Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Ja es pot veure des d’internet el nou documental sobre Veneçuela
27 abr 2006
Gravat al 2005, "Un mundo por ganar" aprofita la presència a Veneçuela de 15.000 joves de 140 països per preguntar pel suport a la revolució bolivariana i l’impacte a la resta del món.
cartellweb.jpg
Analitzant el procés sociopolític el documental mostra lâaltra cara de la realitat veneçolana que el grans mitjans han ocultat a lâopinió pública mundial. Ara la televisió dâinternet, Pluràlia, ofereix la possibilitat de veure el documental des de la seua web: www.pluralia.tv/unmundoporganar/

LâAVANÃ

Durant anys Veneçuela ha sigut la gran desconeguda dâAmèrica Llatina. Amb lâarribada al poder del moviment bolivarià, liderat pel controvertit Hugo Chávez, va saltar a les primeres pàgines dels mitjans. Des de 1999 LâAvanç ha sigut un dels pocs periòdics europeus que no participa en la campanya de descrèdit i demonització de Chávez que va culminar tràgicament amb el colp dâEstat al 2002. Precisament, LâAvanç ha destacat en la premsa independent per haver fet un extens i pioner seguiment de més de sis anys sobre el procés bolivarià. Dâaquesta experiència va nèixer el projecte de fer-ne un documental que donara veu als veneçolans i permetera al públic valencià i internacional de disposar de altres punts de vista que la majoria de la premsa estava silenciant.

15.000 joves de 140 països

A lâestiu del 2005 es van reunir a Caracas milers de joves i estudiants de tot el món per mostrar el seu suport a lâanomenada revolució bolivariana. Milers de colombians, brassilentys, equatorians i peruans van trigar dies en arribar a través de rutes interminables i en molts casos poc segures. Des de lâÃ?ndia fins Japó, des dâAngola fins el Sàhara, delegacions de desenes de països feien esforços enormes per poder acudir a una cita amb les organitzacions juvenils dâesquerres de tot el planeta. Els europeus també van acudir en massa, especialment per entendre el desconegut procés bolivarià. Espanyols, bascos, catalans i valencians van fer-se un espai al Festival. Fins i tot sâhi va veure una àmplia delegació nord-americana, composada en gran part per negres i llatins, va ser present.

Així es va decidir aprofitar una oportunitat única i un grup de periodistes independents valencians van decidir ésser testimonis de primera mà. Lâobjectiu del documental era tractar dâentendre perquè després dâanys de demonització de Chávez i de Veneçuela, cada vegada més joves de tot el món es sentien identificats amb aquest sorprenent país del Carib i el procés polític conegut com revolució bolivariana.

El documental mostra parts del 16é Festival Mundial de la Juventud y los estudiantes, del Congreso Continental Bolivariano, així com del Festival Internacional de Hip Hop que es va celebrar a Caracas el 2005. La majoria dâentrevistes i imatges estan gravades a diversos barris de Caracas, però també hi ha una breu seqüència a lâEstat Amazonas, a lâinterior del país.
El documental sâinicia amb una presentació dâalgunes de les delegacions internacionals del Festival i amb part del discurs inaugural dâHugo Chávez en el qual es comença a sentir part del pensament bolivarià. Tot seguit es passa a fer un breu repàs de la història recent: els 40 anys de bipartidisme i la massacre del Caracazo fins la victòria electoral bolivariana i el colp dâEstat del 2002. Una sèrie dâentrevistes a joves estrangers i veneçolans desenvolupa el contingut central del documental. Es mostra i sâexplica el paper de la cultura juvenil en el procés de canvis. El Festival de Hip Hop que va reunir grups de rap, break i graffitti combatiu presenta una realitat poc coneguda de la música urbana global. Els mitjans de comunicació mereixen capítol apart i són analitzats per periodistes i joves estrangers que denúncien lâús del poder mediàtic per manipular lâopinió pública mundial. Els projectes de desenvolupament social i la seua dimensió llatinoamericana es plasmen a les missions Barrio Adentro i Milagro. Lâescriptor i analista veneçolà Luís Britto García va situant dins el seu context social i internacional cadascú dels temes, lligant les problemàtiques locals amb una perspectiva mundial.

El documental és en definitiva una humil, però extensa, obra col·lectiva que crea una coral de veus que prenen la paraula per mostrar la seua veritat. No és aquesta part de la realitat lâúnica existent a Veneçuela, ni molt menys. Però sí és important oferir a lâopinió pública mundial una visió dâaquesta majoria social veneçolana que mai veu recollides les seus declaracions als mitjans internacionals. A més també visualitza una xarxa internacional dâactivistes de la qual pocs saben de la seua existència. Potser encara existeixen aquells que pensen que tenen tot un món per guanyar.

www.pluralia.tv/unmundoporganar/

www.lavanc.com
www.vive.gob.ve
www.indocumenta.com
www.cercavila.com
www.pluralia.tv
Mira també:
http://www.pluralia.tv/unmundoporganar/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ja es pot veure des d’internet el nou documental sobre Veneçuela
27 abr 2006
Molt bo aquest documental!

Felicitats als col.lectiu i entitats que l'han fet possible!

Endavant amb el socialisme!
Sindicat