Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : educació i societat : sexualitats
Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
Oviedo, 23 de Abril de 2006
El 32% de los alumnos varones de Educación Secundaria tiene actitudes abiertamente homófobas. Un estudio llevado a cabo por la Comisión de Educación del Colectivo de Gais, Lesbianas, Bisexuales y Transexuales de Madrid (Cogam) y el departamento de Antropología Social de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) así lo asegura. El porcentaje desciende hasta el 15%, cuando los encuestados son mujeres. En palabras de José Ignacio Pichardo, antropólogo de la UAM, esto es así porque «la masculinidad se construye frente a la homofobia: cuando un hombre no hace lo que se supone que debe hacer se le llama maricón».


'Homofobia en el sistema educativo' es el título del informe, en el que han participado 32 institutos madrileños, un número que, si bien no es representativo, «sí resulta significativo», para Pichardo. Los datos revelan que las mujeres son más respetuosas y están mejor informadas sobre la diversidad sexual. Así, un 28% de los varones se muestra en desacuerdo con que gais y lesbianas expresen su afecto en público, frente a sólo un 10%, en el caso de las mujeres.


El estudio, además, viene a llenar un hueco vacío, como comenta Pichardo: «En ninguno de los estudios que se había hecho hasta ahora sobre acoso escolar se mencionaba la homofobia. Se ha silenciado el problema y por esa razón no se ha luchado contra él. Había que leer entre líneas para ver que algunos casos de suicidio motivado por acoso escolar, lo eran, también, por homofobia».


La situación para el alumno que se encuentra ante estos problemas es terrible: «El estudiante -dice Pichardo- cree que no cuenta con el apoyo familiar, y tampoco encuentra apoyo en los compañeros, que temen que a ellos se les acose de la misma manera».


Por si esto fuera poco, la violencia homófoba «está bastante normalizada, a veces hasta por las propias víctimas». Así lo hace constar el informe, que refleja también otros estudios hechos fuera del país en los que se indica que el 45% de los adolescentes gais han sufrido violencia física o verbal en la escuela, que tienen tres veces más riesgo de suicidio que sus compañeros o que el 97% escucha habitualmente comentarios homófobos de sus compañeros. El acoso homófobo no sólo afecta a los estudiantes, los profesores también son víctimas y encuentran muchas dificultades para tratar estos temas en la escuela, bien en el claustro de profesores o con los mismos alumnos.


Las conclusiones del estudio no son del todo negativas, dado que, según se apunta, el conocimiento directo de personas homosexuales disminuye la homofobia, Por eso una de las soluciones que plantea es «incluir referentes en la escuela». También se destaca la importancia de la formación a los profesores y la inclusión en todos los materiales didácticos de la diversidad sexual y de los distintos modelos de familia.


Junto a Pichardo, se encontraba ayer José Manuel González, responsable del Grupo de Educación de Xente Gai Astur (Xega), quien aseguró que la campaña 'Acoso cero' tiene, en este campo, una gran deficiencia. Por ello Xega pretende iniciar «el curso que viene» una campaña para evitar «el acoso escolar por una tendencia sexual».


AFEGIT: I UN TANT PER CENT ALTISSIM DE "PROGRES" A QUI AGRADA JUGAR A LA TRANSGRESIÓ I A L'AMBIGÜITAT SEXUAL SÓN TAMBÉ PERSONES QUE REBUTJEN ELS AFECTES HOMOSEXUALS. SÓN PERSONES "D'ESQUERRES", "ANTI-SISTEMA", PERSONES QUE DISFRUTEN SENTIN QUE TRENQUEN AMB LA MORAL O AMB LO ESTABLERT I JUGUEN A ACOSTAR-SE AL MÓN GAI PER SENTIR-SE TRANSGRESORS, PERÒ QUAN ES TROBEN AMB LA REALITAT MATERIAL D'AQUESTA TRANGRESIÓ DEVANT DELS NASSOS, LLAVORS SURT DE DINS SEU LA VERITABLE ÀNIMA DE MILITANT DEL PP.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
visca les reformes educatives! no hi ha res com ser reformista.

té collons veure com no ens donem compte que la joventut i la adolescència són un dels primers llocs on els moviments socials hauriem d'incidir. ¿Sabíeu que a partir dels 22 anys el 90% dels joves aproximadament ja ha decidit quina serà la seva tendència política i la mantindrà tota la vida? S'ha de començar per la base i pel jovent que són el futur. Endavant amb els esplais i escoltes catalans! Sería important que la resta de moviments socials procurés acosta-se també a la joventut, ells estàn encara formant la seva opinió i sent com és dogmàtic per naturalesa l'èsser humà s'ha de tenir en compte.
Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
Jo treballo en un institut i ja m'agradaria que es fes la mateixa enquesta entre el professorat i ja veurieu com anem a millor perquè entre els que han d'educar segur n'hi ha més fins i tot.
Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
Ja sé sap que la societat espanyola és sumament homòfoba, sexista i patriarcal. L' esquerra radical tampoc ha tingut/té els ovaris (collons) per transgerir el llenguatje homòfoba i/o sexista, un "ey maricón/gay qué passa!" jo al menys no ho tolero. Per altra banda el experimentar sexualment, el descobrir-se a un mateix a l' adolescència és bastant normal i sa, i així s' hauria d' aceptar que la gent no sapigué fins a una certa edat a on és possicionen sexualment. El mateix val per l' ideòlogia política, no sé quin filòsof deia que ténim el cap per canviar de direcció, jo penso que mai és tard. Abans d' ahir llegia una octaveta d' un país nòrdic contra l' introducció d' uns vasos de paper amb una dona negra en possició mig lasciva (racista, sexista, etc...) als menjadors universitaris i acabava l' octaveta amb "fora gèneres, fora fronteres i fora nacions". Però tampoc tinc cap il.lusió en que els gays/lesbianes/bisexuals/transsexuals siguin els/elles mateix@s més progres/d' esquerra radical que l' heteresexual de turn. Com deia Rosa Luxemburg: "el socialisme no és possible sense el feminisme" i el mateix val pels drets LGBT .La homòfobia comença quant dos militants han tingut una relació molt bóna d' anys, un,-a s' assebenta de la homosexualitat de l' altre i es retira molt o cop amb llenguatge corporal, apropament físic, etc..., però jo em pensava que aixó només passava ja entre poca gent que ha crescut al franquisme, que ha viscut la repressió sexual, personal, política i cultural...!?
Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
Dona...no entenc les últimes linies de la teva exposició. Desgraciadament, entre gent que se les dóna de progre, una tendència perillosa, però merament discursiva, teòrica, a jugar amb la transgresió sexual normalment amb amics o amigues homosexuals, fins que un/a dels/ de les dos es penja, fins que la persona homosexual, noi o noia, que ha resultat útil per a escenificar aquesta transgresió, es penja o es confón o s'adona que no veu les coses en principi estaven plantejades. Llavors el discurs de transgresió s'acaba i apareixen formes clarament diferenciades. Això passa a tots els nivells. Cal vigilar amb la gent que és "molt progre" i afirma que "jo ho accepto tot" i que "visca l'alliberament sexual"...cuidao...us convido a posar a prova aquestes persones, perque normalment tot aquest discurs és això, un discurs que ni té ni pretén tenir cap base fonamental en la realitat.
Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
qualsevol enquesta s'ha d'agafar amb un gra de sal, vale? jo quan anava a l'institut també hauria contestat que era anti-gay i no vol dir que ho fos, simplement és que els adolescents volen donar una imatge determinada de si mateixos i prou.
Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
Doncs ets una mica borrego, perque si la teva imatge te la vas construir a costa de la homofòbia pel què diran i per mantenir una certa imatge, fes-t'ho mirar noiet, perque tens un problema, el mateix problema que tants d'altres tenen com tu
Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
30 mai 2006
home, no dic que no sigui borrego ara, simplement he crescut una mica i ja no em cal tenir una actitud anti-gay. que fotin una enquesta en un grup d'edat més adult i ja veuran com varien els percentatges.
Re: Más del 30% de los jóvenes de la ESO muestran rechazo a los homosexuales
31 mai 2006
va per favor, recordo que Ecspanya és dels pocs països del món on casar-se algú del mateix sexe es possible, no crec que estiguem tant malament i sino neu a Russia.
Sindicat