Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
04 mai 2006
Mail obert. www.vilaweb.cat
diguemNO-color.gif
Ara que el moviment popular sorgit del 18-F comença a desplegar damunt el tauler polític les seves possibilitats reals d'incidir en els resultats del referèndum sobre l'estatut, ja n'hi ha que voldrien encotillar-lo i, si es deixés fer, acollonir-lo.

Al rerefons dels comentaris de sociòlegs i politòlegs, hi ha la intenció de convertir el moviment en un mer apèndix (i, si pot ser, amb data de caducitat) del joc electoralista. Si voleu ser ‘algú’, ens vénen a dir, aneu a les urnes i demostreu la vostra força ‘real’, deixeu-vos ‘mesurar’ segons els patrons de la reputada sastreria ‘La Confiança Democràtica’. Molt bé, però, sisplau, permetin que, aquesta possibilitat d'entrar en una batussa amb les regles tan marcades pel màrqueting, la dictin l'evolució i maduresa del moviment mateix, i no pas la voluntat dels sastrinyolis que voldrien fer-li un vestit de Papitu-va-de-curt.

N'hi ha que pretenen fer-nos creure que el no és una actitud purament negativa, un empantanegament, com si el país es quedés, de cop, aturat a l'estatut de Sau. Són aquells qui voldrien reduir el moviment al nihilisme del ‘tot o res’, una manera com una altra de capar-lo abans que pugui demostrar la seva potència real. Aquests senyors deixen de banda que els qui han paralitzat el país són els promotors d'un estatut que, si s'aprova, ens deixarà a mercè del poder espanyol durant un temps impossible de quantificar. Un temps no mesurable, perquè allò que el marca és la lluita o no per la consciència del poder propi. És un temps de consciència. I aquest estatut ens retorna, precisament, a un temps de consciència postfranquista. O sigui, a la subordinació. A la renúncia de lluitar per la consciència del poder propi.

Els comentaristes que tenen sempre la democràcia a la punta de la llengua vénen a dir-nos que les coses són com són i que, si no ens hi avenim, muts i a la gàbia. Però, la democràcia, no la fan els partits, ni els vots, ni el parlament, sinó la voluntat popular, de la qual tot plegat són mers instruments. I la voluntat popular respon a moviments profunds en la presa de consciència. A moviments com el d'ara mateix.

Dels corrents que es mouen actualment en la formació d'una consciència del poder propi, n'hi ha un de merament tàctic, possibilista, que és el dels sobiranistes institucionals. La contesa del referèndum ja és el camp de proves de la seva capacitat de maniobra, que, ara com ara, es demostra tan escassa que perilla de veure's engolida pel cabal socioconvergent.

L'altre corrent en la formació d'una consciència del poder propi és de caire estratègic, radical, i el moviment sorgit del 18-F n'és l’origen. També el referèndum li servirà de trinquet per a demostrar la seva capacitat de convocatòria, però els primers senyals no poden ser més positius. I aquests senyals són la punta de llança de la creació d'una consciència del poder propi.

No hi ha dubte que aquest corrent estratègic manté una relació dialèctica amb el tacticisme dels sobiranistes institucionals. Però, ara com ara, és l'actitud davant el referèndum, allò que establirà la línia divisòria entre ambdós corrents.

Que no pateixin els qui diran no a l'estatut que ens volen vendre. El seu vot no serà el de l'empatanegament, sinó el de la dinàmica cap a un moviment al voltant del qual, i en no gaire temps, hauran de definir-se tots aquells qui estan de debò compromesos en uns Països Catalans lliures. El seu 'no' no serà únicament un 'no'; serà, sobretot, un 'sí' a la capacitat d'articular una nova consciència del poder propi. El germen d'un Moviment per l'Autodeterminació.

Julià de Jòdar
juliadejodar ARROBA mesvilaweb.com
Mira també:
http://www.diguemno.org
http://www.diguemno.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
04 mai 2006
Tot el que no sigui votar SI a aquest estatut el debilita, em d´aconseguir que neixi mort i així el deslegitimarem des de la base.

http://catalunyapersempre.blogspot.com/
Re: [Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
04 mai 2006
el que ha fe neiser de tot aisó és la república democràtica de Catalunya. Avanti !
Re: [Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
05 mai 2006
sí, sí... tot el q vulgueu. Sóu uns cracks justificant això de q és un "no" sense ser únicament un "no"... però no us enganyeu: els del PP també faran servir una papereta del "no". I faran seus tots els vots del "no" i els donareu greix per atacar (i aquest cop amb arguments mínimament lògics) al gloriòs tripartit...

Ei, però tranquils, com q ho teniu tant clar i estudiat, i a sobre s'ho tragueu, doncs cap problema... Ai senyor, quina colla...
Re: [Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
05 mai 2006
Quina rabieta que us fa a alguns veure que no us sortirà gratis aquesta merda, quina tonteria dir que si el PP que si el noseque voten No, el No de Catalunya segons apunten les coses ja es veu que no representa als quatre peperos que aquí existeixen i el que vulgui explicar el suposat bon resultat del No amb aquest argument no passarà d'inútil per molt que ell intenti fer veure que els inútils som els altres.

Sabeu que ho teniu molt magre, sabeu que cada cop hi ha més gent i d'àmbits molt diversos que són capaços de tirar-vos els vostre merdestatut pels terres. Que així sigui i després rabieu, ara a la campanya del referendum quantes vegades repetireu que el No és el vot del Pp, és l'únic que us queda ja que ni vosaltres podeu defensar aquest estatut sense que us caigui la cara de vergonya. Us toca el torn de fer demagogia i mentir, el dia del referendum espero que us porteu una sorpresa i tombem aquest timo que ens voleu fer empassar, i el PP a Madrid que digui missa, aquest No s'us escaparà de les mans, a vosaltres, al PP i a tots els partits polítics
Re: [Diguem NO] Què us fa por, demòcrates de talla única?
05 mai 2006
DIGUEM NO!
DIREM NO, I SERÃ UN NO PER L'AUTODETERMINACIÃ, PELS PAÃ?SOS CATALANS I PER LA INDEPENDÃNCIA!
Els catalans ja n'estem farts de fer i desfer segons facin a les espanyes, si tu ets tant regionalista que et preocupes més del que fa el PP que del que fa la gent de casa teva allà tu!
Sindicato Sindicat