Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
La Xarxa, una alternativa al sindicalisme oficialista
05 mai 2006
14 CONTRAPODER // DRETS SOCIALS

El Triangle
Núm.777
1.maig.2006

Reforma laboral

La plataforma denuncia que fomenta la precarietat

La Xarxa, una alternativa al sindicalisme oficialista

Col·lectius socials, formacions polítiques i sindicats s’apleguen en una organització que vol donar resposta a les necessitats dels treballadors

Marc Font · BARCELONA

En molt poc temps de diferència es van anunciar els tancaments de les plantes que multinacionals com Samsung, Novalux-Philips, Autotex o Fisipe tenien a Catalunya. La Generalitat va autoritzar tots aquests processos i els grans sindicats (CCOO i UGT) van limitar-se a intentar aconseguir altes indemnitzacions per als treballadors i a pactar plans de recol ·locació que tan sols s’han complert parcialment. Va ser en aquest context, primer trimestre de 2004, que va néixer la Xarxa contra els Tancaments, amb la intenció de lluitar contra l’imparable procés de deslocalitzacions que patia el teixit industrial català. «Feia falta una reacció sindical, política i social, perquè les direccions dels grans sindicats acceptaven passivament els tancaments i no lluitaven prou per defensar els drets dels treballadors», explica Teo Navarro, un dels membres fundadors de la Xarxa.

Sindicats, com ara la Intersindical-CSC, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), seccions de la CGT i delegats de CCOO i d’UGT; moviments socials, com federacions d’associacions de veïns, l’Observatori del Deute Global i col·lectius antiglobalització, i organitacions polítiques que van des d’Endavant fins a Rojos i Roges o el PRT-ER van aplegar- se en una xarxa que agrupa un centenar de col·lectius. «Es tracta d’un instrument de trobada i de reagrupament de tot un seguit de forces amb la intenció d’apostar per un sindicalisme alternatiu, combatiu i democràtic, que prengui les decisions des de la base i fugi de l’opacitat pròpia dels sindicats oficials», relata Navarro. Després de convocar diverses manifestacions contra els tancaments d’empreses, la xarxa va evolucionar i va afegir als seus objectius l’oposició a la precarietat laboral.

A part d’abraçar un àmbit temàtic cada cop més ampli, la Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat s’ha estès geogràficament, ja que a l’estiu passat es van crear les Xarxes contra la Precarietat del Baix Llobregat i de Sabadell. «Desenvolupem activitats de manera autònoma i ens centrem més en la idea d’arribar als joves, però aprofitem també les campanyes de la xarxa central», detalla Antonio Chacón, membre tant de la xarxa vallesana com de la del Baix Llobregat. «La idea és donar suport a cada lluita que aparegui i intentar fer una àmplia tasca de divulgació», hi afegeix Chacón.

Amb l’organització lentament consolidada, la Xarxa no ha deixat de desenvolupar activitats des de la seva creació. Jornades contra la precarietat, manifestacions contra els tancaments, mobilitzacions de denúncia, per exemple, durant l’11 de setembre, contra «les mancances socials de l’Estatut » o la totalment vigent campanya de rebuig a la reforma laboral que els grans sindicats, les patronals i el Govern espanyol estan a punt de segellar, en són els exemples. «La reforma no fa altra cosa que ampliar la precarietat, perquè no elimina els instruments [els contractes] que la creen. Per evitar-ho caldria restituir per llei l’estabilitat a la feina i eliminar els contractes precaris», afirma Navarro.

Amb un funcionament assembleari, els mateixos membres de la Xarxa afirmen que el seu és un objectiu «a llarg termini». Es tracta de crear una «estructura de base» que doni «resposta a les necessitats dels treballadors». El moviment, que és molt heterogeni, vol tenir un paper d’oposició a les «polítiques socioliberals dels governs de torn. Per fer-ho és indispensable un instrument unitari, com la Xarxa, que permeti donar resposta i construir alternatives», segons Teo Navarro. França, un cop més, és el mirall.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Xarxa, una alternativa al sindicalisme oficialista
05 mai 2006
Amunt la Xarxa!

Hem de ser un sol puny! Un sol martell!
Sindicato Sindicat