Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Inauguració del Parc de la Ciutadella
25 abr 2006
COMUNICAT DEL COMITÈ D'EMPRESA I L@S TREBALLADOR@S DE PARCS I JARDINS DE BARCELONA DAVANT L'ACTE D'INAUGURACIÓ DE LA REMODELACIÓ DEL PARC DE LA CIUTADELLA
Amb l'acte d'inauguració del Parc de la Ciutadella, l'Ajuntament de Barcelona i el Institut Municipal de Parcs i Jardins donen la bandera de sortida a una sèrie d'actes que tindran la seva continuïtat fins a la primavera del 2007, curiosament data prevista per a les pròximes eleccions municipals.
Sota la denominació de Pla d'Actuació Municipal (PAM 2004-2007) l'Ajuntament ha pressuposat 16 milions d'euros per a rehabilitació integral de 11 parcs de la ciutat i 5.6 milions més per a altres actuacions en 25 parcs.
L'Ajuntament justifica aquestes actuacions per la deterioració que sofreixen els espais verds a causa del ús massiu al que estan sotmesos ( incivisme?). Sense esbiaixar aquest aspecte, el Comitè d'Empresa i l@s treballador@s de Parcs i Jardins venim denunciant l'abandó al que està sotmès tot el verd de la ciutat, sense consignació pressupostària adequada, sense personal suficient i sense directrius clares de manteniment; s'ha arribat a una situació de deterioració que qualsevol veí pot constatar en cadascuna de les zones verdes de la ciutat, no solament les de major ús.
Molt ens temem que l'argument de la deterioració dels parcs pel seu ús, cosa d'altra banda molt normal, prepari el terreny a un futur d'ús limitat de certs parcs i el cobrament d'entrada en alguns d'ells, com ja ocorre amb el Parc del Laberint i com va anunciar en el seu moment en la presentació de les obres de remodelació del Parc Güell, o més encara, acabades les obres amb diners públics ocorrerà com ja passa amb espais com la Font del Gat o el Hivernacle, que es lloguen per a festes i esdeveniments privats, escamotejant i dificultant la utilització publica i lliure als ciutadans.
La característica principal que es dóna en la gestió del pressupost extraordinari atorgat a través del PAM a Parcs i Jardins és que el cent per cent del mateix és executat per empreses privades, contradient a la Sr, Presidenta del Institut, Imma Mayol, que assegurava que els treballs de jardineria previstos en els projectes de remodelació s'executarien amb recursos propis del Institut Municipal. D'altra banda estem en condicions d'afirmar que el seguiment que s'està fent tant dels pressupostos com de l'execució real dels projectes deixa molt a desitjar, cosa molt greu en un Institut com Parcs i Jardins que té el trist record d'haver estat advertit per la Sindicatura de Comptes de les irregularitats detectades en 100 de 101 projectes auditats.
El grau de contractació i subcontractació que es permeten en els projectes del PAM, i en la Ciutadella en particular, fa possible que les grans empreses privades del sector es permetin licitar obra pública a la baixa a costa de la precarietat de les condicions laborals dels seus treballadors, “racaneando� al màxim en temes de seguretat i salut, a part dels sous, en principi pressupostats i cobrats per l'empresa adjudicatària per sobre del Conveni de Parcs i Jardins.
És evident que la diferència entre els sous pressupostats en els projectes de remodelació previstos en el PAM, i els cobrats realment per l@s treballador@s contractats i subcontratados no guarden relació, del que es deduïx que una part important dels beneficis empresalíars és a costa de l@s treballador@s.
Per tot l'exposat fem una crida a l@s ciutadans perquè exigeixin a l'Ajuntament i al Institut Municipal de Parcs i Jardins que compleixin amb rigor l'obligació que tenen de vetllar pel manteniment del verd de la ciutat en les degudes condicions, i per que en cap cas es perdi el caràcter de servei públic, tant del Institut menjo el dels espais verds de la ciutat. Que Parcs i Jardins no es converteixi en una tapadora per a negocis privats.

Comitè d'Empresa
Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona


Abril 2006

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat