Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
>Ha presentat el seu llibre en català "Demà, Euskal Herria" a la Biblioteca Jaume Fuster

Arnaldo Otegi, que ha presentat el seu llibre "Demà, Euskal Herria" a la Biblioteca Jaume Fuster considera que "ja no val tirar pilotes fora" i que és hora que "es fixin les reglex de diàleg pel procés de pau" d'Euskadi. Per Otegi, urgeix en dos o tres mesos tancar els primers acords". Pel membre de Batasuna, que ha fet aquestes declaracions a la biblioteca de la plaça Lesseps, aquestes primeres propostes haurien de servir per fixar els principis i compromisos bàsics" de la taula de negociacions.

Notícia extreta de www.transversalweb.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"

Ha presentat el seu llibre en català "Demà, Euskal Herria" a la Biblioteca Jaume Fuster


Arnaldo Otegi, que ha presentat el seu llibre "Demà, Euskal Herria" a la Biblioteca Jaume Fuster considera que "ja no val tirar pilotes fora" i que és hora que "es fixin les reglex de diàleg pel procés de pau" d'Euskadi. Per Otegi, urgeix en dos o tres mesos tancar els primers acords". Pel membre de Batasuna, que ha fet aquestes declaracions a la biblioteca de la plaça Lesseps, aquestes primeres propostes haurien de servir per fixar els principis i compromisos bàsics" de la taula de negociacions. L'esquerra abertzale "serà absolutament flexible per buscar solucions" però Otegi ha advertit que això no significarà que els acords aconseguits al País Basc es puguin renegociar a Madrid, fent un paral·lelisme amb el que ha passat amb l'Estatut de Catalunya.

Otegui ha afirmat, d'altra banda, que la seves opcions polítiques en un futur no passen per nacionalitzar les empreses basques, tot i que ha indicat que donen suport al procés que s'està produint a l'Amèrica Llatina amb projectes com els d'Evo Morales.
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
Son fáciles.

No matas a nadie, no amenazas a nadie, y puedes decir lo que quieras, donde quieras. Quizá incluso recibir subvenciones...
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
Inútil! com el putu estatut, no? sin violencia lo que se quiera... toma tijeras!
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
El millor:la traducció.
El contingut: més del mateix.
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
http://website.lineone.net/~revolucio/
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
http://website.lineone.net/~revolucio/
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
Entrevista en l'Avui a Arnaldo Otegi


http://www.avui.cat/avui/diari/06/mai/08/193838.htm

Arnaldo Otegi*

"Ha estat un error fer veure que el dolor dels altres ens era igual"

"Tenim dret a decidir, perquè ens han dit que en democràcia tot és possible"

"És una paradoxa que Zapatero pugui parlar amb una organització armada i no amb un partit"

"El president espanyol té un sentit de l'esquerra i republicà desconegut per Felipe González"



Per Albert Balanzà

Arnaldo Otegi repassa en aquesta entrevista el moment actual del procés de pau al País Basc, un mes i mig després de la declaració d'alto el foc permanent d'ETA.
El seu llibre-entrevista es diu Demà Euskal Herria. ¿Com s'imagina el País Basc, posem per cas, l'any 2025?
Me l'imagino com un Estat independent, reunificat en una república federal a Europa perquè així ho hem decidit democràticament els ciutadans i ciutadanes del nostre país.
¿Com es compatibilitza que l'esquerra abertzale digui que el temps del procés no la preocupa, que no hi ha pressa, amb el fet que vostè demani que en dos o tres mesos cal arribar a primers acords?
Jo relativitzaria això dels dos o tres mesos. Nosaltres plantegem que ja no hi ha cap impediment perquè es faci el diàleg multipartit i el que urgeix ara és tancar un primer acord per a la taula política.
En aquests estadis preliminars, quina de les dues taules, la política o la militar, té una negociació més avançada?
Del que es dedueix públicament és que en les pròximes setmanes es pot produir una petició de compareixença del president espanyol en el Congrés de Diputats demanant l'autorització parlamentària per obrir una via de diàleg polític amb ETA. Per arribar aquí, vostès han mantingut contactes en els últims cinc anys principalment amb el PSE. Què n'han après? Que en qualsevol circumstància mantenir vies de diàleg és bo i que això es pot fer des de la més absoluta de les discrecions. Això ha contribuït a generar confiança. I també hem après que ningú no té la raó absoluta, que hi ha gent que veu les coses de manera diferent a la nostra.
En el llibre vostè parla de gestos pactats per avançar en el procés. La treva podria ser un gest pactat, però Zapatero ja ha posat un límit: no a l'autodeterminació.
Si aquesta és una posició real i de principi no hi haurà manera de solucionar el conflicte. Ara bé, també hi ha paraules que són tabús i alhora els socialistes tenen dificultats a casa nostra per dir que els bascos no tenim dret a decidir. Ningú no pot sostenir això, perquè ens han dit que en democràcia tot és possible. Una part sensible de la negociació sobre la territorialitat és Euskadi nord. Els satisfaria la creació d'un departament basc i un acord sobre presos? El problema sempre és que París veu el conflicte com a aliè i això és una posició falsa perquè ja hi ha una majoria institucional que defensa la creació d'aquest departament, l'oficialització de l'euskera i la repatriació dels presos. Per tant, l'Estat francès també té un problema polític.
Per què volen fer una consulta en els set territoris si probablement la perdrien?
És que nosaltres no perdem. Si es convoca un referèndum, nosaltres guanyem com a poble, perquè serem allò que volem ser. Pot perdre el nostre projecte de partit, independentista, però el guany és que un territori reconegut decidirà el que vulguin els seus ciutadans. Nosaltres proposarem un Estat independent i no passa res si a la primera surt que no.
Quina confiança els mereix Zapatero?
No xifrem les expectatives del procés en la confiança en el president espanyol. Zapatero ha relativitzat el terme nació i té un sentit de l'esquerra i republicà desconegut per Felipe González, per exemple. Apel·larem a això. Algun cop haurà d'haver-hi un president espanyol que doni una sortida al conflicte de les nacions sense Estat a l'Estat espanyol. I ens agradaria que fos ell.
Han pres nota de l'experiència catalana.
Sí. I n'hem tret conclusions. A Catalunya s'han acceptat les regles del joc de la reforma segons les quals el que s'acorda a Catalunya es renegocia al Congrés. Nosaltres plantegem que el que es pacta a Euskadi només cal veure com aplicar-ho. Més: la mobilització popular no es pot fer al final del procés. I finalment, quan es pacta amb l'Estat, s'ha d'anar com a poble i no amb dinàmiques bilaterals, perquè l'Estat compra el preu més baix. Ara bé, vist el que es respira aquests dies en l'independentisme català, jo de Zapatero estaria preocupat.
I quina confiança li mereix el PNB en aquest presumpte front unitari basc?
Al PNB li agradaria fer el paper que ha fet CiU en la reforma de l'Estatut i fer-se la foto. I jugarà amb l'Estat en la negociació. Però nosaltres venim de Lizarra amb una majoria popular a favor que es reconegui que som una nació i tenim dret a decidir.
Han iniciat algun moviment per inscriure una sigla nova en el registre de partits?
No. Que no siguem legals no és el nostre problema. És fàcil: que ens legalitzin. Es podria donar la paradoxa que el govern espanyol podria parlar amb una organització que practica la lluita armada però no podria parlar amb una organització política que no practica la lluita armada però que tampoc la condemna.
¿Algú creu que aquest procés es pot trencar per un incident de kale borroka o per una detenció d'un dirigent abertzale?
Jo crec que no. Però hi ha la idea que no passa res en el cas de les detencions i sí que passa. No es pot caure en aquesta dinàmica, que és fàcil de posar en marxa però difícil d'aturar.
Divendres a Barcelona vostè va dir que els abertzales han fet coses malament i coses molt malament. Digui-me'n una.
En diré tres. Una: el plantejament territorial, i Navarra ara pensa que els volem annexionar. Dues: transmetre la impressió que volem imposar el nostre ideari polític. I tres: hem donat a entendre que el sofriment dels altres ens era igual i que el fi ho justificava tot... Ha estat un error evident.
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
Sin violencia lo que se quiera no... Lo que queramos todos. Muchacho...
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
08 mai 2006
doncs a veure quan l'exercit i la policia entrega les armes, setciencies
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
09 mai 2006
Precissament és un referendum l'única forma de saber el que volem tots i a això és al que us negueu els que us ompliu la boca amb la paraula "democràcia".

El que volguem tots, no només vosaltres com fins ara.
Re: Arnaldo Otegi: "Urgeix fixar les regles del diàleg pel procés de pau"
09 mai 2006
impecable traducció,un 10
Catalunya,un estandard per una nació!
Sindicato Sindicat