Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La flama del Canigó, la flama dels PPCC
01 mai 2006
La flama del Canigó és un símbol per recordar els patriotes que foren torturats per resistir l’annexió del Rosselló a l’estat francès, ha servit per mantenir encès el catalanisme i l’esperança en l’època franquista, i en definitiva, la que ajunta, la que uneix els nostres Països Catalans.
Aquest any la flama del Canigó ha fet 40 anys. Per qui no en conegui la història, tot va començar després que Jacint Verdaguer vinculés aquesta muntanya amb lâancestral encesa dels focs de Sant Joan i després, ara fa 40 anys, quan un excursionista enamorat del Canigó âla muntanya sagrada dels catalansâ? convertís la flama en un símbol dâagermanament de tots els pobles catalans, separats dâençà del Tractat dels Pirineus de 1659. Des dâaleshores ençà que la flama sâha estès per tots els Països Catalans tot i patir molts problemes de passos de frontera en època franquista.
Avui dia però, malauradament, la flama no és exempta de problemes. Sols és a la Catalunya Nord on la flama del Canigó té una força extraordinària, perquè arriba a tots els pobles del Rosselló, el Vallespir i el Conflent, però lâaspecte reivindicatiu que té al Principat no és el mateix. Al País Valencià la flama arriba amb molts problemes degut a la complicada situació política i a les dificultats de supervivència de les entitats catalanes. A les Illes la situació no és gaire millor, tot depèn de lâinterès de les entitats culturals o de la sensibilitat del regidor de cultura de torn.

REGENERAR EL FOC
Cada 22 dâabril, tres joves de Perpinyà pugen fins al cim del Canigó a recuperar la flama. Allà es regenera amb una nova foguera i aquella mateixa nit, totes les entitats interessades poden pujar-hi a recollir la flama i estendre-la durant tot el dia 23 per tots els pobles i ciutats dels Països Catalans. El dia 24 sâencenen fogueres arreu dels Països Catalans tot celebrant-ne la seva festa nacional, Sant Joan.

âLa flama del Canigó serà vigent fins que la identitat catalana no sigui respectadaâ?.
âLa flama del Canigó és una manera de fer palès que som una nació dâonze milions de persones.â?

PROBLEMES DE CONTINUÃ?TAT
Actualment però, tot i lâèxit que té Sant Joan arreu dels Països Catalans, no hi ha gaire jovent engrascat en continuar la tradició de la flama. Els anys passen i és evident que cal un relleu generacional, una nova fornada de joves que vagin a buscar la flama al Canigó i la portin al seu propi poble o ciutat.
Per a molt jovent, la flama del Canigó és vist com a símbol folklòric. Cal tindre en compte però, que aquesta flama és un símbol per recordar els patriotes que foren torturats per resistir lâannexió del Rosselló a lâestat francès, ha servit per mantenir encès el catalanisme i lâesperança en lâèpoca franquista, i en definitiva, la que ajunta, la que uneix els nostres Països Catalans.

Cal crear noves rutes i fer que arribi la flama a més llocs. Si Sant Joan és la nostra festa, hauríem de respectar-la al màxim. Ãs per aquest motiu, que fóra bo que les organitzacions independentistes afégissin la recerca i encesa de la flama a les seves diades.
Que Maulets, Cajei, les Jerc i les demés organitzacions de joves féssin com a mínim un acte simbòlic o animéssin a la seva militància a mantenir viva la més nostrada tradició ajudaria molt a la causa, donaria un gran suport a aquesta revifalla que tots desitgem.
Anònim

This work is in the public domain

Comentaris

Catalanisme = extrema dreta
02 mai 2006
catalanisme fins als pebrots...
Re: La flama del Canigó, la flama dels PPCC
02 mai 2006
"Catalanisme = extrema dreta"


Davant aquests arguments... no hi ha res a fer...
Re: La flama del Canigó, la flama dels PPCC
02 mai 2006
de txusma com vosaltres si ke n´estem fins els pebrots, segur ke si akí s´explikés alguna tradició del poble maputxe o dels zapatistes per posar sols dos exemples, no dirieu res, pk no keda bé bé, no keda porgre, ara bé, criticar una tradició reivindicativa catalana és massa carca, és extrema dreta fins i tot, sou una colla d´hipòcrites de merda, com podeu qualificar d´extrema dreta algo ke ha estat perseguit per la dictadura feixista de Franco colla d´energúmens.

Ke segueixi ben encesa la flama del canigó i ke algun dia acabi cremant a tots akells fills de puta ke l´únic ke saben fer és renegar de la seva propia terra!!

Independència i Revolució, Països Catalans!!!
Re: La flama del Canigó, la flama dels PPCC
02 mai 2006
S'hauria de fer una excursió i anar a buscar la flama al Canigó.

Haviam si endavant o maulets fan alguna cosa per l'estil.

Apa Ciau
Re: La flama del Canigó, la flama dels PPCC
08 mai 2006
ei els paissos katalans que no siga una eutopia!!!
Sindicat