Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Alternatives
15 mai 2006
1. Reduir la dependència vers el petroli
Per raons que ja són òbvies, en aquest boicot contra la guerra a l’Iraq proposem que s’eviti consumir productes de les grans petroleres. Les alternatives que llencem, també òbvies, serien la de circular en bicicleta i/o en transport públic.
www.corporatewatch.org.uk/news/its_the_oil_stupid.htm


2. Consumir amb responsabilitat
A l’hora de consumir podem intentar que els productes compleixin una sèrie de criteris com: a) que siguin ecològics o tinguin el mínim impacte mediambiental; b) que estiguin fabricats el més localment possible; c) que els treballadors cobrin dignament per a la seva elaboració, -i a ser possible la seva feina no reporti beneficis a qui no treballa – com passa amb la majoria dels accionistes i/o propietaris de les grans empreses transnacionals.
cric.pangea.org
www.pangea.org/xarxaconsum
www.ethicalconsumer.org
www.ropalimpia.org
www.novethic.fr


3. Donar suport a cooperatives de producció
Una opció a les nostres mans és la de donar suport a les iniciatives de cooperativisme, ja que els beneficis que de les cooperatives s’obtenen repercuteixen directament en els treballadors o en la mateixa societat –com en el cas d’ aquelles cooperatives que tenen com a objectiu explícit crear nous llocs de treball-.
http://www.cooperativesdetreball.coop


4. Afavorir el comerç fet amb justícia
Quan els productes han de ser importats de països del sud, com el cafè o la xocolata, podem assegurar-nos de que s’han produït des d’una organització cooperativa i on els treballadors gaudeixen de condicions laborals i salaris dignes. És el que es coneix com a comerç just, sistema de comerç que a més de comprometre’s amb la dignitat laboral, redueix a mínims el nombre d’intermediaris entre productor i consumidor.
www.comerciojusto.com
www.ethicaltrade.org


5. Organitzar-se per a consumir
Per a que l’ètica en el consum no sigui quelcom elitista i inaccessible per a moltes butxaques, podem organitzar-nos en cooperatives de consum, és a dir, en espais que ens permetin consumir diferents productes que han estat produïts respectant els criteris abans esmentats i a preus més assequibles que si ho féssim individualment.
www.cooperativagerminal.galeon.com
www.agrariamanresa.org/html/Consum.htm


6. Intercanviar i reutilitzar
Més assequible encara resulta participar en xarxes d’intercanvi de bens o de serveis no mercantilitzats. Aquests són espais on podem intercanviar roba, mobles, llibres, coneixements, serveis domèstics etc. que no estan mediatitzats pels diners. Per tant, es fonamenten en el valor d’ús real enlloc d’en el valor de canvi.
www.reasnet.com


7. Evitar els grans bancs
Si es dóna el cas, podem tenir en compte la nostra dimensió com estalviadors i evitar tenir els nostres diners a grans bancs i caixes les quals inverteixen en la indústria de la guerra o operen amb els nostres diners amb absoluta irresponsabilitat social i mediambiental. En aquest cas, l’opció existent es diu banca ètica. Ah, i sobretot, caldria no “jugar a la borsa�.
www.fets.org
www.economiasolidaria.org/rufas
www.pangea.org/oikocredit


8. Allibera la informació...
Davant del control de les élites polítiques i empresarials sobre els mitjans de comunicació podem accedir a recursos en els que la informació o les notícies circulen lliures d’interessos econòmics o no contenen publicitat encoberta. També hem de lluitar per aconseguir espai als mitjans de comunicació públics i per crear espais propis.
www.indymedia.org
www.liberinfo.net
www.comespossible.org


9. ... i el coneixement
El mateix podem dir de la indústria del coneixement, del software i de les idees, controlada i “protegida� actualment per drets d’autor, copyrights i altres mecanismes que privatitzen el món de les idees i fan que el coneixement estigui al servei del poder econòmic i polític.
www.elwarez.com
www.mp3.xasa.com
www.straddle3.net/context/index.html
www.gnu.org/home.ca.html
www.gnu.org/licenses/licenses.html
www.elaleph.com


10. Escapa de la publicitat, decideix el que necessites realment
La publicitat de les grans empreses, és perseverant i té una presència constant en la nostra vida: ens envaeix des de que obrim un diari, mirem la televisió, encenem la ràdio o anem pel carrer. Amb ella se’ns transmet la idea de que determinats productes o serveis són obviament necessaris i que consumir-los és imprescindible. Així doncs, una opció seria que intentéssim decidir per nosaltres quines són les nostres necessitats de consum reals.En reacció a la invasió de la publicitat i de la seva permanent i exponencial presència en l’esfera pública podem crear interferències o donar la volta als missatges publicitaris per tal que vagin en contra de les corporacions i de la imatge de marca en la que tant inverteixen. Aquesta mena de boicot publicitari es pot practicar en anuncis físics, però també a través d’internet des de grups coneguts com a hackers o pirates informàtics.
www.Guerrillamedia.org
www.Lasagencias.org
www.Adbusters.org


Més alternatives i opcions a: www.moviments.info

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Alternatives
16 mai 2006
Molt bons el que proposes per tal de fer aquest món més lliure i just, en síntesi més habitable, i també els enllaços que dones.
Sindicat Terrassa