Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Qui votarà el pressupost de ZP en quaderns de política
30 abr 2006
Totes les peces ja són damunt del tauler. El president Zapatero va decidir el 20 de gener abandonar el president Maragall a la seva sort amb Artur Mas com a ariet. Maragall ha decidit, després de la crisi de govern, enrocar-se a la plaça Sant Jaume ballant amb la música d'ERC. Els republicans s'han apuntat a un no al sí en el referèndum que permeti mantenir la cohesió entre els seus votants més moderats i els seus militants més conseqüents sense deixar el govern de la Generalitat. El PSC i ICV ja comenten les decisions de Maragall com si fossin ERC. I Artur Mas ja ha anunciat que tornarà a la dura oposició quan hagi passat el referèndum. La partida és la data de les eleccions: hivern del 2006 o tardor del 2007. Zapatero i Mas aposten per l'hivern. Maragall i ERC se la juguen a aguantar fins a la tardor següent. El PSC té l'ull posat en les enquestes i ICV encara no sap què li convé pensar.

I la jugada definitiva seran els pressupostos generals de l'Estat del 2007, que s'han de negociar el pròxim mes de setembre. Si ZP segueix la tècnica de l'Estatut, farà tot el possible per no donar a ERC la possibilitat de recolzar-los, però Mas podrà posar com a condició que el PSOE augmenti la pressió sobre el PSC per avançar les eleccions. Aquesta és la clau de tot plegat sumat als resultats finals del referèndum, on tothom dóna per fet que guanyarà el sí però tothom tem per la participació i pel marge d'avantatge dels partidaris de l'aprovació contra la gamma d'alternatives més o menys esotèriques.

Si, finalment, és CiU qui salva els penúltims pressupostos de Zapatero, la situació de Maragall serà pràcticament insostenible tant perquè el PSOE i el seu entorn empresarial i mediàtic se li llançarà a la jugular perquè el PSC el convenci atès que -legítimament i sense enganyar ningú- sempre ha considerat més prioritari assegurar l'estabilitat i la continuïtat de Zapatero que la del govern i la del president de la Generalitat, tot i els seus múltiples esforços per no establir una contradicció entre les dues realitats.

Per a ERC també serà un moment difícil. La necessitat de sostenir Zapatero per assegurar la viabilitat de l'Estatut ja no tindrà sentit. La negociació no serà el mateix sense la intervenció directa d'un personatge tan peculiar com Alfredo Pérez Rubalcaba. Les bases no voldran un xec en blanc després de la "presa de pèl" de Zapatero. Els votants no entendrien que deixés de ser una força amb incidència. I es pot trobar que la Moncloa vulgui aquesta vegada jugar al mocador sense penyora perquè la que demana CiU té conseqüències sobre Maragall però no sobre la despesa de l'Estat.

El tòpic diria que s'acosta una tardor calenta. La realitat és que el president Maragall es troba que totes les peces que ell mateix ha posat sobre el tauler ara les mouen uns altres i sense gaires miraments.

asaez ARROBA avui.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Qui votarà el pressupost de ZP en quaderns de política
30 abr 2006
Ciu es la solució!!

NO pateixis!!
Sindicato Sindicat