Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats : dones
AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
Amb: Jone Goirizelaia, Gemma Zabaleta, Nekane Alzelai,
Kontxi Bilbao, Gemma Gonzalez de Txabarri, Ainhoa Aznarez, Itziar Gomez





A llarg de quasi dos anys un grup de dones d´Euskal Herria, procedents de distints sectors ideològics, militàncies, sentiments i tradicions han estat treballant per incidir i contribuir de manera activa al procés de pau i obrir portes de diàleg sense prejudicis i condicions. Aquest col·lectiu -Ahotsak www.ahotsak- ha donat a conèixer a l’opinió pública una Declaració el 8 d´abril d´enguany, en què reivindica el protagonisme de les dones en la recerca de solucions que portin no ja només al final de la violència sinó a la acceptació que la democràcia és el únic camí per acabar amb el llarg conflicte que ha enfrontat tràgicament els ciutadans i ciutadanes basques al llarg de dècades. I democràcia significa assumir que tots els projectes polítics són defensables sempre que es garanteixi el lliure exercici dels drets polítics per part de tots els sectors de la societat basca.
Davant d´aquesta iniciativa, un grup de dones de Catalunya, també procedents de distints col·lectius, sensibilitats i militàncies político-ideològiques, considerem que hem d´aportar la nostra solidaritat i el nostre esforç perquè el camí que sembla haver-se obert aquestes darreres setmanes ja no es pugui tancar. És per això que us convoquem a un acte que se celebrarà el dia 15 de maig a Barcelona, a les 19h, al Teatre Lliure (Mercat de les flors), en el qual representants d´Ahotsak, ens parlaran de la feina feta fins ara i de la manera com pensen seguir incidint i contribuint al procés de pau.
Dones basques participants:
Jone Goirizelaia
Gemma Zabaleta
Nekane Alzelai
Kontxi Bilbao
Gemma Gonzalez de Txabarri
Ainhoa Aznarez
Itziar Gomez


Si esteu interessades a participar en la convocatòria de l’acte podeu subscriure aquest document a l’adreça: donescatalanesperahotsak ARROBA hotmail.com, per tal d’incorporar el nom propi i/o el de la entitat.

Barcelona, 27 d’abril de 2006

This work is in the public domain

Comentaris

Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
pertenezco a un medio y me gustaría ponerme en contacto con este colectivo,pero también saber algo mas sobre lo que decis... pero es muy poco de fiar una noticia que no viene firmada y que da un espacio web de referencia que no existe.

Por favor si es cierto esto, ¿Podeis poner un enlace auténtico?

Gracias
Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
http://ahotsak.blogspot.com/
Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006

Per pertànyer a un medio és curiòs que no siguis capaç ni de cercar tu mateix l'enllaç:

Clica-hi a sobre

Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
bueno, no se me ocurrió el blogspot miré el com,org,net y alguno mas. Siento las molestias
Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
El titular de la noticia, debería ser: la voz de 7 señoras vascas llega a BCN
Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
El colectivo de mujeres Ahotsak, voces de mujeres para la paz, hace pública su declaración para contribuir al proceso de paz vasco.

Quienes suscribimos esta declaración somos mujeres de distintas ideologías, tradiciones y sentimientos que, a título personal, y partiendo desde lo que nos une y desde lo que nos separa, queremos explorar pasos hacia delante en la búsqueda de la paz y de la reconciliación.

Con esta declaración no pretendemos sustituir a nada ni a nadie, desde el lugar que ocupa cada una, nuestra única intención es dar un impulso a la situación actual e intentar ayudar en la búsqueda de soluciones aseverando que el diálogo sin prejuicios y sin condiciones es un buen punto de partida como lo es el respeto a los derechos de todas las personas.

Trabajar por un presente y un futuro de esperanza nos obliga a poner en valor una militancia común al margen de la nuestra propia: la militancia por la paz ante tantos saboteadores que la paz tiene siempre en todos los conflictos en los que es necesario alumbrarla.

Creemos que las mujeres debemos ser, por lo tanto, agentes activas por la paz y participar en un nuevo proceso de esperanza que se debe abrir en nuestro país.

Hoy por hoy, y dado el modelo social en el que vivimos, el protagonismo de los hombres y las mujeres no es el mismo en la vida política de nuestro país. No obstante, y en tanto que padecemos las consecuencias de un conflicto político que en nada nos es ajeno, venimos a reivindicar la participación y el protagonismo que las mujeres también debemos tener a la hora de buscar soluciones. Debemos ser sujetos activos de la solución, al igual que hemos sido sujetos de lo que hasta ahora ha sucedido.

Por ello queremos que se pueda abrir una etapa nueva bajo tres premisas básicas:

1.- La consecución de la paz es una exigencia colectiva y una prioridad política. Es también una tarea de todas y todos y no consiste únicamente en ausencia de cualquier violencia. El concepto de paz desde nuestro punto de vista no está vacío de contenido, sino todo lo contrario. Para nosotras tiene que ver con la democracia, la justicia social, con un proceso de cambio que permita a la ciudadanía dar por concluidos conflictos históricos, cerrar una página en términos de derechos y libertades.

2.- Todos los proyectos políticos se pueden y se deben defender. No hay que imponer ninguno. Hay que buscar un escenario democrático que permita y garantice el desarrollo y la materialización de todos los proyectos en condiciones de igualdad, por vías políticas y democráticas.

3.- Si la sociedad vasca, la ciudadanía del País Vasco o Euskal Herria desea transformar, cambiar o mantener su actual marco jurídico-político, todos y todas deberíamos comprometernos a respetar y establecer las garantías democráticas necesarias y los procedimientos políticos acordados para que lo que la sociedad vasca decida sea respetado y materializado y, si fuera necesario, tuviera su reflejo en los ordenamientos jurídicos.

En este sentido, entendemos que también deberán abordarse los condicionantes que determinan la diferente participación social de las mujeres y hombres, a fin de que se garantice la igualdad de derechos y oportunidades inexistentes en la actualidad. Esto conlleva el reconocimiento de nuestros derechos, los de las mujeres, y sólo será posible desde el compromiso firme de todos los agentes partícipes en el proceso.

Quienes suscribimos esta declaración creemos que es posible la solución, y pensamos que para ello todas y todos nos debemos reconocer como tales, que debemos intentar ver la parte de verdad que tienen las otras personas. Para nosotras, dialogar es el paso previo para acordar y ello es fortalecer la democracia, no debilitarla.

Nosotras no buscamos el éxito electoral ni la defensa de nuestra opción política, sindical, social y cultural no buscamos el aplauso de nadie ni nos intimida la crítica feroz; nos anima pensar que merece la pena trabajar por que las cosas no sigan igual, para hacer creíble el camino al que siempre hasta ahora se ha tachado de imposible por quienes no quieren que tenga solución.

Las mujeres que suscribimos esta declaración, como lo han hecho otras mujeres en otros procesos de paz, trabajaremos para blindarlo, para que no embarranque, para que no se frustre. Asimismo, para que las mujeres seamos parte activa del mismo, para reivindicar nuestro papel y nuestro protagonismo, tanto durante el proceso como en la solución. En definitiva, trabajaremos para establecer las garantías democráticas que permitan la participación de toda la ciudadanía fortaleciendo el proceso y su solución.

Por ello hacemos esta aportación, estamos dispuestas al contraste, al diálogo, al acercamiento, a la negociación, a poner todo lo que esté de nuestra parte en la tarea de construir la paz sobre las premisas que planteamos.

En Donostia a 8 de Abril de 2006.

Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
Dos membres d’ETA han concedit una entrevista a un periodista de Gara, en la qual han parlat de moltes coses i han dit que ja seria hora que el govern espanyol concedís una amnistia i l’excarceració de presos.

Al llarg dels anys, les peticions d’ETA s’han anat concentrant. Avui dia em sembla que en mantenen dues de fonamentals: el reconeixement del dret del poble basc a exercir l’autodeterminació, i el caràcter territorial global (dels 7 territoris bascos) d’aquesta demanda. De fet, doncs, és l’autodeterminació la clau de volta de tot plegat. Aquest és també el punt en què més insisteix Batasuna i, a la seva manera, és també el moll de l’os del “pla Ibarretxe� i del plantejament del PNB. Com que EA i Aralar també hi estarien d’acord, podem concloure que tots els partits bascos, llevat del PSE-PSOE i del PP, estan d’acord a reclamar el dret d’autodeterminació o el dret de lliure decisió del poble basc.

Aquest és un punt tan bàsic, tan essencial, que, quan es defensa, resulta pràcticament innegociable. Després de la treva d’ETA, sembla, doncs, que el pla de pau i les converses multipartidàries a Euskal Herria depenen precisament d’això. Però això és precisament el que l’Estat espanyol jacobí i centralista no entén i no està disposat a entendre. (Dic que l’Estat espanyol és jacobí i centralista perquè ningú no em farà creure que la relativa descentralització administrativa del nou Estatut de Catalunya tingui cap pretensió de federalisme o que amb ella es pugui defensar l’eslògan de “l’Espanya plural�.)

D’aquí em ve el temor que ja he repetit diverses vegades: després d’un alto el foc d’ETA, més o menys durador, em temo que hi tornarà a haver un retorn a les armes. I és que tots -ETA, partits i ciutadania- constataran allò que, sense ser massa perspicaç, avui ja sembla irreversible: que l’Estat espanyol -no cal embolicar-hi el francès per fer-ho més dramàtic- no té la cintura política, la capacitat de canvi i el sentit suficient de respecte als drets col•lectius, com per acceptar que una nació pugui decidir pel seu compte com vol que sigui el seu futur. Certament, això no és capaç de fer-ho Rodríguez Zapatero, no sé si per incapacitat pròpia o del seu partit, o de tots dos. I, fa uns mesos, ell mateix ho va dir amb tota franquesa i solemnitat en el parlament espanyol: d’autodeterminació, res de res, que tothom se n’oblidi, perquè no n’hi haurà.

M’estranyaria, doncs, molt que algun dia Rodríguez Zapatero es despengés dient que, en les converses polítiques multipartidàries que s’han d’engegar a Euskadi, ell estaria disposat a acceptar el que decidissin els bascos. No es pot excloure, però, que ho faci, potser per entretenir i confondre el personal o potser senzillament perquè ho va fer amb nosaltres i, fins ara, li ha sortit prou bé l’acudit. És clar que, si ho torna a repetir amb els bascos, els haurem de recomanar de seguida que no se’l creguin de res: l’home és l’únic animal capaç de mentir dues vegades sobre la mateixa qüestió.

Si espanyols i bascos, però, estan dividits no per una qüestió menor sinó precisament pel rebuig o l’acceptació del dret a l’autodeterminació, llavors el futur a Euskadi és encara extraordinàriament negre. Per sort, avui amb menys violència que ahir, però sense cap garantia real que el passat no revisqui, si el present és incapaç de preparar un futur diferent. Sovint la vida sembla més bonica del que en realitat és.
Re: AHOTSAK, la veu de les dones basques per la pau arriba a BCN dilluns 15
15 mai 2006
http://www.bastaya.net/
Sindicat Terrassa