Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
Executiva Nacional
Villarroel, 45
08011 Barcelona
Telèfon 93 453 60 05
Fax 93 323 71 22
executivanacional ARROBA esquerra.org
RESSOLUCIà DE L´EXECUTIVA NACIONAL D´ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
5 de maig de 2006

L'Executiva Nacional d'Esquerra, reunida en sessió extraordinària, adopta la resolució següent,
respecte la posició del partit en el Referèndum sobre el Nou Estatut de Catalunya:

1. Esquerra ratifica la posició mantinguda pel partit al llarg de tot el tràmit parlamentari, en el si de la Comissió constitucional del Congrés dels Diputats i a la Comissió General de les Autonomies del Senat, de rebuig al text sotmès a debat i aprovació.
2. L'acord polític signat entre el president del Govern espanyol i el president de la primera força
d'oposició a Catalunya constitueix una desvirtuació notable del text aprovat el 30 de setembre,
amb un consens altíssim, i alhora queda molt lluny de les necessitats reals de la societat
catalana d'avui.
3. Després dels límits establerts a la voluntat i al progrés de Catalunya, en l'acord esmentat, ha
quedat demostrada la insuficiència del marc constitucional vigent per donar satisfacció raonada
a les aspiracions del país en tots els àmbits i, alhora, la inviabilitat de l'Estat espanyol, ni en la
millor conjuntura possible, de reconèixer legalment el seu caràcter plurinacional.
4. La desfiguració del text del 30 de setembre no deixa altre camí que la reforma de lleis
específiques, en aspectes concrets, com ara lleis orgàniques o bé l'adopció de noves lleis o
mesures, com és el cas de l'ús legal de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, relatiu a
l'assumpció de competències per delegació.
5. Esquerra es referma en el seu objectiu d'una majoria social que no posi límits de cap tipus a
la voluntat i al progrés de Catalunya i continua defensant la necessitat d'aconseguir un Estat
propi. En aquest sentit, el referèndum és tan sols un instrument tàctic que no substitueix ni
elimina els objectius estratègics finals que són realment els importants: independència
nacional, justícia social i democràcia plena.
6. Esquerra reconeix l'existència d'avenços parcials en el text actual, en comparació amb
l'Estatut del 1979, però també l'allunyament evident de l'Estatut del 30 de setembre.
7. Esquerra reconeix la diversitat de formes crítiques legítimes al text de l'Estatut reformat
âvot no, vot blanc, vot nulâ i davant el caràcter de rebuig de les tres formes, opta pel vot ânoâ?,
com a expressió de suport al text aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre,
respectant altres posicions que creguin, a consciència, que trien el millor per a Catalunya.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
"trien el millor per a Catalunya" ja estic fart d'aquests discursos nacionalistes de si el millor per Catalunya, lo mejor para España, cony que Catalunya, Espanya, ... no tenen drets, són els seus ciutadans i ciutadanes les que els tenen, o són els mateixos els interessos d'un empresari català i un obrer català?, doncs NO.
L'executiva d'ERC assumeix la voluntat de les Assemblees
05 mai 2006
L'executiva d'ERC ha decidit avui amb unanimitat d'optar preferentment per demanar el no al nou estatut en el referèndum del 18 de juny. Així, la direcció ha modificat la posició inicial de demanar preferentment el nul després que aquesta setmana les assemblees del partit demanessin majoritàriament el vot negatiu i que tot just fa una setmana les joventuts d'Esquerra també es van expressar en el mateix sentit. ERC, per tant, sotmetrà la nova resolució a la ratificació de la miltància en el consell nacional que es farà demà a Barberà del Vallès.

La decisió que ha pres avui l'executiva modifica tan sols un punt de la resolució que aprovà la setmana passada; el punt setè diu :'Esquerra reconeix la diversitat de formes crítiques legítimes al text de l'estatut reformat —vot no, vot blanc, vot nul— i, davant el caràcter de rebuig de les tres formes, opta preferentment pel vot nul polític com a expressió de suport al text aprovat pel Parlament de Catalunya'. La nova resolució substitueix 'opta pel vot nul' per 'opta pel vot no'.

Carod també ha dit, després de la reunió d'avui de l'executiva, que el procés estatutari s'havia tancat i acabat: 'és l'últim estatut que es fa, i després haurà de venir alguna altra cosa', ha dit el president d'ERC.
la dreta catalana demana que ERC marxi del govern autonomic

El president d'ERC ha dit que la decisió de demanar el no en cap cas ha d'afectar el funcionament del govern. Ara, el president de CiU, Artur Mas, ha dit que respectava la decisió dels republicans, però que aquesta posició no és compatible amb el manteniment d'ERC en l'executiu. Així, ha assegurat a Pasqual Maragall que CiU no obstruirà l'acció d'un possible govern en minoria fins al dia del referèndum, però que després de la consulta demanaria la convocatòria immediata d'eleccions al Parlament.

En aquest sentit, el portaveu del PSOE, Miquel Iceta, ha dit que sigui quina sigui la decisió que prengui Pasqual Maragall, disposarà del suport del partit. En tot cas, Iceta ha criticat que ERC opti pel no, perquè, en paraules seves, 'mai un partit catalanista no s'havia negat a uns avenços tan grans per Catalunya'.
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
l'espai, els territoris, els llocs tenen identitat, simbolisme, gràcies a les persones i aquesta producció social no crec que estigui malament per a elles, no?
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
erc representa la mitjana i petita burgesia i actua en consequencia i amb electoralisme.ki diu k erc es preocupa dels obrers?? perfavor no sigem ingenus
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
"NO" meu, a l´Estatut de Zapatero (i a cap Estatut).
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
Es cert pero les persones i els seus drets es defensen en uns marcs de ( convivencia ) aqui es on apareixen els simbols identitaris de les dites comunitats i llurs drets Per tant dir que un no es el millor per cataluna es dir que penses que a la majoria de gent un no li pot anar be pels seus drets. A i lo de petit burges ho diras per experiencia hi ha gent que treballem com tothom defensem els nostres drets i estar d'acord amb erc no ens dona un sobresou potser a tu la policia si . Canya al capital!!! Catalunya lliure!!!!*
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
05 mai 2006
its time to turn the tide
El PSOE s'indigna amb el no d'ERC perquè tem una crisi de l'Estat autonòmic que afecti Euskadi
06 mai 2006
El PSOE no s'esperava que la direcció d'ERC tingués en compte l'opinió de les seves bases i del seu entorn civil i optés per demanar el no al referèndum de l'Estatut català que se celebrarà el proper 18 de juny. A la Moncloa i al PSOE hi ha una certa inquietud i indignació. Estan certament indignats perquè consideren una irresponsabilitat impròpia d'un partit de govern el seu gest. Confiaven que, amb dos anys al poder a Barcelona i, en part, a Madrid, els republicans s'haurien moderat i, com tots els partits 'normals' serien capaços de passar per l'adreçador i deixar de banda les bases quan convé. Segurament, la indignació dels socialistes, que havien rebut garanties del PSC i d'alguns dirigents d'ERC en el sentit d'assegurar-los que els republicans no demanarien el no al referèndum, tindrà conseqüències i el bandejament al Congrés es farà més evident. Així doncs l'únic avantatge que els socialistes veuen en tot plegat és que la decisió d'Esquerra pot facilitar l'avançament electoral a Catalunya primer (amb la immediata convocatòria després del referèndum) i després la sortida dels de Carod-Rovira i Puigcercós de les institucions, per molt que Pasqual Maragall intenti evitar-ho. Hi ha, però, també una innegable preocupació atès que un resultat al referèndum que situés els âsiâ? per sota del 60% (cosa molt probable atesa la mobilització que s'espera pel no entre el sobiranisme i la poca passió de PSC i alguns sectors de CiU) deixaria l'Estatut tocat de mort. I deixar tocat de mort l'Estatut és acabar amb el mascaró de proa de l'Espanya plural de Zapatero, atès que el text aprovat avui mateix en comissió al Senat és el llistó més alt d'autogovern que contempla l'executiu socialista. El triomf moral del no donaria ales al sobiranisme al País Basc, atès que PNB, Batasuna i EA podrien brandar el resultat català com una prova del que podria passar a Euskadi si no es troba una solució satisfactòria per Navarra i per encaixar el dret a decidir dels bascos en la línia del que proposa el lehendakari Ibarretxe. El no d'ERC és, per tant, polièdric perquè de prosperar podria posar en crisi l'anomenat Estat de les autonomies, que ha donat de si tot el que podia. Una deslegitimació forta de l'Estatut català a les urnes podria donar lloc a una autèntica segona Transició en el camp polític.
Re: NO d´Esquerra Republicana a l´Estatut d´Autonomia
07 mai 2006
Cap estatut ens farà lliures!!! (i menys retocat desde madrizz)

ni SI ni NUL ni BLANC!!!

Diguem un NO clar i català!!!!
Sindicat Terrassa