Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : laboral
Imma Mayol fuig esbroncada , mentre Joan Clos renuncia a passejar-se entre un bany de multituds en el Parc de la Ciutadella
30 abr 2006
Prop de 100 treballadors/es de l'Institut Municipal de Parcs i Jardíns, juntament amb un grup de treballadors/es dels cementiris municipals també en procés de privatització, ens hem concentrat avui dia 30 d'abril del 2006 a partir de les 10'30 h. en el Parc de la Ciutadella. Una vegada concentrats hem esperat l'arribada de la president de l'Institut Imma Majol, donant-li els jardiners/es quan ha arribat al parc una gran recepció a base de càntics, de xiulades, de tambors i diferents artefactes de soroll.
Les protestes laborals dels treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona han compartir avui protagonisme amb la Festa de la Primavera, que l'Ajuntament ha organitzat al Parc de la Ciutadella.

La regidora d'IC -EUiA Imma Mayol veient com estaven els treballadors/es en contra seu amb pancartes i caretas amb la seva imatge i la de l'alcalde Clos amb nas de Pinotxo i davant el gran esbronc que estava rebent, a anat a pas lleuger per tot el parc cap la sortida del Passeïg Picasso, per on ha marxat.

Els treballadors/es després de la fugida de la Presidenta del Institut han continuat esperant a l'Alcalde de Barcelona Joan Clos, que havent-se assabentat de com estaven els esdeveniments a renunciat a passejar-se entre un bany de multituds en la inauguració de la remodelació del Parc de la Ciutadella

Els motius de la manifestació i la concentració en el Parc de la Ciutadella és el rebuig dels treballadors/es de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins amb l'acte d'inauguració del Parc de la Ciutadella, amb el qual
l'Ajuntament de Barcelona i el Institut Municipal de Parcs i Jardins donen la bandera de sortida a una sèrie d'actes que tindran la seva continuïtat fins a la primavera del 2007, curiosament data prevista per a les pròximes eleccions municipals.

Sota la denominació de Pla d'Actuació Municipal (PAM 2004-2007) l'Ajuntament ha pressuposat 16 milions d'euros per a rehabilitació integral de 11 parcs de la ciutat i 5.6 milions més per a altres actuacions en 25 parcs.

L'Ajuntament justifica aquestes actuacions per la deterioració que sofreixen els espais verds a causa del ús massiu al que estan sotmesos ( incivisme?). Sense esbiaixar aquest aspecte, el Comitè d'Empresa i l@s treballador@s de Parcs i Jardins venim denunciant l'abandó al que està sotmès tot el verd de la ciutat, sense consignació pressupostària adequada, sense personal suficient i sense directrius clares de manteniment; s'ha arribat a una situació de deterioració que qualsevol veí pot constatar en cadascuna de les zones verdes de la ciutat, no solament les de major ús.

Molt ens temem que l'argument de la deterioració dels parcs pel seu ús, cosa d'altra banda molt normal, prepari el terreny a un futur d'ús limitat de certs parcs i el cobrament d'entrada en alguns d'ells, com ja ocorre amb el Parc del Laberint i com va anunciar en el seu moment en la presentació de les obres de remodelació del Parc Güell, o més encara, acabades les obres amb diners públics ocorrerà com ja passa amb espais com la Font del Gat o el Hivernacle, que es lloguen per a festes i esdeveniments privats, escamotejant i dificultant la utilització publica i lliure als ciutadans.

La característica principal que es dóna en la gestió del pressupost extraordinari atorgat a través del PAM a Parcs i Jardins és que el cent per cent del mateix és executat per empreses privades, contradient a la Sr, Presidenta del Institut, Imma Mayol, que assegurava que els treballs de jardineria previstos en els projectes de remodelació s'executarien amb recursos propis del Institut Municipal. D'altra banda estem en condicions d'afirmar que el seguiment que s'està fent tant dels pressupostos com de l'execució real dels projectes deixa molt a desitjar, cosa molt greu en un Institut com Parcs i Jardins que té el trist record d'haver estat advertit per la Sindicatura de Comptes de les irregularitats detectades en 100 de 101 projectes auditats.

El grau de contractació i subcontractació que es permeten en els projectes del PAM, i en la Ciutadella en particular, fa possible que les grans empreses privades del sector es permetin licitar obra pública a la baixa a costa de la precarietat de les condicions laborals dels seus treballadors, “racaneando� al màxim en temes de seguretat i salut, a part dels sous, en principi pressupostats i cobrats per l'empresa adjudicatària per sobre del Conveni de Parcs i Jardins.

És evident que la diferència entre els sous pressupostats en els projectes de remodelació previstos en el PAM, i els cobrats realment per l@s treballador@s contractats i subcontratados no guarden relació, del que es deduïx que una part important dels beneficis empresalíars és a costa de l@s treballador@s.

Per tot l'exposat fem una crida a l@s ciutadans perquè exigeixin a l'Ajuntament i al Institut Municipal de Parcs i Jardins que compleixin amb rigor l'obligació que tenen de vetllar pel manteniment del verd de la ciutat en les degudes condicions, i per que en cap cas es perdi el caràcter de servei públic, tant del Institut com el dels espais verds de la ciutat. Que Parcs i Jardins no es converteixi en una tapadora per a negocis privats.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Imma Mayol fuig esbroncada , mentre Joan Clos renuncia a passejar-se entre un bany de multituds en el Parc de la Ciutadella
01 mai 2006
Festejant amb la primavera

Alguns treballadors de Parcs i Jardins increpen Imma Mayol mentre obsequia amb plantes els ciutadans

P. MERCADÉ. Barcelona

+ A dalt, vista general del parc. A l’esquerra, manifestació contra la privatització. A la dreta, activitats infantils. Foto: LL. Cruset

+ A dalt, vista general del parc. A l’esquerra, manifestació contra la privatització. A la dreta, activitats infantils. Foto: LL. Cruset

+ A dalt, vista general del parc. A l’esquerra, manifestació contra la privatització. A la dreta, activitats infantils. Foto: LL. Cruset
La celebració d’aquest any de la Festa de la Primavera va coincidir ahir amb la inauguració de la rehabilitació del parc de la Ciutadella. Grups d’animació, música i tallers –relacionats amb la jardineria i el medi ambient– omplien els racons del parc. Les cues més llargues de visitants, però, es formaven davant de les paradetes on es regalaven plantes. En total, Parcs i Jardins haurà repartit 180.000 plantes durant el cap de setmana.

La tercera tinent d’alcalde i presidenta de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Imma Mayol, es va mostrar satisfeta perquè la celebració de la Festa de la Primavera va coincidir amb la finalització de les obres de millora del parc de la Ciutadella. La rehabilitació de l’espai ha costat dos milions d’euros i ha durat set mesos, però durant aquest temps «no ha estat necessari tancar el parc», va recordar Mayol. Entre les millores fetes, la tercera tinent d’alcalde va destacar l’àrea de jocs infantils, accessibles «a tots els infants independentment de les seves capacitats». L’ecosocialista va assenyalar que s’han adoptat mesures per a una gestió sostenible, «la fusta dels bancs, per exemple, és certificada», és a dir, procedeix de sistemes de gestió forestal sostenible. Ahir, però, hi havia una tanca al voltant de la gespa, i no es retirarà fins al setembre, quan la gespa ja haurà crescut.

La presència de Mayol a la festa no va passar inadvertida. Treballadors de Parcs i Jardins i de la Funerària de Barcelona van increpar a la tercera tinent d’alcalde cridant: «No, no, no, a l’especulació!», entre altres lemes, mentre l’ecosocialista repartia plantes a alguns assistents. Els treballadors, membres de diferents sindicats, volien queixar-se contra el procés de privatització que està portant a terme l’Ajuntament de Barcelona. El president del comitè d’empresa de Parcs i Jardins, Pepe Ruiz, criticava que es celebrés l’acabament de la remodelació del parc, «quan s’ha deixat que es deteriori per falta de gent». Afegia que «totes les empreses que han participat en la remodelació han estat privades». Per aquest motiu, assegurava que el consistori «està con tractant i subcontractant». Ruiz demanava una ampliació de la plantilla «amb 400 persones més, per aplicar el rati que l’Ajuntament va plantejar per portar a terme el manteniment del parc». Per altra banda, Mayol va recordar que «la plantilla de Parcs i Jardins està formada per 960 persones», justificant que no són necessaris quatre-cents treballadors més. Tot i així, la tercera tinent d’alcalde va anunciar que aquest any s’ampliarà la plantilla amb trenta persones, «principalment, per cobrir les baixes per jubilació».
Sindicato Sindicat