Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Estudiant la possibilitat de l'hidrogen com energia
18 mai 2006
(Dijous, 18 Maig, 2006 - 08:28 )
La tecnologia de l'hidrogen pot ser una de les alternatives energètiques al petroli que permeti sortejar els problemes ambientals que planteja l'actual ús de combustibles fòssils, que és insostenible, però només en el termini de diverses dècades, i a condició que s'inverteixi massivament des d'ara.

Històricament i des de fa una mica més de dos-cents anys, el maneig per part de l'home de formes d'energia de major densitat que la llenya, com el carbó, després el petroli i ara el gas natural, han estat al costat de la tecnologia de conversió de la calor en treball mecànic i electricitat, aquelles altres tecnologies que faciliten i permeten accedir a superiors serveis de transport, força motriu, comunicacions, confort en la llar i perfeccionament del comerç. El conjunt de tecnologies especialment desenvolupades al segle XX, ha elevat el nivell de consum d'energia per capita a la majoria dels països. Aquest paràmetre es pren com sinònim de benestar.
També, aquesta major quantitat d'energia permet incrementar la producció d'aliments, considerant que el reg i els fertilitzants són en bona mida el resultat del domini energètic dintre del bagatge cultural evolutiu de la humanitat, fets que han possibilitat l'increment vertiginós de la població global. Tota aquesta bonança que semblava orientada cap a una destinació contínua i millor, col·lapsa i resulta inconvenient per a l'interès comú.

Afortunadament, l'enginy humà, impulsat moltes vegades per la necessitat de trobar alternatives, assolirà en les fonts renovables directes o derivades del sol, com el vent, la hidràulica, la geotermia i la biomassa el recurs energètic primari que li permeti mantenir el consum per capita i incloure al terç de població mundial, avui encara mancada de serveis energètics. Això permetria que l'humà no sigui depenent exclusiu de la tracció animal-humana o la llenya, quan es té, emprada directament com font de calor.

Així, apareix l'hidrogen, element en estat gasós en condicions ambientals normals, però que és factible el seu emmagatzematge, transport i distribució, el que permet la seva aplicació a qualsevol segment de la demanda.
L'hidrogen va ser descobert pel científic britànic Henry Cavendish, en 1776, qui va informar d'un experiment en el qual havia obtingut aigua a partir de la combinació d'oxigen i hidrogen, amb l'ajuda d'una espurna elèctrica. Com els elements, no eren coneguts els denominà âaire sustentador de la vidaâ? i âaire inflamableâ? respectivament. El químic francès Antoine Lauren Lavoisier va aconseguir repetir amb èxit l'experiment en 1785 i va donar el nom d'oxigen a âl'aire sustentador de la vidaâ? i el d'hidrogen a âl'aire inflamableâ?.

L'hidrogen és l'element més lleuger, més bàsic i més úbic de l'univers. Quan s'utilitza com a font d'energia, es converteix en el combustible etern. Mai s'acaba i, com no conté un sol àtom de carboni, no emet diòxid de carboni. L'hidrogen es troba repartit per tot el planeta: en l'aigua, en els combustibles fòssils i en els éssers vius. No obstant això, rarament apareix en estat lliure en la naturalesa, sinó que ha de ser extret de fonts naturals.
L'hidrogen és un element químic que conté energia i que pot ser emmagatzemat en forma líquida o gasosa. Ãs 14 vegades més lleuger que l'aire, incolor, inodor i no tòxic, ja que el seu únic producte després de la combustió és aigua.
L'hidrogen no és font primària d'energia, no és un combustible que puguem extreure directament de la terra com el gas natural.
La font més comuna d'hidrogen és l'aigua. S'obté per la descomposició química de l'aigua en oxigen i hidrogen partir de l'acció d'un corrent elèctric (electròlisi) generada per fonts d'energia renovable (solar fotovoltàica, eòlica, etc.). Aquest procés divideix l'aigua, produint oxigen pur i hidrogen.
L'hidrogen obtingut pot ser comprimit i emmagatzemat en cel·les per diversos mesos fins que l'hi necessiti. L'hidrogen representa energia emmagatzemada, es pot cremar com qualsevol combustible per a produir calor, impulsar un motor, o produir electricitat en una turbina.

Que passaria si tots els vehicles obtinguessin de cop i volta la seva energia a partir de cèl·lules de combustible basades en l'hidrogen?

Distints estudis sostenen que tal conversió milloraria la qualitat de l'aire, la salut humana i el clima, sobretot si s'utilitzés el vent en la generació de l'electricitat necessària per a extreure l'hidrogen de l'aigua en un procés sense contaminació.
De forma semblant a com es bombeja el gas en tancs, l'hidrogen es bombejaria en cèl·lules de combustible que es basen en processos químics i no en la combustió, per a impulsar els vehicles. Quan l'hidrogen flueix a través dels compartiments de la cèl·lula de combustible, reacciona amb l'oxigen per a produir aigua i energia.
Tal conversió podria evitar anualment milions de casos de malalties respiratòries i desenes de milers de casos d'hospitalització.
La conversió de tots els vehicles actuals en vehicles alimentats per cèl·lules de combustible recarregades pel vent, podria fer-se a un cost de combustible comparable amb el de la gasolina, i fins i tot menor si es consideren els efectes de la gasolina sobre la salut.
Els avantatges d'utilitzar l'hidrogen com energia són:

-No produïx contaminació ni consumeix recursos naturals: L'hidrogen es pren de l'aigua i després es *oxida i es retorna a l'aigua. No hi ha productes secundaris ni tòxics de cap tipus que puguin produir-se en aquest procés.

-Seguretat: Els sistemes d'hidrogen tenen una història de seguretat molt impressionant. En molts casos, l'hidrogen és més segur que el combustible que està sent reemplaçat. A més de dissipar-se ràpidament en l'atmosfera si s'escapoleix, l'hidrogen, en contrast amb els altres combustibles, no és tòxic en absolut.

-Alta eficiència: Les cel·les de combustible converteixen l'energia química directament a electricitat amb major eficiència que cap altre sistema d'energia.

-Funcionament silenciós: En funcionament normal, la cel·la de combustible és gairebé absolutament silenciosa.

-Llarga vida i poc manteniment: Encara que les cel·les de combustible encara no han comprovat l'extensió de la seva vida útil, probablament tindran una vida significativament més llarga que les màquines que reemplacin.

-Modularitat: Es pot elaborar les cel·les de combustible en qualsevol grandària, tan petites com per a impulsar un carretó de golf o tan grans com per a generar energia per a una comunitat sencera. Aquesta modularitat permet augmentar l'energia dels sistemes segons els creixements de la demanda energètica, reduint dràsticament els costos inicials.

El nou d'aquesta tecnologia és que la producció d'hidrogen és realitzada a partir de fonts d'energies renovables.
L'economia de l'hidrogen possibilita una enorme redistribució del poder, amb conseqüències transcendentals per a la societat. L'hidrogen té el potencial de posar fi a la dependència que el món té del petroli importat i d'ajudar a eliminar el perillós joc geopolític que s'està donant entre els països musulmans i els països occidentals. Reduirà dràsticament les emissions de diòxid de carboni i mitigarà els efectes de l'escalfament global. I atès que és tan abundant i existeix en totes les parts del món, tots els éssers humans disposaran d'energia.
No desenvolupar en l'Argentina una tecnologia nacional per al maneig de l'hidrogen seria equivalent a una dependència com la que el nostre país va tenir cap a finals del segle XIX amb la importació de carbó, que superava el milió de tones per a poder fer funcionar les locomotores i el ferrocarril. Situació que es va repetir a principis del segle XX amb la dependència dels combustibles derivats del petroli. El cas més patètic va ocórrer
quan el General Enrique Mosconi buscava assegurar el proveïment de carburant per als avions que conformaven la nostra incipient aviació. En aquell moment, 1922, les condicions exigides per un dels gegants petroliers que monopolitzaven la venda de naftas va impulsar, per iniciativa del General Mosconi, que el nostre país encarés una Indústria Nacional d'Hidrocarburs. Bona part de la resta és història
En la recerca d'una font d'energia més neta, la culminació ha de ser l'hidrogen mateix; avui s'estan desenvolupant tecnologies per a fer això realitat. L'hidrogen té el potencial de ser utilitzat en pràcticament totes les aplicacions on actualment s'utilitza combustible fòssil, pel que podríem arribar a aviat una economia d'hidrogen.
Ens trobem en el vèrtex d'una nova època històrica en la qual totes les possibilitats es mantenen obertes. L'hidrogen, la matèria mateixa de les quals estan fetes les estrelles com el nostre sol, aquesta començant a ser controlat per l'enginy humà i aprofitat per a fins humanes. Projectar la ruta adequada al començament del viatge és essencial si volem convertir la gran promesa d'una era de l'hidrogen en una realitat viable per al nostre fills i en un valuós llegat per a les generacions que vindran enrere nostre.Cristian Frers â Tècnic Superior en Gestió Ambiental i Tècnic Superior en Comunicació Social â E-mail: cristianfrers@hotmail/.com

This work is in the public domain

Comentaris

L'eficiència s'ha de calcular be....
18 mai 2006
Has d'incloure el pas d'aigua a hidrògen, l'enmagatzemament i el transport d'aquest hidrògen i les pèrdues en l'entorn de la cel·la... Sinó t'estas enganyant i estas enganyant a qui et llegeix. Jo no dic que no sigui viable, pero s'han de mirar tots els aspectes, i, l'hidrògen, és el gas que més facilment s'escapa de confinaments i conduccions, a més també te efecte de destrucció de la capa d'ozò....
Petonets
Re: Estudiant la possibilitat de l'hidrogen com energia
23 mai 2006
.,vglhkstjyolgijyhsrd`0hjf´lhjnfoit
Re: Estudiant la possibilitat de l'hidrogen com energia
23 mai 2006
por lo que tengo entendido, el hidrogeno se puede sacar de varias maneras. la que ellos pretenden es de combustibles fosiles, como el petroleo. osea que se avanza un poco porque contamina un poco menos pero seguimos en el mismo camino.
Sindicat