Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
[Pla Delta] Xerrada "Que esta passant a l'antiga llera del Riu Llobregat?"
11 mai 2006
Xerrada "Que esta passant a l'antiga llera del Riu Llobregat?"

Divendres 12 de Maig a les 20-h.
al Kasal Okupat del Prat -Alta Tensió-
c/Dortor Soler Torents 36.
Busos 65/165/L10/N16/N17 i Renfe.
Xerrada_antiga_llera_aclopat.jpg
- El desviament del riu Llobregat va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem el juny del 2004, tot i aquesta sentència, el riu va ser finalment desviat el setembre del mateix any. Aquest desviament responia a les obres de creixement del port de Barcelona, per les quals, l'ajuntament del Prat ha cedit centenars d'hectàrees del terme urbà al consorci que l'està gestionant. El projecte preveu la construcció d'un macro-pol·lígon de negocis i la cimentació de l'antiga llera per substituir-la per una estació ferroviària de mercaderies. Una de les primeres conseqüències d'aquesta ampliació portuaria l'hem pogut veure clarament en la regressió brutal de les nostres platges, sense que ningú es vulgui fer responsable d'aquest fracàs evident.


- Les denuncies d'entitats ecologistes a les institucions europees i estatals havien aturat el projecte de cimentació de l'antiga llera durant més d'un any. En aquest temps la llera s'ha resistit a dessecar-se i ha esdevingut una llacuna de gran riquessa natural en recarregar-se naturalment per les aigües no contaminades de l'aqüífer. Aquestes denúncies i les protestes, com la del passat octubre que va reunir a més de 200 ciclistes de diverses poblacions de la comarca, han anat encaminades a salvar aquest espai natural i exigir-lo com a contrapartida per la població, que està veient com es destrossa el seu entorn sense rebre res a canvi ni complir-se cap de les “grans contrapartides� que els defensors del Pla Delta prometien.


- Davant de les pressions de les administracions, consorcis i multinacionals implicades les obres s'han iniciat sense complir la legislació
Vigent. L'antiga llera, a efectes legals, continua sent el riu Llobregat perque encara no s'han fet els tràmits que el reqüalifiquessin i permetessin les obres. Per tant, encara és terreny públic, de tots els pratencs, sobre el que no es pot actuar. Tampoc s'ha fet l'Estudi d'Impacte Ambiental que la legislació exigeix, i per això no s'ha fet l'exposició pública de la nova obra, que permetria presentar esmenes i demandes. Una política irregular de fets consumats ja utilitzada amb la construcció de la tercera pista, la tala de la pineda i el propi desviament del riu.


- Aquests dies les obres s'han començat a fer en mig d'un fort secretisme. De moment han tapat una tercera part de la primera llacuna. Amb la finalitat de fer desaparèixer aquesta zona humida de forma il·legal. La desaparició d'aquesta llacuna suposarà, a part de la destrossa mediambiental, el trasllat de la nidificació dels milers d'aus que s'allotgen a zones properes a l'aeroport, augmentant l'inseguretat dels vols i donant una excusa perfecta per la desaparició d'altres zones humides en un futur. Ahir mateix, el conseller Joaquim Nadal, ja estava anunciant als diaris la necessitat d'una quarta pista per solucionar els problemes que està causant la tercera.


- L'ajuntament del Prat i les administracions estan directament implicades en aquest nou delicte ecològic.



















- El desviament del riu Llobregat va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem.

-En aquest temps la llera s'ha resistit a dessecar-se i ha esdevingut una llacuna de gran riquessa natural en recarregar-se naturalment per les aigües no contaminades de l'aqüífer.

-Davant de les pressions de les administracions, consorcis i multinacionals implicades les obres s'han iniciat sense complir la legislació
Vigent.

-Tampoc s'ha fet l'Estudi d'Impacte Ambiental que la legislació exigeix.

-Una política irregular de fets consumats ja utilitzada amb la construcció de la tercera pista, la tala de la pineda i el propi desviament del riu.


SALVEM EL LLOBREGAT!
PLA DELTA LA VOSTRA VERGONYA!
Mira també:
http://kasalprat.org
http://depana.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Pla Delta] Xerrada "Que esta passant a l'antiga llera del Riu Llobregat?"
12 mai 2006
SALVEM EL DELTA DEL LLOBREGAT!
Sindicato Sindicat