Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[CUP Vilafranca] Surt al carrer el segon número de la revista "L'Arrel"
11 mai 2006
El contrapunt informatiu municipal de Vilafranca.
logocup.gif
arrel2.pdf
arrel2.pdf (4,88 MiB)
Per què en diem L’ARREL?

El nom pretén ser una resposta a la realitat actual del nostre municipi. Davant la política centralitzadora que està portant a terme l’equip de govern, des de la CUP apostem per una Vilafranca arrelada i respectuosa amb el territori; que treballi des de Vilafranca i per Vilafranca, sense imposicions ni determinacions externes. Volem treballar per aixecar un nou projecte polític des de la base social, des de la ciutadania i des del teixit associatiu de la nostra vila, en definitiva, des de l'ARREL.


Quins objectius persegueix L’ARREL?

L’ARREL és un nou mitjà de difusió municipal, crític i compromès, que pretén d'una banda:

- Explicar el projecte de l'esquerra independentista en el procés d'unitat popular. Difondre l'ideari i el treball realitzat per part de la CUP, tant al consistori com al carrer, amb els moviments compromesos tant socialment com culturalment.

- Evidenciar les deficiències de la política de l'equip de govern municipal, una realitat que sovint no es reflecteix en la difusió que des de l’Ajuntament fa l’equip de govern. L'Arrel pretén ser l'altra veu i l'altra realitat de Vilafranca.


El projecte de l'Arrel neix inicialment com a resposta a la campanya de l'equip de govern: “Vilafranca en marxa�. Una iniciativa que, finançada per tota la població del municipi i amb una despesa econòmica notable, va posar èmfasi només en els nous projectes del futur de Vilafranca, sense parar esment en les altres realitats ja existents o en les deficiències que presenta Vilafranca en molts aspectes.

Aquest projecte inicial va anar agafant forma i contingut i s'ha acabat convertint en l'Arrel: una revista amb continguts socials, d'opinió, de reflexió, oberta a la realitat dels moviments socials del municipi.

El primer número va sortir a la llum pública l'estiu de l'any passat. S'en van editar 12.000 exemplars que es van distribuir per tots els habitatges del municipi.


Característiques d’aquest segon número:

Consta de 16 pàgines, 12 en blanc i negre i 4 a color. Hi apareixen 17 articles de diversos formats i continguts, més la portada i la contraportada. L'hem construït en base a tres blocs diferents:

- Els articles sobre política municipal elaborats directament per la CUP: aquest grup engloba un seguit d'articles sobre diferents qüestions i àmbits de la política més local, sobre la gestió de l'equip de govern i sobre les propostes que planteja la nostra candidatura. Així parlem sobre la participació ciutadana a Vilafranca, sobre alguns projectes concrets de l'equip de govern com ara l'exposició Vilafranca en Marxa, el seu cost i el cost d'altres inversions municipals, sobre les barreres arquitectòniques, sobre la hipocresia de l'equip de govern en la resolució de les mocions presentades per l'opisició, sobre l'estat de la riera de Llitrà, sobre el disseny de les places i les rotondes i la seva poca sostenibilitat, sobre l'escola pública, sobre el carril bici, sobre les nostres mocions, etc.

- El dossier central sobre la Vilafranca medieval o del què ens queda de la Vilafranca medieval: són les 4 pàgines centrals. Aquest és un bloc destacat d'aquest número de l'Arrel. S'ha realitzat a partir del treball i de les col·laboracions principals de Daniel Lacruz (dissenyador i apassionat de l'arqueologia) i en Pep Bosch (historiador medieval) a més de la col·laboració d'altres tècnics i professionals del sector. Entre tots han realitzat un treball de camp que ha portat a la plasmació del plànol central sobre la ciutat medieval i el poc que ens queda d'ella. Aquest plànol s'acompanya d'un seguit de fotografies que demostren accions positives per a la conservació del patrimoni medieval realitzades per alguns comerciants de la vila. També hi tenim però, un recull d'algunes accions negatives realitzades tant per l'equip de govern com per altres ciutadans que han portat a la destrucció del patrimoni medieval vilafranquí. Una preocupació constant de la nostra candidatura.

- Les col·laboracions: aquest és l'altre bloc destacat d'aquesta revista. Per a la CUP és molt important que l'Arrel sigui un mitjà de couminació obert i participatiu, i per això ha de reflectir la opinió de ciutadans sobre temes diversos. Així, en Jaume Claramunt i Mas, assessor informàtic i membre de l'equip CRITERIA, un vilafranquí molt implicat en la defensa de la llengua i cultura catalanes ens ofereix l'article Malalts de llengua una valoració sobre l'estat de la llengua a Vilafranca i els esforços dedicats per l'Ajuntament en aquest àmbit. En Joan Cuscó i Clarasó, filòsof i musicòleg, ens ofereix l'article Reflexions sobre la Festa Major, un seguit de reflexions sobre l'estat de la festa, les darreres iniciatives engegades per aconseguir dinamitzar-la, els tòpics festius, etc. I a en Josep Marrugat Via, pagès i membre del sindicat agrari Unió de Pagesos, li fem una entrevista on es reflexa el seu pensament sobre la crisi del sector agrari, els planejaments urbanístics insostenibles (com el de Vilafranca), els impactes d'aquests sobre el territori i sobre la pagesia, etc.

- La il·lustració de la capçalera de l'Arrel és del dibuixant vilafranquí Lluís Masachs, que mostra una imatge clarament ecologista i de defensa del territori. L'hem situat a portada perquè per a la CUP, l'ecologia i la defensa del territori és una de les columnes principals del nostre treball.

A la contraportada hi podem veure dues imatges de la manifestació celebrada el passat 11 de febrer de 2006 sota el lema PROU ESTATUTS. SOM UNA NACIÓ. AUTODETERMINACIÓ.


El disseny de la revista ha estat realitzat per BILDI.NET, és a dir, pels dissenyadors gràfics Martí Ferré i Agnès Simon.

D'aquest segon número n'hem fet un tiratge de 14.000 exemplars, amb la voluntat de fer arribar l'Arrel a tots i totes els ciutadans de la vila i de fer arribar el nostre missatge a tota la població. Així, se'n farà arribar un exemplar a cada habitatge. També se'n farà una distribuició per diferents locals socials i a les entitats de la vila.

Creiem que aquest segon número està més madurat pel que fa als continguts i a la riquesa de les col·laboracions.

Desitgem que tothom se'l llegeixi i que ens faci arribar les seves opinions, propostes, suggeriments, etc. Qui vulgui fer-nos arribar algun article o opinió al respecte, ho pot fer a través de arrel ARROBA cupvila.org

Volem agraïr especialment la col·laboració dels vilafranquins Lluís Masachs, Jaume Claramunt i Mas, Josep Marrugat i Via, Joan Cuscó i Clarasó, Daniel Lacruz i Josep Bosch.
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat