Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
25 d’Abril de 1974 – La Revolució sense sang
25 abr 2006
A la seqüència del Cop Militar del 28 de Maig de 1926, va ser implantat a Portugal un règim autoritari d’inspiració feixista.
19 Abril. 2006
Nova Odivelas
Sandra Adonis


El règim és remodelat al 1933, amb el nom d'Estado Novo i passa a ésser liderat per Oliveira Salazar, que va passar a controlar fins al 1068.

Un dia, a la seqüència dâuna caiguda de la qual van resultar danys cerebrals, el poder li va ser enretirat per ja no ser capaç de continuar exercint. Aquest Estado Novo incloïa una policia, la PIDE (Policia de Vigilància i Defensa de lâEstat), que a lâinici sâanomenava PVDE (Policia de Vigilància i Defensa de lâEstat) que reprimia i perseguia els opositors dâaquest règim dictatorial.

Moltes persones van ser empresonades, acusades de conspiració contra lâEstado Novo. Des dâartistes, polítics, entre dâaltres que creguessin que podrien ésser un perill per al règim.

La inestabilitat era abundant i el 21 dâagost de 1973, es fa la primera reunió clandestina de Capitans, realitzada a Bissau. El 9 de setembre del mateix any es va fer una nova reunió al Monte Sobral (Alcáçovas), on neix el Moviment de les Forces Armades.

El 5 de març de 1974 és aprovat el primer document del moviment: âEls Militars, les Forces Armades, i la Nació", que es posa a circular clandestinament.

El 14 de març va ser la data en la que el govern dimiteix els Generals Spínola i Costa Gomes dels càrrecs de Vice-cap i Cap de lâEstat Major General de les Forces Armades, suposadament a causa dâhaver-se recusat a participar a una cerimònia de suport al règim.

Lâensorrament del règim és decidit a lâúltima reunió clandestina el 24 de març de 1974.

El dia 24 d'Abril de 1974, un grup de militars comandats per Otelo Saraiva de Carvalho va instalâ¢lar secretament el Lloc de Comandament del moviment colpista, a la caserna de la Pontinha.

A les 22H55 és transmesa la cançó âI Després de l'Adéuâ?, de Paulo de Carvalho per les Emissores Associades de Lisboa, que va constituir una dels senyals prèviament combinades, que inactivaria la presa de posicions de la primera fase del cop.

La 2ª fase, va començar amb un segon senyal donada a les 00H20, quan va ser tocat el âGrandola Vila Morenaâ? de José Afonso a la Rádio Renascença, que confirmava el cop i marcava l'inici de les operacions.

El Cop Militar del 25 d'Abril de 1974, va tenir la colâ¢laboració de diversos regiments militars que van desenvolupar una acció reparada.

No se sap del tot cert, el per què del simbolisme del clavell i sobre això hi ha diverses teories, però la que impera és que algú hauria començat a distribuir clavells vermells pels soldats que després els van posar a les canonades dels fusells.
Traduït al català per a Tlaxcala (http://www.tlaxcala.es) per Ãlex Tarradellas. Aquesta traducció es copyleft.


Versió en portugués:

http://www.novaodivelas.pt/sitemega/view.asp?itemid=765&catid=145

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat