada. Quin paper juga lâeducació i, en particular, lâeducació social en aquest controvertit moment?
Abans dâabordar aquestes qüestions, aclarim lâescena en què ens trobem. El malestar social dâuna part dels joves francesos expressat amb la crema de vehicles ens pot servir de marc de reflexió. El primer que ens crida lâatenció és el desconcert del discurs polític. Veiem com les classes dirigents no aconsegueixen explicar el perquè dâaquest descontentament, que sâha traduït en un conflicte social de grans dimensions. Es limiten a atribuir les causes del conflicte a lâatur i a lâorigen extracomunitari dâalgunes de les famílies dâaquests joves. Sembla que busquen una resposta a través de lâimaginari col·lectiu. I ho aconsegueixen. La imatge ens ve al cap amb molta facilitat i posa nom al problema: joves a lâatur dâorigen immigrant. La resposta de les elits de la política i de lâeconomia consisteix a sostenir el somni de la âplena ocupacióâ? com a revulsiu contra el creixent descontentament social. Així, les propostes sâadrecen a flexibilitzar lâaccés al treball i al respecte a la diferència ètica-cultural [sic]. Lluny de resoldre, el reiteren i fan més evident la ceguesa: en el context social i en les condicions actuals el treball ha deixat de ser un integrador social per passar a ser un mecanisme de marginació.
http://www.illacrua.net/paragrafs/educacio.html
Marta Venceslao Pueyo (Kolotxa)
Xavier Orteu i Guiu
Mira també:
http://www.illacrua.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L’educació social davant dels reptes actuals
03 jun 2006
"Quin paper juga l’educació i, en particular, l’educació social en aquest controvertit moment?"


ho podeu seguir explicant? crec que aquest punt (i la intenció del text) era posicionar-vos davant dels FETS, no?

i dons..., on són?
Re: L’educació social davant dels reptes actuals
03 jun 2006
"Quin paper juga l’educació i, en particular, l’educació social en aquest controvertit moment?"


ho podeu seguir explicant? crec que aquest punt (i la intenció del text) era posicionar-vos davant dels FETS, no?

i dons..., on són?
Re: L’educació social davant dels reptes actuals
08 jun 2006
Me parecen muy bien los comentarios y el análisis que haceis pero me gustaría que concretaseis propuestas realizables y verosímiles.

Gracias
Sindicat Terrassa