Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
1000 persones moren cada dia a causa de la violència armada
01 jun 2006
FpP: c/ Casp, 31, 2n 1a A - 08010 Barcelona - info ARROBA fundacioperlapau.org - Tel. 93 302 51 291000 persones moren cada dia a causa de la violència armada
- NOTA DE PREMSA -


Una autèntica crisi global
âSi cada dia 1000 persones morissin a causa de la grip aviària la resposta seria immediataâ?
La Fundació per la Pau i IANSA, presentem lâInforme 2006 pel control de les armes

La proliferació global de les armes lleugeres representa una epidèmia, que hauria de ser abordada de la manera més ràpida i eficaç possible. Les armes lleugeres maten diàriament a 1000 persones i moltes més resulten greument ferides. Estem davant dâuna autèntica crisi que necessitat solucions de caràcter global.

Existeixen uns 640 milions dâarmes lleugeres en el món, o sigui, un arma per cada deu habitants en el planeta. Dos terceres parts dâaquestes es troben en mans de civils i, almenys, 1.249 empreses fabriquen anualment 8 milions de noves armes a 92 països. A més a més, es calcula que entre 10 i 14 mil milions de munició nova es posa al mercat cada any, la quantitat suficient per matar dos vegades a cada ésser humà.

Les armes circulen pels carrers de Londres, Manila o Johannesburg amb total impunitat. Així la proliferació i lâús il·lícit de les armes lleugeres posen en perill la seguretat personal, minven el bon govern, contribueixen a la violació dels més elementals drets humans i fan augmentar la pobresa.

LâONU va celebrar la seva primera reunió sobre aquest problema fa cinc anys. Dâaquella primera Conferència Internacional va sortir un Programa dâAcció, PoA, que ara, en la 2a Conferència que és celebrarà a Nova York des del dia 26 de juny fins al 7 de juliol, haurà de ser revisat i millorat tal i com recull, L'informe 2006, lâany per controlar la crisi de les armes que ha elaborat la xarxa internacional IANSA i que ha fet públic avui a Barcelona la Fundació per la Pau, en el marc de la Setmana Mundial dâ Acció contra les armes lleugeres.

Des de la Fundació per la Pau i la xarxa internacional IANSA pensem que ara és el moment per denunciar aquest comerç que està fora de control, que vulnera els drets humans i que impossibilita que les comunitats avancin i es desenvolupin en contextos de pau. Per tant, demanem als governs de tot el món que no malbaratin aquesta oportunitat, de ser així, haurem dâesperar cinc any més per posar solucions a aquesta veritable crisi global que és la proliferació de les armes lleugeres. Mentrestant, aquesta epidèmia sâhaurà cobrat la vida de 1,8 milions de persones.

La Xarxa Internacional dâacció contra les armes lleugeres, IANSA, aplega a més de 700 organitzacions, en gairebé un centenar de països, que treballen pel control del comerç dâarmes i per al desenvolupament de polítiques que protegeixin a les persones de la violència armada.

A la Fundació per la Pau, una ONG catalana nascuda al 1983, treballem per un món en pau. Desenvolupant activitats dâ educació, sensibilització i mobilització per fer possible lâeradicació de la violència com forma de relació entre les persones i el pobles. La Fundació per la Pau és la representant a Catalunya de la xarxa IANSA.

http://www.iansa.org
Mira també:
http://www.fundacioperlapau.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 1000 persones moren cada dia a causa de la violència armada
01 jun 2006
davant d'aquesta campanya, més que en altres casos, em surten espontànies unes quantes preguntes: quanta gent mor cada dia per cops de pal, de roc o de ganivet? Quanta gent desarmada mor de fam o desesperació? Quanta gent matada a cops de matxet a Rwanda va pregar perquè li engeguessin un tret?
I també: perquè no una campanya contra les armes no lleugeres, les que "marquen la diferència" en un conflicte armat: helicòpters, tancs i tanquetes, míssils més o menys intel·ligents, avions de tota mena. Armes contra les quals els pobles no tenen defensa possible.
I més: com és que a Canada, on hi ha el mateix percentatje d'armes per habitants que a Estats Units, el número de morts per aquesta causa és infinitament inferior, de fet comparable al de països, com el nostre, on les armes lleugeres són estricte monopoli de l'estat i afins (més els matadors de pardals)?
No serà que les causes d'aquestes 1000 morts diàries són ben altres, i que una campanya d'aquesta mena, dirigida a la demonització d'unes eines, per molt lletges que siguin, només serveix per desarmar una mica més qui ja està prou desarmat i per calmar una mica més les nostres conciències de pacifics pacifistes occidentals?
Per cert: a quins governs se li demana que controlin el comerç, producció i venda d'armes lleugeres: als de Turquia, Israel, Estats Units, Russia, Pakistan, Sudan...?
Colera camping CNT