Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
De la situacio de Mexic, des de San Cristobal (Chiapas)
07 mai 2006
El que ha passat fins ara.
Despres de la batalla campal del dia 3 a Atenco, la policia va prendre el municipi el 4 pel mati amb un dispositiu de mes de 3000 policies. La represio policial va ser brutal, entrant per totes les cases per endur-se la gent. La violencia cap als detinguts ha sigut totalment desmesurada, amb ja diversos testimonis d'assetjament sexual i violacions. Un jove de 14 anys va resultar mort per un tret de la policia i un altre company estudiant esta molt greu amb el cap obert per l'impacte d'un projectil. Entre els detinguts hi ha 7 estrangers que ja han estat deportats, despres d'haver sigut torturats. Les dues noies catalanes ja han arribat a Barcelona. Suposo que faran algun tipus de roda de prensa o xerrades informatives; us animo a que hi aneu a escoltar el que expliquin, a part de donar un cop de ma a denunciar la situacio.
El mateix dia 4 es van realitzar accions de protesta per tot el pais. Les mes grans es van fer al DF on es van tallar diverses carreteres. Va haver-hi carregues i mes detinguts, alguns d'ells membres de la caravana de la Otra.
El mateix dia 4 a Oaxaca van assessinar a un membre del govern autonom de San Blas Atempa, tambe adherents de la Otra campanya, un dels mes forts en quant a capacitat de lluita. Amb aquests fets es va intuint que la intencio del govern es fer reventar els punts mes calents de la Otra per tal de reprimir a sac i intentar acabar amb el que s'esta organitzant.
El dia 5 van continuar les accions per tot el pais. Per la tarda es va fer una marxa que va sortir del DF per arribar fins a Atenco i alliberar-lo de la policia. La marxa va estar encapc,alada pel sup i hi van haver mes de 8000 persones. Quan van arribar a Atenco no hi van trobar ni un policia, poguent aixi recuperar el municipi. El que si quedaven pero eren els mes de 200 detinguts, la majoria del Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra (FPDT), organitzacio d'Atenco amb una gran tradicio de lluita i que son els que van aconseguir resistir a la policia tot el dia 3. Entre els detinguts hi ha Ignacio del Valle que es el lider d'aquesta organitzacio i un personatge molt reconegut aqui a Mexic; en aquests moments el tenen en una preso d'alta seguretat. Arribant a Atenco es va fer un miting on el sup va dir que se suspenia el recoregut de la Otra i que ell i tota la caravana es queden al DF fent accions fins que no alliberin a tots els detinguts. El missatge del sup va ser clar: a partir d'avui tota la gent de la Otra som Atenco. Atacant a Atenco es com si s'hagues atacat al EZLN. Aixo es el que diu clar la sexta declaracio. El mateix dia mes d'un centenar de presos per la batalla d'Atenco anuncien que comencen una vaga de fam.
L'endema, el 6, segueixen els bloquejos de carreteres que ja s'escampen per tot el pais. Guerrero, Oaxaca, Chiapas..., i movilitzacions tant nacionals com internacionals. Es comenc,a un planton indefinit davant de la preso on hi ha la majoria de presos. A part de l'alerta roja anunciada per el EZ, l'ERPI, un altre grup armat del pais es declara tambe en alerta roja. Corren els rumors que tambe altres grups armats del pais estan tambe en alerta.
Tambe el dia 6, en una assemblea realitzada per la Otra a Atenco on hi assisteixen unes 500 persones, surten diferents propostes tant a nivell estatal com nacional. Entre elles es el de continuar tallant carreteres, realitzar brigades massives d'informacio, una jornada de vaga general (no es concreta la data) i altres. Pel dijous que ve es convoca a que totes les organitzacions tallin les carreteres a la mateixa hora a tot el pais per provocar un colapse. Pel divendres es convoca a una marxa que acabi a la residencia del president de la republica. En totes les accions que es facin al DF es demana la presencia del sup. Si el dissabte encara no s'ha alliberat els presos, es programaran noves accions.


A San Cristobal.
Aqui per San Cristobal, des de la nit del dia 3 que no hem parat ni un minut, sense temps per menjar i amb poc temps per dormir. S'ha intentat en un parell d'ocasions tallar la carretera pero per falta de gent no s'ha aconseguit. Cada dia s'han fet manifestacions pel centre on cada cop s'hi ha sumat mes gent, tot i que no es molta. La manca de gent fa que el desgast estigui sent rapid i ja es nota el cansament. De moment qui s'esta movilitzant es alguna de la gent de les organitzacions que treballen a San Cristobal. La gent de les diferents colonies que tambe han subscrit la sexta de moment estan com a l'expectativa, tot i que s'esta en contacte amb ells. Justament aquesta es la gent que te mes capacitat de movilitzacio.
S'ha fet un planton permanent a la plac,a de la Catedral, on es passa informacio, es fan les assemblees, es fan projeccions dels fets, actuacions, etc. La pressio de la policia va creixent cada dia, tot i que no hi ha hagut cap tipus de confrontacio. Cada dia es veu mes policia pels carrers, les pintades que "algu" fa per les nits a l'endema la policia ja les borra, cada cop hi ha mes gent fent fotos a qui esta per la catedral i hi ha companys que han comenc,at a denunciar que els han seguit en alguns moments.
La feina que s'esta prioritzant de moment es la d'informar i la de contactar amb totes les organitzacions de l'estat que estan a la Otra per articular una xarxa de resistencia. A part dels municipis autonoms i l'entorn del EZ, a Chiapas hi ha moltes comunitats que estan en lluita i que estan amb la Otra. El problema es que no hi ha cap tipus d'estructura organitzativa comuna entre tots aquests grups. La veritat es que tot i que aixo s'esperava que passes en algun moment o altre, ha píllat una mica en bragues, ja que tot just s'havia comenc,at a fer la feina d'establir canals de comunicacio entre les diferents lluites de l'estat.


Cap on poden anar les coses a partir d'ara.
Tal com estan les coses en aquest moment, tot sembla indicar que la setmana que comenc,a sera d'una importancia crucial. La situacio que s'esta generant es la d'un pols de poder entre el govern i la Otra campanya, concretament amb l'EZ.
Fins ara la reaccio del govern davant la Otra era la d'ignorar el proces completament, llevat d'agresions i provocacions puntuals. El fet de que la caravana arribes al DF era un moment crucial per a que el govern poses a prova la forc,a que podia tenir aquesta iniciativa per tal de trencar-la. Cal recordar que a principis de juliol hi ha eleccions i que la caravana, que en teoria acabava a finals de juny, cada cop anava agafant mes i mes forca, tot i que en els mitjans oficials no se li fes garebe cap tipus de seguiment.
Un cop la caravana arriba al DF i es fa la mani del 1 de maig, es comenca a veure quina es la capacitat real de movilitzacio que te la Otra. Es en aquest moment quan el govern decideix encendre la metxa. Com a primer resultat ja tenen el FPDT, una de les organitzacions mes fortes de la Otra, desarticulat. La reaccio del EZ, tal com diu la sexta, es la de prendre's aquesta agresio com a propia, cridant a que totes les organitzacions de la Otra facin el mateix. El que el sup encapc,ales la marxa cap a Atenco deixa molt clar que esta disposat a assumir riscs molt alts, deixant clar repetidament que si li passa res, el relleu ja esta em marxa. Clarament s'ho juguen tot pel tot.
En aquest moment la cosa esta forc,a complicada. Per una banda al govern te pressa i li interessa resoldre aixo quan abans millor i si creix la repressio intentara que aquesta no duri gaire, ja que no es pot permetre arribar a les eleccions en una situacio d'inestabilitat social. Aqui queda bastant clar el perque de la proposta del EZ coincideix amb el proces electoral. Per altra banda, el que esta demanant la Otra es ben dificil que ho cedeixi el govern. Segurament s'aniran alliberant presos, pero sera molt dificil que deixi anar als liders que ha agafat, sobretot a l'Ignacio del Valle. A mes, si ho fes, aixo seria un trampolin impresionant per la Otra que el govern segur no vol permetre.
Per altra banda, les organitzacions de la Otra tampoc cediran en aquest pols, mes aviat al contrari. Les demandes estan clares: llibertat incondicional dels presos. En l'ultim comunicat emes ahir pel sup, l'advertencia queda ben clara:

"Los zapatistas, las zapatistas, hemos dicho claro que Atenco no esta solo, que su dolor y su indignacion son nuestros. Estamos dispuestos a todo para obtener su libertad".

Aquesta ultima frase esta molt pensada i tothom te molt clar el que vol dir. Clarament es una amenac,a molt forta cap al govern i si per una cosa es caracteritza el EZ es de no tirar-se farols. El cert, es que en aquesta ultima setmana, des d'abans del 3, que en algunes comunitats havien denunciat sobrevols per part de l'exercit i algun moviment de paramilitars, tot indicant ja l'estrategia del govern. Clarament, l'estrategia de resposta del EZ davant d'aquesta situacio esta completament planificada, tot i que ningu la sapiga. El que esta passant era una cosa clara que arribaria, l'unic dubte era saber quan. El que esta clar pero, es que una movilitzacio del EZ i les seves bases es la carta mes forta que te la Otra i no sembla que aixo pugui passar en breu. En totes les movilitzacions que s'estan fent no s'esta contant amb la presencia de les bases, degut a l'alerta roja. De moment, el que s'esta medint es quina es la capacitat de resposta que tenen les altres organitzacions de la Otra, tot i que tothom sap que la movilitzacio mes gran la te el EZ.
Veient tot aquest panorama, la gent esta bastant preocupada ja que tot indica que l'escalada seguira pujant i ningu sap fins on poden arribar les coses. Aqui a Chiapas la preocupacio es encara mes gran ja que si les coses comencen a esclatar aqui sera un dels punts mes durs.
El que hi ha en joc es moltissim, tant per part del EZ com del govern i per el moment sembla que tots dos estan disposats a arribar fins el final.


La pressio internacional.
Dins de tot aquest panorama, com sempre, la pressio internacional hi juga un paper molt important. Una de les coses que surt molt a tots els diaris d'aqui son totes les movilitzacions que s'estan fent per diferents paisos del mon. Surten totes, encara que siguin nomes de 3 persones. Per exemple el fet que es pugui denunciar des de Barcelona el tracte que han rebut per part del govern mexica les dues catalanes que han deportat pot tenir un pes molt gran en tota aquesta historia. Aixo es un pols en el que el govern no cedira a no ser que se senti acorralat mediaticament, sobretot pel tema de les eleccions. La pressio internacional pot jugar un paper molt important en aquest acorralament.
Els internacionals que estem per aqui veiem que seria molt important coordinar aquestes accions, ni que fos a nivell europeu.
El missatge que vull enviar es que el que pugui passar aqui aquesta setmana es ben gros i important. Tot i que de vegades sembli que la incidencia es poca, estant aqui es veu clar que l'efecte de tot el que es fa a nivell internacional te molta importancia. En el cas de que la situacio es torni mes dura, accions contundents de resposta immediata poden tenir un efecte decisiu. A mes, a part de la pressio cap al govern, tambe anima molt a la gent veure que des de diferents punts del mon s'esta pendent del que esta passant per aqui. Per exemple, l'accio del consulat i la de la fira de turisme de Barcelona per aqui s'ha comentat molt.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa