Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
CC.OO. i UGT: sindicats venuts a la dreta
10 mai 2006
CGT REBUTJA LA REFORMA LABORAL 2006.

Govern, Empresaris, CC.OO i UGT consoliden el model flexible i precari de relacions laborals: subvenció dels contractes i menys quotes empresarialsâ?.

"La nova Reforma pactada en el 2006 no dóna cap resposta real als contractes d'obra i servei i manté el âil·legalisme massiuâ? institucional i empresarial. Els empresaris podran realitzar quantes trampes desitgin per mitjà de contractes i subcontrates. Es manté l'actual model de subcontractació, consagrant el mateix i renunciant a intervenir sobre una realitat que manté a una gran part dels i les treballadores subcontractats en la temporalitat, amb pitjors condicions laborals i amb menors drets socials". (CGT-Balears)

Avui es té prevista la firma de la nova Reforma Laboral, que des del Govern, empresaris i sindicats signants sâestà âvenentâ? a als treballadors i a lâopinió pública com la fórmula màgica de lâestabilitat en lâocupació laboral. Des de CGT de les Illes Balears, i atenent als continguts reals dâaquest nou pacte, no podem fer sinó una valoració negativa. Aquesta Reforma, com les anteriors, resulta molt negativa per als treballadors i treballadores, perquè lluny de consolidar els drets laborals, pel contrari no reduirà la precarietat i abaratirà lâacomiadament.

Des de 1997, data de l'última Reforma Laboral pactada entre els mateixos actors, en la qual es crea el contracte de foment d'ocupació amb una disminució de drets en origen (33 dies d'indemnització), fins a aquesta nova reforma pactada en el 2006, el mercat de treball s'ha mostrat com una eina de flexibilització i desregulació de drets laborals.

A partir de les diferents reformes laborals de 1980, 1994, 1997 i 2001, i fins a l'actualitat, milions de persones es veuen atrapades en el macabre sistema de relacions laborals: les empreses externalitzen les seves activitats, es desprenen de treballadors/es directes per mecanismes com acomiadaments individuals, Expedients de Regulació dâOcupació i prejubilacions, i aquests mateixos treballadors, o el seu relleu per milions de joves, tornen i ingressen al mercat de treball, amb contractes d'obra o servei o per circumstàncies de la producció, i jurídicament depenent de contractes i/o subcontractes.

La nova Reforma pactada en el 2006 no dóna cap resposta real als contractes d'obra i servei i manté el âil·legalisme massiuâ? institucional i empresarial. Els empresaris podran realitzar quantes trampes desitgin per mitjà de contractes i subcontrates. Es manté l'actual model de subcontractació, consagrant el mateix i renunciant a intervenir sobre una realitat que manté a una gran part dels i les treballadores subcontractats en la temporalitat, amb pitjors condicions laborals i amb menors drets socials.

La mesura de convertir en fixos quan es duen més de dos contractes temporals en un mateix lloc de treball i en una mateixa empresa, durant 24 mesos en un període de 30, no suposa cap fre real a la temporalitat perquè, a més de la seva incidència parcial, els empresaris seguiran disposant d'un acomiadament que és lliure i únicament haurà de pagar un preu ínfim.

S'avança en el model de subvencionar la contractació als empresaris, tant en les cotitzacions a l'atur (0,25 ara i fins a 0,50 per al 2008) i en les cotitzacions al FOGASA (0,2). S'estableix un període de subvencions a la conversió de contractes temporals en indefinits de foment de l'ocupació per a aquelles conversions fins al 31 de desembre de 2006, sense que la presumpta afirmació que no haurà altre període subvencionat no pugui canviar en futures reformes laborals. A més, es permetrà aquesta conversió fins a l'any 2008, convertint-los en indefinits de foment de l'ocupació, sembla que sense subvenció, encara que amb la possibilitat d'acudir a la indemnització de 33 dies.

S'amplien algunes prestacions per atur i es milloren algunes quanties del FOGASA com mínima contraprestació que permeti defensar aquesta reforma als sindicats que han renunciat a la defensa dels interessos dels treballadors i treballadores, i a una lluita real contra la subcontractació i la temporalitat en l'ocupació. Però això, ni resol el problema de la precarietat ni es pot comparar amb la mesura central de la Reforma: lâabaratiment dels acomiadaments per als futurs contractes. En resum, aquesta nova Reforma laboral:

Abarata lâacomiadament.

Dóna, encara més, enormes recursos de doblers públics a la patronal.

No redueix la precarietat laboral ni canvia el model productiu dâexplotació laboral.

Ha estat una negociació feta a les fosques i amb decisions antidemocràtiques.

En definitiva, i un altra vegada, suposa una reforma totalment desequilibrat a favor de la patronal i contra els treballadors/res.

Palma, 9 de maig de 2006.

SECRETARIAT PERMANENT DE CGT-BALEARS.

This work is in the public domain
Sindicat