Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: amèrica llatina
URGENT!!. L'estat rebenta la guerra social a Mèxic. 4500 policies avancen sobre San Salvador Atenco
05 mai 2006
Les tropes del EZLN en alerta vermella per successos d'Atenco
INFODEMEX



El subcomandant Marcos va anunciar aquesta tarda en la Plaça de les Tres Cultures de Tlatelolco que les tropes de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) es declaren en 'alerta vermella' a causa de els enfrontaments en Texcoco i San Salvador Atenco, estat de Mèxic, on les policies estatal i federal van xocar amb pobladors i comerciants. També va anunciar el tancament de les juntes de bon govern i els municipis autònoms rebels en Chiapas. Amb això, el pas de l'altra campanya pel districte Federal va donar un gir radical i dramàtic.

Marcos va expressar indignació després que moments abans va veure i va escoltar en els mitjans de comunicació el maneig informatiu dels esdeveniments. 'Escoltem als locutors i locutores de Televisió Asteca implorar perquè entrés l'Exèrcit a imposar l'ordre i acabar amb el que estava ocorrent aquí. Escoltem també la indignació de televidents que van manar cartes dient que eren uns idiotes els locutors que estaven demanant que entrés més força pública'.

Va recordar que 'fa anys aquí, en la Plaça de les Tres Cultures, va haver una matança. Llavors el govern va dir que l'Exèrcit havia estat agredit. Va passar molt temps perquè algú preguntés què estava fent l'Exèrcit en un míting estudiantil. Ara aquests mitjans de comunicació, fins i tot de la ràdio, no se'ls ocorre preguntar què estava fent la força pública a San Salvador Atenco. I estava fent aquesta aliança que es va donar entre el PRD i el PRI per a desallotjar a uns venedors de flors perquè el president municipal de Texcoco (perredista) pensa que enlletgeixen la ciutat perquè vol ficar un centre comercial, un Wal-Mart i li molesten els petits comerciants'.

Va recapitular que es tracta del Partit de la Revolució Democràtica (PRD) 'aliat amb el Partit Revolucionari Institucional (PRI) a nivell estatal i amb el Partit Acció Nacional (PA) a nivell federal', i ara haurà d'adonar de la mort de jove assassinat per la policia. Com Comissió Sisena del EZLN, organització adherent a l'altra campanya, va sol·licitar a les coordinadores regionals i subregionals en tot el país executar mobilitzacions de suport al capdavant de Pobles en Defensa de la Terra (FPDT).

'Com Comissió Sisena, ens declarem en alerta vermella les tropes del EZLN i en punt d'aquesta hora seran tancats els caragols i els municipis autònoms rebels zapatistes. A partir d'aquest moment està funcionant ja el nou graó de comandament del EZLN, qualsevol cosa que m'ocorri hi ha ja qui prengui les decisions. Els zapatistes som avui Atenco.'

El delegat Zero va dir que el EZLN romandrà atent al cridat de suport que li sol·liciti el FPDT. 'Vam cridar que es facin reunions per a acordar accions. Com Comissió Sisena, estem cancel·lant totes les nostres participacions en les activitats programades i estem esperant la indicació del FPDT. Si necessiten la nostra presència allà, allà anirem. Si no, participarem directament en alguna de les accions que vostès programin a partir de les vuit-centes, vuit del matí'.

Va considerar accions com 'tancament de carreteres i de carrers, volantejos, pintes, el que se'ls ocorri, civil i pacífic', va aclarir. 'Atenco no pot estar soles'. Les veus ran de terra en l'esplanada cridaven 'No ho està'. Marcos va prosseguir: 'No anem a detenir aquestes accions ni aquesta situació fins que els companys i companyes del Front de Pobles en Defensa de la Terra així ens ho indiquin. No anem a fer cas de cap informació que no arribi a través d'ells. Ells i elles, qui formen el FPDT, són l'altra campanya en aquestes terres.

'Arribarem fins a on ells ens demanin. Han estat les seves demandes: alliberament immediat dels detinguts i retir total de la força pública que està envaint les seves terres. Aquest és el nostre missatge, no només per a l'altra en aquest altre Mèxic, en aquesta altra ciutat de Mèxic que s'està aixecant. És el nostre missatge per a tot el país, des de Chiapas, Quintana Rosego, Yucatán, Campeche, fins a les dos Baixes Californies, Sinaloa, Chihuahua, Tamaulipas, Nou Lleó. De nord a sud, d'aquest a oest, que l'altra campanya ressoni en Atenco i que hagi justícia per als caiguts.'

_________________________________________
Urgent. L'estat rebenta la guerra social a Mèxic. 4500 policies avancen sobre San Salvador Atenco
x Okupazión Auditori CHE Guevara



Des de molt primerenca hora el dia d'avui la policia federal preventiva avança pels carrers de sant salvador atenco. Segons les últimes informacions hi ha més de 100 detinguts. Els federals estan anant casa per casa. Fins al moment el saldo és de quatre morts, molts ferits i diversos policies retinguts pels pobladors. La situació esta tibant. Les organitzacions adherides a l'altra campanya en aquest moment realitzen accions de protesta per a exigir el retir de la policia i l'alliberament dels presos polítics. Seguirem informant.

Des de divendres passat dia que el delegat zero va arribar a la capital de país el seu discurs lluentor per la seva radicalitat. En diversos actes, com el portat a terme en la ciutat universitària de la UNAM i per descomptat el que es va portar a terme en el poblat que avui ha sofert l'agressió policial (San Salvador Atenco el discurs dels companys del Front de Pobles en Defensa de la Terra s'havia fet notar per la seva decisió d'enfrontar al govern. L'altra campanya ha declarat al llarg del seu recorregut la intenció d'enderrocar al govern per mitjà d'un aixecament civil, nacional i pacífic. Per a la presa de les ciutats i en particular de la ciutat de Mèxic, l'aliança amb els camperols urbans és imprescindible. La repressió de l'estat mexicà confirma l'anterior. Els poderosos tenen por que els barris i pobles que circumden la ciutat fem possible la presa de la ciutat de méxic.

Fins al moment tenim notícies que un dels principals participants del moviment, Ignació de la Vall va ser detingut en companyia de 40 camperols, després que la policia desallotgés les cases on s'havien atrintxerat.

x LaJornada

Ferit, Ignacio de la Vall és traslladat a la Subprocuraduría de Justícia de Texcoco

Texcoco, Mex., 3 de maig. El dirigent del Front de Pobles en Defensa de la Terra (FPDT) de San Salvador Atenco, Ignacio de la Vall Medina, juntament amb 40 dels seus companys i floricultors de la zona de Texcoco, qui van romandre al llarg de nou hores atrintxerats en una dels habitatges de la zona centre, van ser brutalment copejats i desallotjats per uns 500 granaders.

En l'operatiu, els efectius antimotins pràcticament van destrossar l'habitatge on es mantenien apostats els atenquenses i floricultors; quatre cases properes i nou automòbils van resultar danyats. A més, els uniformats van arremetre contra reporters i fotògrafs.

Tot es va originar en els primers minuts d'aquest dimecres. En la zona centre de Texcoco, prop del mercat municipal Belisario Domínguez, un grup de 40 floricultors, donats suport pels atenquenses, es va congregar en l'habitatge marcat amb el nombre 111 del carrer Manuel González, a una quadra del mercat. La intenció era esperar l'alba, amb el propòsit d'intentar instal·lar-se enfront del centre d'abastament per a la venda dels seus productes.

Els floricultores, donats suport pels atenquenses, ja havien intentat en altres ocasions col·locar-se en el lloc, però la policia estatal i municipal els hi havia impedit amb un operatiu muntat permanentment des de fa 15 dies. Aquesta ocasió, les coses van passar a majors. Primer, un fort dispositiu policíac havia estat desplegat des de la nit anterior als voltants del mercat.

Eren les 7:25 del matí; al capdavant del contingent de productors de flor estaven Patricia Romero i Inés Rodolfo, dos dels seus dirigents, mentre que amb els camperols estaven Ignacio de la Vall i Felipe Alvarez. A l'intentar els floricultors col·locar-se en la banqueta del mercat es va deslligar l'enfrontament. La policia municipal va arremetre contra els camperols i aquests al seu torn van repel·lir l'atac. La batalla, on van sortir a relluir cohets, matxets, pals i pedres, per un bàndol, i gasos lacrimògens i toletes, per la policia, va durar almenys 20 minuts.

Sis dels manifestants van resultar ferits amb cops contusos, mentre que nou policies municipals i estatals van sortir ferits. Aquí van ser detinguts la dirigent dels floricultors, Patricia Romero, a més del seu pare i fill, Raúl Romero i Arturo Sánchez, respectivament.

Els carrers Fra Pedro de Gant i Manuel González es van convertir en camp de batalla. Els atenquenses es van replegar a l'habitatge d'on havien sortit. La casa, propietat de la dirigent, té dues plantes, on des de l'alt es van atrintxerar i van repel·lir l'atac dels efectius policíacs.

Els uniformats van envoltar almenys cinc carrers. Des de les 8:30 del matí, Ignacio de la Vall, juntament amb 40 dels seus companys, va romandre atrintxerat. Els sis ferits del bàndol dels manifestants primer van ser atesos en una cambra de la casa, però després es va permetre l'entrada de parametges. Des de l'alt de l'habitatge es blandien matxets. Aquí, Ignacio de la Vall donava instruccions via telefònica perquè en Atenco els seus companys es congreguessin i acudissin en la seva ajuda.

Inclusivament, De la Vall Medina va rebre diverses cridades de part de funcionaris del govern estatal, als quals va ratificar la seva disposició al diàleg si retiraven la força pública. Va manifestar que l'única cosa que es demanava era que es permetés als floricultors instal·lar-se i vendre els seus productes. No anem a cedir, ens quedarem aquí dies, si és necessari, va dir. I demanava la intervenció de personal de drets humans per a cerciorar-se que els tres detinguts no fossin torturats.

Van ser nou hores de tensió. Des de les 8:30 fins a les 17:30. En aquest lapse cap autoritat es va acostar o va intervenir per a dialogar amb els atrintxerats; el diàleg mai es va entaular. Passades les nou hores, la policia va determinar entrar en l'habitatge; no se sap si va haver alguna ordre d'entrada.

Gasos lacrimògens van ser llançats a les parts alta i baixa de l'habitatge on estaven els inconformes, mentre que per les tres cases properes i un terreny posterior, els efectius van pujar als terrats per a detenir als floricultors. En 10 minuts els granaders van poder trencar part del vestíbul principal i accedir a la part alta. Els efectius van arremetre contra dones i homes. Un a un van ser trets de l'immoble. La ferotgia dels cops i puntades dels policies va ser major quan detectaven que es tractava de camperols del FPDT.

Felipe Alvarez i Ignacio de la Vall van ser sotmesos per desenes de policies i copejats fins al cansament. També ho van fer amb Rodolfo Cuéllar, qui ser l'últim a ser tret i anava pràcticament inconscient.

Una jove i una senyora -que també eren patejades- demanaven als policies que peresin els colps. Les súpliques van ser inútils. En aquells dies ja els policies sabien com els seus companys en Atenco eren copejats pels pobladors d'aquest lloc. Les hi anem a partir, ens anem a venjar, no siguin ploramiques, advertien els efectius policíacs. La refrega també va arribar a diversos reporters, fotògrafs que cobrien la informació. Un dels fotògrafs, Hèctor Téllez, va ser sotmès per gairebé una vintena de policies i patejat a l'haver pres la imatge de com copejaven als detinguts.

Els almenys 40 atenquenses i floricultors van ser duts a un camió de policies, mentre que a Ignacio de la Vall ho van ficar a una patrulla. Van Ser traslladats a la Subprocuraduría de Justícia de Texcoco i d'aquí cap a Toluca.

En la zona, la casa va quedar pràcticament destruïda; només es veien restes de flors, vidres, roba i alguns documents personals dels detinguts. Tres domicilis propers es van veure danyats, igual que nou vehicles particulars.

Després del desallotjament, la zona va romandre protegida per la policia municipal

A la tarda del dia d'ahir el FDPT va emetre un comunicat mateix que ara reproduïm

San Salvador Atenco Estat de Mèxic a 4 de maig de 2006.

A les organitzacions socials:

Al poble de Mèxic:

Als mitjans de comunicació:

Des del passat 20 d'abril en el municipi de Texcoco, governat avui pel PRD, s'ha muntat un cèrcol en contra de qui honestament busquen el sustent diari per a la seva família a través de la venda de flors i tot el que produïx la nostra terra. Des de llavors el govern municipal ha decidit netejar a tot Texcoco de gent pobra que enlletgeix la ciutat, però a més per a envair amb més botigues comercials trasnacionals, com Wallmart, etc.

Mentre els pobles i comerciants de manera organitzada el dia 2 de maig realitzem una concentració en la subprocuraduría de Texcoco, com resposta vam obtenir el cas omís per part de les autoritats tant municipals com estatals. No bastant amb la força pública que ja de per si mateix va assetjar els carrers per a evitar que els venedors tornessin a ocupar el seu espai de treball, el dia d'avui, 3 de maig, des de molt primerenc van entrar a desallotjar de manera violenta a tots els llogaters del comprat "Belisario Domínguez" retenint a quatre companys floristes: Patricia Romero, Raúl Romero, Adalí Sánchez Romero i Rosalba Castillo.

Davant aquesta situació, una comissió de més de quaranta companys del Front de Pobles en Defensa de la Terra, van acudir per a solidaritzar-se i saber el que ocorria. Tot just arribats al lloc el cèrcol policíac es va incrementar, voltant aquest lloc i de nou agredint a tots aquests companys. En aquest enfrontament va haver altra vegada ferits de gravetat i sense la possibilitat de rebre cap tipus d'auxili.

Durant el transcurs del dia, està situació es va estar denunciant i al seu torn se seguia insistint que les autoritats corresponents donessin la cara i resolguessin, mitjançant el diàleg, el problema que ells mateix havien originat. Aquesta petició no va ser possible, per contra van seguir incrementant als seus cossos de força repressiva, però està vegada per a evitar que la resta de les comunitats properes s'organitzessin i deixaran de bloquejar la carretera federal Lleteria-*Texcoco. En particular, la seva repressió es va acarnissar amb el poblat de San Salvador Atenco, deixant de nou compte a diversos lesionats i assassinant a un jove de la comunitat de Acuexcomac.

Mentre tot això ocorria els mitjans de comunicació oficials es van encarregar de centrar tota l'atenció solament en el moment que diversos dels nostres companys es defensaven dels policies, policies que posteriorment apareixien llençats en el sòl i que van anar perfectament utilitzats com la imatge d'una violència reprovable, per a després justificar que tots els companys atrintxerats en el mercat -més de quaranta- fossin retinguts per la policia estatal comandada des del olimp de governació de l'Estat de Mèxic i conduïts fins a Toluca.

A nosaltres ens queda clar que tot això no és un fet aïllat de tota la repressió que l'estat deslliga quan L'Altra Campanya que significa organització i solidaritat entre els de baix, passa literalment pels pobles de Mèxic, tampoc ens sorprèn que la por que el sistema polític té, altra vegada es reflecteixi amb la seva repressió empresonant als nostres companys. Ens queda clar que tot això respon a una provocació premeditada per a empresonar als mateixos companys que dignament després de la lluita en defensa de la terra del 2001, han guanyat una presència no només entre les comunitats de la regió, sinó a nivell nacional; en altres paraules s'han guanyat el reconeixement i respecte d'altres pobles amb els quals se solidaritzen, per a seguir convidant a l'organització i la defensa dels drets dels pobles.

Sabem que això últim és un motiu suficient perquè l'Estat vegi en ells un perill, doncs en la via dels fets el Front de Pobles de Pobles en Defensa de la Terra, va demostrar que si es pot derrotar a les imposicions d'un grapapat de governs prepotents. La basta maniobra de provocació pretén d'una banda justificar la violència contra qui s'aixequen i alcen la veu en qualsevol racó d'aquest país i per altre aniquilar l'organització que va assolir detenir l'arravatament de les nostres terres. El que l'Estat està buscant és cobrar-se l'afront que va representar la fèrria resistència d'homes i dones per defensar l'única cosa que tenien fent miques un decret presidencial.

Al govern estatal i federal li exigim:

· La llibertat absoluta i incondicional de tots i cadascun dels nostres companys detinguts

· I el retir immediat dels cossos policials dels voltants dels nostres pobles.

com condicions mínimes per a poder establir un diàleg directe amb els responsables, és a dir amb el govern Estatal i Federal.

Convoquem a la concentració en Presó de Dones (Avinguda Ignacio Zaragoza prop del metro Acatitla) a les 8 del matí.

Convoquem a una reunió per a discutir un pla d'acció conjunt a les 6 de la tarda en el local d'Uniu-vos (Carmona i Vall nombre 32 prop del metro Cuauhtémoc)

Convoquem a totes les organitzacions socials conseqüents d'aquest país siguin o no adherents a l'Altra que realitzin accions organitzades a partir d'avui, 4 de maig, a les 8 del matí amb les següents demandes: llibertat absoluta i incondicional als nostres companys i el retir dels cossos repressius.

PER LA DIGNITAT DEL POBLE!
PER LA LLIBERTAT ABSOLUTA I INCONDICIONAL DELS NOSTRES GERMANS!
NO DONAREM NI UN PAS ENRERE!
FRONT DE POBLES EN DEFENSA DE LA TERRA
Les últimes informacions que ens proporcionen els compnys del Centre de mitjans lliure del DF, parlen que la situació s'ha tornat àdhuc més tibant.

4 de març

10:20 Arriba la policia a Santa Marta.

10:07 Bloquejada també Montevideo. Tancada la carretera Reyes-Texcoco

9:55 Bloquejada Luis Cabrera, Insurgents i Revolució. Bloquejada Ermita Iztapalapa a l'altura de Presó de Dones. Sembla ser que la policia està copejant als manifestants d'Ermita, estem verificant-lo.

9:48 Estudiants del CCH-Azcapotzalco bloquegen Parc Via.

9:24 bloquejos en la carretera Mèxic-Texcoco

9:17 Amb el pretext d'uns policies desapareguts que estan sembrant, atès que van ser alliberats en el transcurs de la nit, la policia segueix realitzant detencions il·legals anant casa per casa a San Salvador Atenco. D'aquesta manera és desallotjada la casa d'Ignacio Valle i detenen al seu fill.

9:15 La solidaritat segueix creixent. Bloc en la Calçada Mèxic-Zaragoza, a l'altura del Metro Santa Marta. Bloquejos en Cent Metres(Eix Central Lázaro Cárdenas) Enfront del CCH-Vallejo i en Aquil·les Serdán.

9:10 AM Segueixen detenint il·legalment a tota persona que surt al carrer en Atenco. Se sol·licita la presència de gent de drets humans.

8:55 Bloquejada l'autopista Mèxic-Pobla en solidaritat amb Atenco per part del Front Popular Francisco Vila independent.

8:25Continuen actes de solidaritat amb el Front de Pobles en Defensa de la terra de San Salvador Atenco

Es manté tancat el CCH Sud en protesta.

Està bloquejat Canal de Chalco.

En els Reyes Texcoco a l'altura del parador del Metre Els Reis de la Línia A de el Metro hi ha una concentració de manifestants que es dirigeixen cap al penal de Santa Marta.

7:52 AM Mentre la policia pren per complet el poblat de San Salvador Atenco, el secretari de govern de l'Estat de Mèxic inventa que van entrar per a alliberar a un grup de policies retinguts. Quan tots els policies retinguts van ser alliberats a la nit. Comencen de nou a repetir moltes vegades les seves mentides, esperant que les creguem.

Mentre és pres San Salvador Atenco per la policia, les mobilitzacions de solidaritat inicien en tota la ciutat i en el país. Notícies que el CCH Sud ha estat tancat en protesta contra la repressió i en solidaritat amb la lluita del Front de Pobles en Defensa de la Terra.

7:32 La Policia Pren l'auditori Emiliano Zapata de San Salvador Atenco, la policia deté i copeja brutalment a les persones que aquí resistien. Els policies destruïxen les finestres de l'Auditori i de la Casa de Cultura, demostrant que els espais de la paraula, del diàleg i la cultura no els importen.

7:25 Deu helicòpters intenten aterrar a San Salvador Atenco

6:52 El Front de Pobles en Defensa de la Terra sol·licita la solidaritat de totes les organitzacions. Que puguin anar A San Salvador Atenco i que es manifestin publicament.

6:49 La Policia Federal Preventiva a dues quadres del centre de San Salvador Atenco

6:39 La mateixa transmissió radial inventa un personatge cridat Consell General de Vaga que porta bombes molotov, per a tenir un blanc que aniquilar. Assenyala als cohets de les festes com si fossin armes de foc, això amb l'objectiu d'inflamar el linxament social i justificar la repressió.

6:38 La Policia Federal Preventiva entra per l'autopista Texcoco-Lleteria.

6:38 Per una transmissió radial comercial un reporter plorant assenyala el núvol de gas lagrimógen i llançament de magranes de gas lacrimògen.

6:36 La policia està tancant el cercle entorn de la comunitat.

6:33 En les noticies matutines el linxament mediàtic ja no és la crítica àcida i la petició de mà ferma, ara han posat directament als policies darrere dels micròfons.

6:26 La policia està entrant a San Salvador Atenco per Zapotlán i pel lloc del primer enfrontament.
Mira també:
http://valencia.indymedia.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: URGENT!!. L'estat rebenta la guerra social a Mèxic. 4500 policies avancen sobre San Salvador Atenco
05 mai 2006
ostres!!! estic flipant! aixó és ultima hora?¿

(PD tu eres tonto tio)
Re: URGENT!!. L'estat rebenta la guerra social a Mèxic. 4500 policies avancen sobre San Salvador Atenco
05 mai 2006
Pau: Dóna un marge a la gent, no?. Segurament volia dir 4 de maig i no 4 de març. És a dir, ahir.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more