Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Habitatge. Inconsistència dels ajuts de xoc de la Generalitat
29 mai 2006
SOBRE ELS AJUTS DE XOC A L'HABITATGE DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Com és sabut (si més no per dit i repetit pels entesos) el sector de l’habitatge pateix la rigidesa pròpia de la producció a mig termini: qualsevol mesura no s’entreveu si no és al cap d’anys. Tots sóm capaços d’entendre que la construcció d’un habitatge és un procès que no s’improvitza. I esperem amb delit que les mesures de control i intervenció dels governs Zapatero i Maragall acabin donant els seus fruits (que de moment no hem tastat, malgrat el “voluntarisme� normatiu)

També és clar que la política d’habitatge no passa exclusivament per la construcció de nous habitatges i que, en gran mesura, s’ha de vehicular amb la millora de l’ús del parc existent.

La publicació del cens d’habitatges del 2001 va anar seguida dels corresponents estudis i explotacions estadístiques que, gràcies a gabinets i consultories diverses, es van incorporar en els programes electorals amb entusiasme: tal com ja s’endevinava, hi havia una pila d’habitatges buits susceptibles de ser movilitzats com la quinta del biberó!

A l’espera, doncs, que les noves mesures urbanístiques floríssin a mig termini, calia proposar mesures de xoc, d’implantació immediata.

Quines mesures? Aprofundir el camí de la rehabilitació del parc existent i traçar-ne dos de nous: els ajuts pels llogaters i la movilització del parc vacant. Aquesta va ser la recepta que van incorporar en els seus programes electorals els partits d’esquerra, entre d’altres l’actual responsable de la política d’habitatge a Catalunya.

Calia posar fil a l’agulla: i es va fer mitjançant la publicació del Decret 244/2005 que introduïa modificacions substancials als tradicionals ajuts a la rehabilitació i dibuixava les noves línies. L’aposta normativa era ambiciosa.

D’això ja fa 1 any i és lícit fer balanç de les mesures de xoc, a la vista de l’execució dels propósits.

Els dies 25 i 26 d’abril s’han publicat les resolucions per les quals es convoquen subvencions per a pagar lloguers, per a rehabilitar edificis i per a que propietaris d’habitatges desocupats els posin en lloguer.

No cal ser gaire savi per arribar a conclusions.

Pel que fa a subvencions per lloguers, s’habilita una partida per al 2006 de 7.700.000 €, dels quals 3.700.000 € són per a actuacions ja compromeses, 3.000.000 € per a contractes anteriors a la publicació de la convocatòria, i 1.000.000 € per a nous contractes només si s’han tramitat a través de les borses integrades en la xarxa de mediació. Si suposem un ajut mitjà mensual al lloguer de 90€ (que ja és ben minso) se’n beneficiarien unes 7.000 famílies, de les quals només 900 serien nous perceptors d’ajuts.

El pressupost dels ajuts a la rehabilitació encara és més compromès: 8.500.000 € amb els quals, segons la Llei de pressupostos, es vol subvencionar la rehabilitació de 65.000 habitatges. Només cal dividir: si assoleixen els “objectius� serà per ajudar a 65.000 families amb la impressionant subvenció de 130 € (una mesura realment estimulant! Més o menys el mateix que et donen per canviar la nevera!). Tenint en compte que l’ajut promig històric per a la rehabilitació havia estat de prop dels 1500 € (comptant un 25% del pressupost com era “tradicional), amb aquest pressupost a tot estirar se subvencionaran les obres a 5600 families, és a dir a un 560 edificis a tot Catalunya.

I pel que fa als ajuts per als habitatges desocupats amb finalitat de llogar-los. Aquí si que sembla que abandonen d’entrada: s’ofereixen 500.000 € per tot Catalunya. Amb la subvenció se suposa que el propietari ha de condicionar l’habitatge i l’assegurança de risc de pagament i desperfectes. A canvi el propietari cobrarà com a màxim el preu taxat i es compromet per 5 anys… tota una llaminadura. A tot estirar, en 5 anys, aconseguiran incorporar al mercat un centenar d’habitatges.

3 mesures de xoc, tres promeses trencades. Massa recepta per tan poca cuina: porteu-vos l’entrepà perquè sembla evident que la nova i flamant Llei pel dret a l’habitatge morirà d’inanició.
Mira també:
http://www.el-refugioesjo.net/foro/viewtopic.php?t=1604

This work is in the public domain

Comentaris

Un xoc amortiguat per les xifres
29 mai 2006
No sabia que estiguessin gastant diners públics d'aquesta manera, quan la política que ICV pregona és la de penalitzar els habitatges buits i exercir el tanteig i retracte sobre les vendes.
Re: Habitatge. Inconsistència dels ajuts de xoc de la Generalitat
29 mai 2006
ICV pregona el que vol, i fa el que li diuen. Desde sempre,ara i per sempre. Felicitats per l'article.
Sindicato Sindicat