Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
" Jean-Marc Rouillan", Memoria viva (ex-MIL empresonat a França)
19 mai 2006
Article aparegut a Vilaweb fa uns anys.

L'ex-membre del MIL porta empresonat a França desde 1987.....
jmarcrouillan.jpg
" Jean-Marc Rouillan", Memoria viva.
"Jean-Marc Rouillan", Memoria viva

La recuperació de la memòria porta implícit el perill de tergiversar el passat per donar-hi un vernís demòcrata-cristià, segons les exigències del mercat. És això que malauradament passa, un any i un altre, amb Salvador Puig Antich i el MIL, per esmentar-ne un cas emblemàtic. Pere Quart deia que no podia escriure les memòries perquè encara ho recordava tot. Malament anem, si els qui ens expliquen el passat no se’n recorden, o pateixen de la còmoda amnèsia políticament correcta que va inocular la 'modèlica transició'.

El fundador del grup armat francès Action Directe, Jean-Marc Rouillan, antic militant del MIL que la versió oficial ignora sistemàticament perquè mai no ha estat ni serà políticament correcte ni manipulable, fou condemnat a perpetuïtat a França, acusat d'actes de violència política, principalment d'atemptats amb bomba, atracaments a bancs i dos morts. Fa disset anys que és a la presó, set en règim d’aïllament total, el ritme de la tomba, que en diu ell. Rouillan conserva la memòria clara dels seus anys d’activisme, una coherència respecte del seu passat que el manté viu. Amb motiu del vintè aniversari de l’execució de Puig Antich, deia, des de la presó de Fresnes, que el seu record i el de l’Oriol Solé Sugranyes, mort a trets per la guàrdia civil la nit de la fuga de Segòvia, eren per a ell una presència exigent que li permetia sempre d’assaborir la joia del combat, sense somicar mai damunt la palla dels calabossos.
Rouillan mai no ha abandonat el combat. Des de la presó, ell i els seus companys d’AD han protagonitzat vagues de fam extremes per millorar les condicions de vida en reclusió i han suscitat polèmiques als mitjans de comunicació contra el sistema penitenciari. Un bon exemple n’és el seu llibre 'Je hais les matins' (Editions Denoël, París, 2001), que al nostre país ningú no ha volgut publicar. L’escriptura és per a ell una forma de resistència: 'Escric perquè encara no he trobat cap altra cosa per a matar definitivament els matins de la presó. O no n'he tingut el coratge. Escric perquè aquests matins sense vida siguin empresonats i devorats pel dolor i la fràgil arquitectura de les paraules'. La presó és una mort lenta: 'Intramurs, s'assassina per fatalitat jurídico-administrativa. Eliminen qui no és compatible. El dissolen en l'àcid del temps. L'esclafen com un microbi. Nosaltres som com aquelles velles carpes tretes de l'aigua, que agonitzen hores i hores al cove.'

Rouillan s'oposa radicalment a renegar les seves idees, com l’estat francès exigeix per concedir-li beneficis penitenciaris. Quan diu que no renegarà mai perquè refusa el principi del xantatge i perquè s’ha compromès sincerament en el combat revolucionari sense límits, vol dir que mai no en sortirà. La situació és irreversible. L’estat els ha sotmès a un càstig molt dur, sense sortida, com va fer Alemanya amb els membres de la Baader-Meinhoff. Diu Toni Negri que una guerra s’acaba de dues maneres: o perds o guanyes; el reconeixement de la derrota és tan important com la utilització generosa de la victòria. Si es fa política, si es negocia en la il·legalitat, segons el filòsof italià, cal tenir la valentia de saber fer també aquesta política quan es tracta de sortir de la il·legalitat. Però Rouillan no es dóna per vençut.

Passen els dies i els anys i les seqüeles físiques i psíquiques s’agreugen. Ara, Rouillan i els militants d'Action Directe, arriben al límit. La justícia francesa va denegar fa poc l’alliberament per motius mèdics de Nathalie Ménigon, amb trastorns psicològiques i mig paralitzada per una embòlia. Igualment ha fet en el cas de Georges Cipriani, que ha embogit i necessita tractament psiquiàtric. I, fa uns pocs dies, els advocats van demanar això mateix per a Joëlle Aubron, operada d’un tumor cancerós al cervell, i per a Jean-Marc Rouillan, a qui els metges han diagnosticat un càncer de pulmó. La justícia s’ha de pronunciar. Mentrestant, es van complint fatalment les paraules de Rouillan: 'El temps carcerari llarg és com un pentotal. Passen els dies i les setmanes sense que te n’adonis. El temps es converteix en dolor, un dolor sord, com una cicatriu o un membre amputat, un analgèsic que et deixa prou vida per a poder-te observar com et vas morint.'

Xavier Montanyà/Vilaweb .


El fundador del grupo armado francés Action Directe, Jann-Marc Rouillan, antiguo militante del MIL que la versión oficial ignora sistemáticamente porque nunca ha estado ni será políticamente correcto ni manipulable, fue condenado a perpetuidad en Francia

La recuperación de la memoria trae implícito el peligro de tergiversar el pasado para darle un tinte demócrata-cristiano, según las exigencias del mercado. Es esto lo que desgraciadamente pasa, un año y otro, con Salvador Puig Antich y el MIL, por mencionar un caso emblemático. Pere Quart decía que no podía escribir las memorias porque todavía lo recordaba todo. Mal vamos, si quienes nos explican el pasado no se recuerdan, o padecen de la cómoda amnesia políticamente correcta que inoculó la 'modélica transición'.

El fundador del grupo armado francés Action Directe, Jann-Marc Rouillan, antiguo militante del MIL que la versión oficial ignora sistemáticamente porque nunca ha estado ni será políticamente correcto ni manipulable, fue condenado a perpetuidad a Francia, acusado de actos de violencia política, principalmente de atentados con bomba, atracos a bancos y dos muertes. Hace diecisiete años que está en la prisión, siete en régimen de aislamiento total, el ritmo de la tumba, como dice él. Rouillan conserva la memoria clara de sus años de activismo, una coherencia respeto de su pasado que lo mantiene vivo. Con motivo del vigésimo aniversario de la ejecución de Puig Antich, decía, desde la prisión de Fresnes, que su recuerdo y el de Oriol Solé Sugranyes, muerto a tiros por la guardia civil la noche de la fuga de Segovia, eran para él una presencia exigente que le permitía siempre saborear la joya del combate, sin lloriquear nunca encima de la paja de los calabozos.
Rouillan nunca ha abandonado el combate. Desde la prisión, él y sus compañeros de AD han protagonizado huelgas de hambre extremas por mejorar las condiciones de vida en reclusión y han suscitado polémicas en los medios de comunicación contra el sistema penitenciario. Un buen ejemplo es su libro "Je hais les matins" (Editions Denoël, París, 2001), que en nuestro país nadie ha querido publicar. La escritura es para él una forma de resistencia: "Escribo porque todavía no he encontrado ninguna otra cosa para matar definitivamente las mañanas de la prisión. O no he tenido el coraje. Escribo porque estas mañanas sin vida sean encarcelados y devoradas por el dolor y la frágil arquitectura de las palabras". La prisión es una muerte lenta: "Intramuros, se asesina por fatalidad jurídico-administrativa. Eliminan quien no es compatible. Lo disuelven en el ácido del tiempo. Lo chafan como a un microbio. Nosotros somos como aquellas viejas carpas sacadas del agua, que agonizan horas y horas en la cueva."

Rouillan se opone radicalmente a renegar de sus ideas, como el estado francés exige para concederle beneficios penitenciarios. Cuando dice que no renegará nunca porque rehusa el principio del chantaje y porque se ha comprometido sinceramente en el combate revolucionario sin límites, quiere decir que nunca saldrá. La situación es irreversible. El estado los ha sometido a un castigo mucho duro, sin salida, como hizo Alemania con los miembros de la Baader-Meinhoff. Dice Toni Negri que una guerra se acaba de dos maneras: o pierdes o ganas; el reconocimiento de la derrota es tan importante como la utilización generosa de la victoria. Si se hace política, si se negocia en la ilegalidad, según el filósofo italiano, hace falta tener la valentía de saber hacer también esta política cuando se trata de salir de la ilegalidad. Pero Rouillan no se da por vencido.

Pasan los días y los años y las secuelas físicas y psíquicas se agravan. Ahora, Rouillan y los militantes de Action Directo, llegan al límite. La justicia francesa denegó hace poco la liberación por motivos médicos de Nathalie Ménigon, con trastornos psicológicas y medio paralizada por una embòlia. Igualmente ha hecho en el caso de Georges Cipriani, que ha enloquecido y necesita tratamiento psiquiátrico. Y, hace unos pocos días, los abogados pidieron esto mismo para Joëlle Aubron, operada de un tumor cancerígeno en el cerebro, y para Jean-Marc Rouillan, a quien los médicos han diagnosticado un cáncer de pulmón. La justicia se tiene que pronunciar. Mientras tanto, se van cumpliendo fatalmente las palabras de Rouillan: "El tiempo carcelario largo es como un pentotal. Pasan los días y las semanas sin que te des ni cuenta. El tiempo se convierte en dolor, un dolor sordo, como una cicatriz o un miembro amputado, un analgésico que te deja suficiente vida para poderte observar como te vas muriendo."

http://nlpf.samizdat.net

http://www.action-directe.net
Mira també:
http://www.paremoslapeliculasalvador.tk
http://elmil.net
Sindicato Sindicat