Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
2a Setmana Cultural: el País Valencià a Barcelona
09 mai 2006
Espai País Valencià organitza per segon any la setmana de la cultura valenciana a Catalunya. Han preparat un seguit d'activitats que al llarg del mes de maig pretenen presentar algunes dels aspectes més actuals i interessants de la cultura valenciana, amb l'objectiu d'afavorir el contacte i el coneixement mutu entre territoris.
logoespai.jpg
Aquesta segona Setmana Cultural de l’EPV té l’objectiu d’apropar la presència del País Valencià a la ciutat de Barcelona i al Principat de Catalunya, realitzant a la capital catalana tot un seguit d’actes on es vol donar a conéixer diferents aspectes de la realitat valenciana, des de la cultura tradicional fins als problemes més actuals, com la depredació urbanística o la situació sociopolítica.

Així, durant gairebé tot el mes de maig hi haurà exposicions, recitals, taules rodones, concerts i moltes altres activitats on es vol copsar la >vida social i cultural del País Valencià. Els actes s’organitzaran seguint tres eixos: un dedicat a la creació artísitica valenciana, un altre a la cultura tradicional i el patrimoni del País, i el tercer girarà al voltant de la reflexió i el debat sobre el passat, present i futur del País Valencià.

A continuació us n'oferim la programació:


DIMARTS 9

Documental Del Roig al Blau

Projecció del documental produït per la UV i dirigit per Llorenç Soler. Aquest documental al voltant de la transició a València diu molt dels valencians i de com hem arribat a la situació político-cultural actual. Posteriorment es farà una taula redona.

Hora: 20:00
Lloc: Via Fora! La Farinera

DIMARTS 9

Taula redona: Models de llengua en la traducció audiovisual. Els estàndards català, valencià i balear.

A l'acte, hi participaran quatre professionals que coneixen en profunditat els models de llengua que s'utilitzen per a la traducció de productes audiovisuals en les tres grans àrees dialectals de la llengua catalana i els seus mitjans de comunicació (TV3, C9, IB3 i Filmoteca de Catalunya). L'objectiu és que cada participant explique la seua experiència i el model de llengua que utilitza habitualment, i com veu la qüestió de l'intercanvi de traduccions entre aquests mitjans o el fet de buscar, a l'hora de traduir, solucions més comunes i menys dialectalitzants de les que es fan servir ara.

Hora: 19:00
Lloc: Universitat Pompeu Fabra (Les Rambles)

DIMECRES 10

Recital Joves Poetes Valencians

Recital de poesia a l'aire lliure amb la participació exclusiva de poetes novells del País Valencià, com són Àngels Gregori (Oliva), Eduard Ramírez (Olocau), Isabel García (Pego), Júlia Zabala (Torrent), Lluna Pons (Pego) i Toni Revert (Algemesí).

Aquest acte té com a objectiu donar a conèixer la nova producció poètica al PV. Aquest acte està inclòs al circuit-off de la Setmana de la Poesia de Barcelona, organitzada per l'Ajuntament de BCN.

Lloc: Plaça Sant Felip Neri (al costat de la Catedral)
Hora: a partir de les 19 hores.



DIVENDRES 12

* Els Octubre a Barcelona

Presentació amb l'autor Joan Olivares, natural d'Otos, del llibre L'estrep, guanyador del Premi Octubre de novel·la 2005.

Hora: 19:30
Lloc: Llibreria Catalonia, Ronda Sant Pere, 3
* Concert "Al País Valencià, cantem en català"
Amb el clar objectiu de promocionar la música de nous grups valencians, que actuen en català, afavorint la creació musical, l'Espai País Valencià oferirà un concert gratuït a l'aire lliure amb l'actuació de grups i solistes novells encara poc coneguts a Catalunya. Grups convidats:
o GÀTACA: grup guanyador del concurs de grups novells Sona9 2004. New Metal.(Ontinyent)
o SOUL ATAC : grup de soul, black music amb veu femenina. (Benimaclet-Alboraia)
o PRISONERS OF WAR: grup orientat més aïna al Punk-Rock amb lleugers tocs OI!
o LA GOSSA SORDA: conjunt pegolí de ska amb dolçaines
o JALEA REAL: Grup rock-punk des d'Alcoi

Hora: 20:00 h
Lloc: Parc del Clot. Metro Glòries
Entrada gratuïta

DISSABTE 13

Jornada de Cultura Popular

Tot un dia per conèixer el País Valencià a la Plaça Joanic (Vila de Gràcia), amb esports, tradicions, música, gastronomia, cultura i molt més... des de les nou del matí fins la una de la matinada.

* A partir de les 10:00, Jornada Infantil
o Taller de Titelles

Per als més menuts, i no tan menuts, gaudirem del gust de crear els nostres propis personatges de contes, de somnis, imaginats i inimaginats.
o Cantacançons

Actuació de Dani Miquel, un dels artistes més valorats actualment dintre dels contacontes i cantacançons, tant per al públic infantil com per a l'adult. La ciutat de Barcelona podrà veure el seu espectacle que ja l'ha fet més que conegut a les escoles i activitats infantils, siguen d'esplai o teatre al País Valencià.
o Contacontes

Amb l'escriptor Ferran Bataller, l'últim guanyador del premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre pel seu llibre Contes amb tinta blava. Un jove apassionat per les paraules.
A més de destacar com a narrador per als més joves, aquest escriptor de la Pobla del Duc també ha estat premiat pels seus treballs en poesia i narrativa curta.
* A les 13:00, Ovidi Twins El grup Ovidi Twins acompanyarà la realització de la Paella amb un concert que inclourà el repertori del seu primer disc, encara no estrenat a Catalunya.
* A les 14:00, Paella Popular

La paella, amb totes les seues variants en funció de la comarca on es faça, uneix gastronòmicament els valencians de nord a sud. El menú d'aquest dinar popular per a 400 persones i cuinat pel mestre paeller Ximo de Crevillent, inclou:
o amanida
o paella valenciana o paella de verdures (a escollir)
o pa amb tomaca
o got de vi o aigua
o postres (fruita)

Preu: 8 €
* A les 17:00, Cercavila amb Sacsejat Folk

Sacsejat Folk ens portaran pels carrers de la Vila de Gràcia, en un recorregut que acabarà al carrer escollit per a la partida de pilota, Carrer Bruniquer.
* A les 17:30, Pilota Valenciana

Partida d'exhibició de l'esport més tradicional del País Valencià. En aquesta ocasió comptarem amb els membres del Club de Pilota de Crevillent (Baix Vinalopó), que ens oferiran una partida de Galotxa al Carrer Bruniquer.
* A les 20:00, DESPERTA FOLK!!!

Primera Trobada de música Folk dels territoris de la Corona d'Aragó. Hi participaran:
o Sacsejat Folk (País Valencià)
o Chundarata! (Aragó)
o Al Mayurca (Illes Balears)
o Bauma (Catalunya)

Concert grauït a la Plaça Joanic
Organitzen: Espai País Valencià, CAT Tradicionarius, Rolde Aragonés de Barzelona i Sa Sargantana.

DIUMENGE 14

Cinema-Aperitiu de curiositats
Projecció de: El fava de Ramonet i curts valencians

En col·laboració amb el Festival de Cinema Inquiet (Picassent), inaugurem el cicle de cinema d'enguany amb la primera pel·lícula realitzada en valencià al PV, El Fava de Ramonet (de l'any 1933, durant la 2a República). A continuació, passarem una selecció de diferents curtmetratges valencians: L'enigma del xic croqueta, Cèsar i jo, Eva en b/n, El Punt Cec.

Hora: 21:00
Lloc: Plaça Joanic, Gràcia.

DIMARTS 16

El Chou!
per Xavi Castillo, Companyia Pot de Plom

Després de Pànic al Centenari, Jordiet Contraataca i La Vengansa (els anteriors monòlegs de Xavi Castillo), Pot de Plom Teatre ataca de nou amb El Chou!.
Noves historietes, noves aventures, més parides, més personatges (i també els personatges de sempre: Jordiet Llopis, El senyor Paco, el vellet "jo no recorde...", Rita, Zaplana, El Papa, etc.).
També farem un repàs a l'actualitat, encara que sabem que és difícil superar el nivell còmic d'un Jose Mari parlant amb Pedro Duque: "Ahí te veo muy elegante con las banderas, je, je"; o d'un Trillo cridant "¡Viva Honduras!". Però intentarem fer-vos riure amb les diferents aventures i seccions de El Chou!, un espectacle que pot convertir-se en una "experiència religiosa" per a l'espectador.

LLOC: RAI-Teatre, C/ Carders, 12 - Tel. 93 268 13 21
Entrada: 4 €
HORA: 21 h

DIVENDRES 19

Especulació urbanística al País Valencià.
Alternatives i moviments de defensa del territori.

Des de fa uns anys les empreses constructores amb la connivència dels poders polítics han jugat amb el territori com si d'un tauler de Monopoly es tractés. No obstant això, al País Valencià de Terra Mítica, de la America's Cup, dels PAI i dels camps del Golf, els moviments socials en defensa del territori estan creant xarxes de coordinació i lluita per dir prou a les agressions al territori i combatre la barbàrie urbanística.

Hi intervindran: Pep Riera de la Unió de Pagesos, Carles Arnal, portaveu d'Els Verds-Esquerra Ecologista i diputat d'Esquerra Unida-Entesa, i Vicent Torres, membre del Col.lectiu Per l'Horta i del "Compromís pel Territori", plataforma ciutadana que agrupa col·lectius i entitats compromeses amb un nova cultura del territori.

Data: Divendres 19 de Maig, a les 19 hores
Lloc: Sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès, C/ Canuda, 6-5a. Barri Gòtic de Ciutat Vella.

DISSABTE 20

Homenatge a Antoni Llidó

Espai País Valencià vol retre un homenatge en el 70é aniversari del naixement d'Antoni Llidó, rector i mestre valencià, centrant-se en la seua figura com a educador i mestre. L'acte, consistirà en una exposició al voltant de la vida d'Antoni Llidó en la seua línia més desconeguda, la de mestre i transmissor de valors, i la projecció del documental "Queridos Todos" d'Andreu Zurriaga Llidó.

L'acte comptarà amb la presència de l'Honorable Senyor Carles Solà, Conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, com a principal convidat, amb Jaume Botey Vallès, Professor de la UAB, i del director de Queridos Todos, documental al voltant de la vida a Xile d'Antoni Llidó.

Hora: 17:00 h.
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia, 107

DIUMENGE 21

Cinema i territori al PV

* Performance En el nom del pogrés i passe de fragments de: Reflexions sobre l'Urbanisme a la Marina Alta. Un cercle viciós?, de Pau Soler i Jordi Llorenç.
* Projecció d'A Tornallom, presentada pels seus autors. Documental sobre l'especulació urbanística que ha patit la zona de La Punta de València a causa de l'ampliació del port de la ciutat. La pel·ícula narra la lluita que "nous veïns i veïnes" i "veïnat de tota la vida" mamprenen en comú per la defensa de l'horta. "A tornallom", en llenguatge de l'horta significa intercanvi de faenes sense diners.

Hora: 20:00
Lloc: Associació Cultural Mau-Mau, C/ Fontrodona 33 Barcelona (Metro Paral·lel)

DIUMENGE 28

Cinema i treball al PV

* Projecció del curt Sumergidos, amb la presència de la directora, Ruth Adsuar. Denúncia a la crisi de la indústria del calcer d'Elx.
* Projecció del telefilm Síndrome laboral, amb la presència del director Sigfrid Monleón. Sinopsi: des de 1998 i fins la tardor de 1992 va existir un denominat d'aerografia tèxtil compost de xicotetes empreses amb personal molt jove que treballava en unes condicions laborals malsanes, pintant amb pistoles pneumàtiques. Els gasos alliberats van afectar seriosament la salut de nombroses treballadores.

Hora: 20:00
Lloc: Associació Cultural Mau-Mau, C/ Fontrodona 33 Barcelona (Metro Paral·lel)

DIUMENGE 4 DE JUNY

Cinema i història al PV

Projecció de La casa de mi abuela. Llargmetratge d'Adán Aliaga estrenat fa poc a Barcelona i guanyador de diversos premis internacionals. Retrat d'una vida que comença al costat d'una altra que s'acaba, a través de la relació peculiar entre Marina, una xiqueta de 6 anys, i la seua iaia Marita, de 75 anys, a Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí). La casa de Marita s'haurà d'enderrocar i això serà el desencadenant de la reconstrucció de la vida i costums d'una família al llarg de molts anys, deixant al descobert emocions i conflictes. Al mateix temps, Marita i el seu espai representen el canvi urbanístic i cultural que està patint Sant Vicent del Raspeig en els darrers anys.

Hora: 20:00
Lloc: Associació Cultural Mau-Mau, C/ Fontrodona 33 Barcelona (Metro Paral·lel)

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa