Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : amèrica llatina
Com les multinacionals s,apoderen dels països
30 mai 2006
COM LES MULTINACIONALS S'APODEREN DELS PAÃ?SOS



Entrevista a James *Petras

"Els Acords de Lliure Comerç signifiquen la impunitat i pillatge per part de les empreses nord-americanes"



http://www.radio36.com.uy
Angeles: Anem a anar al contacte amb James Petras, sociòleg, que des d'Estats Units tots els dilluns té temps per a nosaltres, per a sortir aquí a Uruguai, per a poder escoltar-lo en la seva anàlisi.


Estàs per aquí Petras?



Petras: Si, estic aquí María.



Angeles: Avui t'estem rebent aquí amb la notícia que no només t'escolten els camioners, els taximetristes o els estudiants que moltes vegades quan acabes t'acomiades d'ells. Estan escoltant dirigents de la regió les teves anàlisis polítiques, segurament per la forma que encares els temes, perquè parles directament, i crides a les coses pel seu nom.



Petras: Molt bé María, és el que hem de fer per a entendre'ns amb el poble.



Angeles: Exactament. Bé, i ens preocupa per descomptat, els polítics de la regió que són responsables reals de la pobresa, de la misèria de la gent. Ens agradaria escoltar-te avui analitzant en aquests minuts la situació dels temes de la integració; concretament, els blocs regionals en relació amb l'imperialisme nord-americà i la Unió Europea.



Petras: Molt bé. És evident, com tot el món entén, que no es pot integrar entre països amb grans desigualtats perquè òbviament el país que té grans empreses i poder financer, lluny dels altres països, dominaran perquè tenen més competència per a entrar i prendre les empreses de l'altre i no és una relació recíproca llavors una persona amb la mínima saviesa ha de rebutjar tot acord amb Estats Units. Menys el president i el seu equip a Equador que són persones que estan actuant més per als Bancs i els grans capitals que en els interessos del país.

El mateix president Kirchner ahir va declarar que és inacceptable una integració com està proposant EUA.

Jo vaig estar a Grècia assessorant al president durant els debats sobre la integració amb Europa i allà l'argument tenia un altre eix perquè a Europa van oferir 20 anys de subvencions als països menys desenvolupats; transferències de milers de milions per a augmentar la competència dels països subdesenvolupats i amb exoneracions de molt temps sobre diversos sectors de l'economia perquè es pugui millorar, abans de baixar les barreres.


Nosaltres encara en aquesta situació, vam discutir els costos i beneficis, però almenys en relació amb el que proposa EUA per a Amèrica Llatina hi ha una enorme diferència perquè EUA no ofereix cap subvenció ni cap termini perquè els països millorin la seva situació.


No ofereix milers de milions de transferències per a augmentar i modernitzar les economies llavors fins i tot en relació amb el que va passar a Europa el que ofereix EUA és una estafa. Això d'una banda. Segon, tenim l'oferta del president Chávez d'una integració d'Amèrica Llatina i aquesta és una integració entre països que són més o menys, o relativament en situacions de millor competència.




Angeles: Estàs parlant de l'ALBA...

Petras: Sí, estic parlant de l'ALBA. Però fins i tot en aquest cas el gran problema és com van a integrar-se economies, quan les estratègies i les orientacions de governs són directament oposats. Per exemple Lula està en la recerca de la política liberal des que va començar la seva presidència. I el mateix amb Colòmbia, amb Paraguai i altres països, que segueixen una política liberal. Llavors com va a compatibilitzar-se la política nacionalista de Chávez, la política socialista de Cuba, amb la política liberal dels altres? Perquè això implica que uns països permetran la penetració de capitals estrangers que utilitzen el país com trampolí per a penetrar als veïns, i els altres estan tractant de construir indústries nacionals i estatals.





Angeles: Pot tenir perspectives l'ALBA amb la integració només de Veneçuela, Cuba i possiblement Bolívia?



Petras: Sí, és un pas positiu i també la introducció de les propostes de formar la integració de les empreses estatals de diversos sectors i això sí es pot començar perquè hi ha molta complementarietat. Veneçuela té molts diners del petroli i Bolívia té molta necessitat d'enfortir el sector estatal en energia i la industrialització d'energia llavors hi ha diverses àrees de compatibilitat i Cuba pot oferir serveis de salut, de biotecnologia i altres activitats llavors en un nivell almenys per a començar hi ha moltes possibilitats de complementarietat que podria dur a una major integració. Però pels altres països hem d'esperar canvis en governs i canvis en l'economia perquè pugui fer-se una integració més reeixida.




Angeles: Chávez diu que Veneçuela es va del G3 i del CA perquè després que Colòmbia i Perú van signar el tractat de lliure comerç amb Estats Units aquests agrupaments regionals van morir. I ara a la seva volta d'Europa, diu que ell va pensar integrar a Veneçuela plenament al MERCOSUR.



Petras: Sí, però és una proposta. De vegades Chávez permet que les seves idees vagin més lluny de la realitat. Jo crec que no es pot integrar amb països que no comparteixen la mateixa economia. Com es pot compatibilitzar PETROBRAS de Brasil que és una empresa on les accions estan en mans de capitals privats o més, en mans de capitals nord-americans, amb una empresa estatal veneçolana? És incompatible perquè les metes de l'empresa PETROBRAS són diferents de l'empresa estatal de Veneçuela. Ho veiem per exemple en el cas de Bolívia on PETROBRAS actuant com empresa capitalista -que és el que és sota la façana d'empresa estatal- exigeix que Bolívia deixi de nacionalizar la propietat, no vol augmentar els impostos que paga i vol seguir el pillatge del país, mentre l'empresa veneçolana de l'Estat està prestant diners i està disposada a compartir empreses amb Bolívia, és una estratègia completament diferent perquè el contingut de classe de les empreses és diferent. Per això crec que Chávez està exagerant la possibilitat d'integrar-se amb països neoliberals, governs neoliberals com Lula. Amb Kirchner una mica més pot ocórrer perquè Kirchner no és tan fanàtic però estan els mateixos problemes: REPSOL és un dels amos del petroli i del gas i com va a integrar-se una empresa estatal veneçolana amb una empresa de capital estrangera, en el cas d'Argentina, capital espanyol?



Angeles: Uruguai busca el tractat de lliure comerç amb EUA i aquí els dirigents uruguaians diuen que és un tractat "a la uruguaya", un tractat de promoció comercial. Què passarà amb el MERCOSUR llavors, i què passarà a Amèrica Llatina si desapareix el CALÇ i s'afebleix el MERCOSUR?



Petras: Jo crec que l'actitud d´Astori per exemple amb la cel.lulosa, la forma unilateral que actua, la forma unilateral que actua sobre els acords amb els EUA, una forma molt enganyosa, crec que il·lustra el fet que ells tenen amb anticipació el pla d'associar-se amb els EUA a l'estil de l'expresident Menem d'Argentina, de relació carnal de penetració per part d'Estats Units i que l´Uruguai està simplement de genolls perquè no hi ha cap reciprocitat en aquest acord, no hi ha cap forma que l´Uruguai inverteixi en EUA, no hi ha cap forma que l´Uruguai tingui possibilitats de capturar empreses en EUA ni capturar els dipòsits de estalviadors, etc. Però EUA té totes les possibilitats de fer-s´ho a Uruguai llavors és un acord que des d'anys, jo com seguidor de la política de l'Uruguai, anotava fa cinc anys que Astori tenia aquesta idea. Des de l'època que donava suport a Batlle en la crisi econòmica i en els acords amb el Fons Monetari. Vull subratllar això. I ara en el govern està realitzant el que sempre era el seu pensament, almenys el pensament des de fins dels anys ´90. Això és totalment incompatible amb la presència al MERCOSUR i és obvi que cap país del MERCOSUR pot acceptar que l´Uruguai serveixi com trampolí per a l'entrada de mercaderia nord-americana a partir del seu acord, per a després dominar els mercats a Argentina i Brasil. Llavors el que és sense dir-lo, és una ruptura decisiva amb el MERCOSUR i Astori ja va declarar que no vol ser membre ple del MERCOSUR, volen formular altre estatus suposadament associat, però són simples frases transitòries; el que volen és una relació amb els EUA on pensen que podrien rebre alguns avantatges però que al final de comptes vindrà a perjudicar a tot el sector públic. Vull subratllar-ho: tot el sector públic patirà. Des de les empreses públiques, els serveis públics, les finances, tot pot ser obert al descontrol i penetració nord-americana. I li aviso a tots els sectors sindicals en relació amb el sector públic que tindran les conseqüències en el bé propi.




Angeles: Segurament en altre dilluns anem a poder aprofundir en aquest anunci ben important, en aquest advertiment que estàs fent Petras.



*Petras: Sí, perquè mira el que va passar recentment a Equador: Equador decideix, amb molta pressió en els carrers dels grups sindicals i indígenes, cancel·lar el contracte amb l'empresa Oxi d'EUA que estava explotant d'una forma terrible no només recursos sinó evasions d'impostos, perjudicant l'ambient, no complint els contractes... una sèrie de falles, llavors el govern va cancel·lar el contracte i de seguida EUA rebutja signar l'acord de lliure comerç. Això significa que el tractat de lliure comerç depèn que les empreses multinacionals nord-americanes puguin fer el que els dóna la gana.


Que cap regulació, llei ni proteccions poden sobreviure les clàusules de lliure comerç. I cal estudiar el que passa a Equador per a entendre el que va a passar a Uruguai. Si les empreses nord-americanes entren i no paguen impostos i violen les lleis d'ambient o violen les lleis laborals, actuen amb impunitat perquè en el moment que el govern comenci a repensar el contracte amb aquestes empreses o inversionistes, Estats Units amenaça amb cancel·lar tot l'acord de lliure comerç llavors


què signifiquen els acords de lliure comerç signats per Astori? signifiquen la impunitat i pillatge per part de les empreses nord-americanes que actuïn a Uruguai. Aquesta és clarament la lliçó que traiem dels esdeveniments recents a Equador. Les lliçons per a qualsevol persona encara que sigui cega, sorda i muda és mirar el que passa a Equador. El tractament nord-americà d'Equador és un bon exemple perquè els uruguaians aprenguin ràpid què signifiquen els acords. Adéu a les regulacions ambientals; adéu a la legislació laboral i ja Astori està pensant, amb la col·laboració d'alguns dirigents del PIT-CNT, revisar tota la legislació laboral, fins i tot les indemnitzacions, i del treball precari i la terciarització, sota el pretext que amb aquesta flexibilitat -millor dita major poder per als capitalistes- generaran ocupació i tota aquesta llegenda que crec que molt pocs poden empassar aquest gripau.




Angeles: Petras, moltes gràcies per aquest temps i per l'esforç malgrat la tos, del refredat, de tot, per tot això que vas estar dient. I que et milloris d'aquesta gola.



Petras: Aquesta tos és producte de cinc truites que vaig pescar ahir.


Per a gaudir la vida cal pagar un preu. Estava fred i com estaven picant els peixos no volia deixar. I va començar a ploure en el moment que vaig treure el nombre 4 i 5 de les truites. Em vaig mullar però almenys les truites anit en el sopar estaven delicioses.



Petras: Una abraçada. Chau

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more