Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: especulació i okupació
Habitatge. Inconsistència dels ajuts de xoc de la Generalitat
29 mai 2006
SOBRE ELS AJUTS DE XOC A L'HABITATGE DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Com és sabut (si més no per dit i repetit pels entesos) el sector de lâhabitatge pateix la rigidesa pròpia de la producció a mig termini: qualsevol mesura no sâentreveu si no és al cap dâanys. Tots sóm capaços dâentendre que la construcció dâun habitatge és un procès que no sâimprovitza. I esperem amb delit que les mesures de control i intervenció dels governs Zapatero i Maragall acabin donant els seus fruits (que de moment no hem tastat, malgrat el âvoluntarismeâ? normatiu)

També és clar que la política dâhabitatge no passa exclusivament per la construcció de nous habitatges i que, en gran mesura, sâha de vehicular amb la millora de lâús del parc existent.

La publicació del cens dâhabitatges del 2001 va anar seguida dels corresponents estudis i explotacions estadístiques que, gràcies a gabinets i consultories diverses, es van incorporar en els programes electorals amb entusiasme: tal com ja sâendevinava, hi havia una pila dâhabitatges buits susceptibles de ser movilitzats com la quinta del biberó!

A lâespera, doncs, que les noves mesures urbanístiques floríssin a mig termini, calia proposar mesures de xoc, dâimplantació immediata.

Quines mesures? Aprofundir el camí de la rehabilitació del parc existent i traçar-ne dos de nous: els ajuts pels llogaters i la movilització del parc vacant. Aquesta va ser la recepta que van incorporar en els seus programes electorals els partits dâesquerra, entre dâaltres lâactual responsable de la política dâhabitatge a Catalunya.

Calia posar fil a lâagulla: i es va fer mitjançant la publicació del Decret 244/2005 que introduïa modificacions substancials als tradicionals ajuts a la rehabilitació i dibuixava les noves línies. Lâaposta normativa era ambiciosa.

Dâaixò ja fa 1 any i és lícit fer balanç de les mesures de xoc, a la vista de lâexecució dels propósits.

Els dies 25 i 26 dâabril sâhan publicat les resolucions per les quals es convoquen subvencions per a pagar lloguers, per a rehabilitar edificis i per a que propietaris dâhabitatges desocupats els posin en lloguer.

No cal ser gaire savi per arribar a conclusions.

Pel que fa a subvencions per lloguers, sâhabilita una partida per al 2006 de 7.700.000 â¬, dels quals 3.700.000 ⬠són per a actuacions ja compromeses, 3.000.000 ⬠per a contractes anteriors a la publicació de la convocatòria, i 1.000.000 ⬠per a nous contractes només si sâhan tramitat a través de les borses integrades en la xarxa de mediació. Si suposem un ajut mitjà mensual al lloguer de 90⬠(que ja és ben minso) seân beneficiarien unes 7.000 famílies, de les quals només 900 serien nous perceptors dâajuts.

El pressupost dels ajuts a la rehabilitació encara és més compromès: 8.500.000 ⬠amb els quals, segons la Llei de pressupostos, es vol subvencionar la rehabilitació de 65.000 habitatges. Només cal dividir: si assoleixen els âobjectiusâ? serà per ajudar a 65.000 families amb la impressionant subvenció de 130 ⬠(una mesura realment estimulant! Més o menys el mateix que et donen per canviar la nevera!). Tenint en compte que lâajut promig històric per a la rehabilitació havia estat de prop dels 1500 ⬠(comptant un 25% del pressupost com era âtradicional), amb aquest pressupost a tot estirar se subvencionaran les obres a 5600 families, és a dir a un 560 edificis a tot Catalunya.

I pel que fa als ajuts per als habitatges desocupats amb finalitat de llogar-los. Aquí si que sembla que abandonen dâentrada: sâofereixen 500.000 ⬠per tot Catalunya. Amb la subvenció se suposa que el propietari ha de condicionar lâhabitatge i lâassegurança de risc de pagament i desperfectes. A canvi el propietari cobrarà com a màxim el preu taxat i es compromet per 5 anys⦠tota una llaminadura. A tot estirar, en 5 anys, aconseguiran incorporar al mercat un centenar dâhabitatges.

3 mesures de xoc, tres promeses trencades. Massa recepta per tan poca cuina: porteu-vos lâentrepà perquè sembla evident que la nova i flamant Llei pel dret a lâhabitatge morirà dâinanició.
Mira també:
http://www.el-refugioesjo.net/foro/viewtopic.php?t=1604

This work is in the public domain

Comentaris

Un xoc amortiguat per les xifres
29 mai 2006
No sabia que estiguessin gastant diners públics d'aquesta manera, quan la política que ICV pregona és la de penalitzar els habitatges buits i exercir el tanteig i retracte sobre les vendes.
Re: Habitatge. Inconsistència dels ajuts de xoc de la Generalitat
29 mai 2006
ICV pregona el que vol, i fa el que li diuen. Desde sempre,ara i per sempre. Felicitats per l'article.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more