Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats
Exigim que s´investigui l´ assassinat d´un nen a Guerrero, Mexic
23 abr 2006
Data: 21 d'Abril de 2006 Latin America & Caribbean » Mexico » Action Alert
Dret a la vida
Dret a no ser discriminat i a la igualtat davant la llei
Dret dels nens a ser protegits contra tota forma de maltractament i explotació
RESUM
El 13 de març es va descobrir el cadàver del nen Emilio Züñiga, de 13 anys, que havia estat assassinat a cops amb pals i pedres. Emilio vivia del treball ocasional en canvi de menjar i també presumptament exercia el treball sexual comercial. El CEPRODEHI (Centre d'Estudis i Projectes per al Desenvolupament Humà Integral A. de C.) considera que pot haver un component homofóbic en aquest crim i està buscant pressionar a les autoritats perquè s'investigui adequadament i es castigui als culpables.
1HOMOFOBIA.jpg
IGLHRC se suma a CEPRODEHI per a solâ¢licitar cartes a les autoritats responsables exigint la investigació exhaustiva de l'assassinat d'Emilio, així com altres mesures que poden contribuir a millorar la situació de les persones trans, bisexuals, lesbianes i gais en l'estat de Guerrero, així com a prevenir i sancionar manifestacions d'intolerància.
Per favor enviar les seves cartes, com més aviat, a les següents autoritats:

To: cprocurador ARROBA pgjgro.gob.mx, subprocuraduriad ARROBA pgjgro.gob.mx, subprocuraduriajuridica ARROBA pgjgro.gob.mx, fiscaliadelitos_sexuales ARROBA pgjgro.gob.mx, fiscaliaderechoshumanos ARROBA pgjgro.gob.mx, fiscaliadelitosgraves ARROBA pgjgro.gob.mx
Cc: despertar_ciudadano ARROBA hotmail.com, ceprodehi_ac ARROBA yahoo.com.mx

Gobernador Constitucional de Guerrero
C.P. Carlos Zeferino Torreblanca Galindo
Dirección postal:
Palacio de Gobierno
Chilpancingo, Gro.
México

Secretaria de la Juventud
Lic. Yolanda Villaseñor Landa
Dirección postal:
Palacio de Gobierno
Edificio âMontañaâ?
Primer Piso
Chilpancingo, Gro.
México

Procurador General
Lic. Eduardo Murueta Urrutia
Dirección postal:
Carretera Nacional México - Acapulco Km. 6+300 C.P. 39090
Chilpancingo Guerrero.
México
Teléfono: (52 747) 4725657 y (52 747) 4728200
Correo electrónico: cprocurador ARROBA pgjgro.gob.mx

Subprocurador de Control Regional y Procedimientos Penales
Lic. Jesús Alemán del Carmen
Dirección postal:
Carretera Nacional México - Acapulco Km. 6+300
Interior del edificio, Planta alta
C.P. 39090
Chilpancingo Guerrero.
México
Teléfono: (52 747) 4719433
Fax (52 747) 4724284
Correo electrónico: subprocuraduriad ARROBA pgjgro.gob.mx

Subprocurador Jurídico y de Atención a Victimas del Delito
Lic. Antonio Sebastián Ortuño
Carretera Nacional México - Acapulco Km. 6+300
Interior del edificio, Planta alta
C.P. 39090
Chilpancingo Guerrero.
México
Teléfono: (52 747) 47 1 94 37
Fax (52 747) 47 1 94 18
Correo electrónico: subprocuraduriajuridica ARROBA pgjgro.gob.mx

Visitadora General
Lic. Martha Elva Garzón Bernal
Carretera Nacional México - Acapulco Km. 6+300 Planta Baja
C.P. 39090
Chilpancingo Guerrero
México
Teléfono: (52 747) 47 1 94 23
Fax (52 747) 47 1 94 57
Procuraduría General de Justicia del estado de guerrero
Fiscal Especializada para la Investigación de
Delitos Sexuales y Violencia Intrafamiliar
Agencia Investigadora del Ministerio Público
del Distrito Judicial de los Bravo
Lic. Rosa Hilda González Zagal
Adrián Castrejón No. 33
Esquina con José Inocente Lugo
Chilpancingo, Gro.
México
C. P. 39060
Teléfono (52 747) 47 2 85 19
Correo Electrónico: fiscaliadelitos_sexuales ARROBA pgjgro.gob.mx

Fiscal Especializado para la Protección de Derechos Humanos
Lic. Manuel A. Saavedra Flores
Interior del edificio de la Procuraduría General de Justicia
Carretera Nacional México-Acapulco Km 6+300
Planta baja
Chilpancingo, Gro.
C. P. 39090
México
Teléfono: (52 747) 47 1 94 10, ó (52 747( 47 1 94 62 ó (52 747) 47 1 94 24 ext. 9410
Correo Electrónico: fiscaliaderechoshumanos ARROBA pgjgro.gob.mx

Fiscal Especializado para la Investigación de Delitos Graves
Lic. José Fernando Monreal Leyva
Cerrada de Caminos No. 12
Despacho 304, 3° piso
Col. Progreso
Acapulco, Gro.
México
C. P. 39355
Teléfono: (52-744) 44 85 45 59
Correo Electrónico: fiscaliadelitosgraves ARROBA pgjgro.gob.mx

Agente del Ministerio Público
Titular de la Agencia Auxiliar
Lic. Alejandro Reyes Ocampo
Calle Nueva México S/N
Col. Centro
Azoyú, Gro.
México
C .P. 41900
Teléfono: (52 741) 412 16 67

Con copia a:
Despertar Ciudadano A.C.
despertar_ciudadano ARROBA hotmail.com

CEPRODHI A.C.
ceprodehi_ac ARROBA yahoo.com.mx

CARTA MODEL
Benvolgudes senyores i senyors:
Els escrivim per a expressar la nostra preocupació per l'assassinat d'Emilio Zúñiga Mendoza, de 13 anys d'edat, el cos de la qual va ser trobat el dia 13 de març, en la localitat dâ Azoyú, Guerrero. Emilio era una nen que vivia en el carrer i que presumptament realitzava treball sexual comercial amb homes. Va Ser mort a cops, amb pedres i pals, i encara no s'ha identificat al culpable.
Per l'edat de la víctima, i per les condicions d'extrema vulnerabilitat econòmica i social que va viure, aquest crim ens copeja de manera especial i per això volem demanar-los que no permetin que romangui impune. La protecció a la infància i a l'adolescència âsense discriminació alguna per condició econòmica i social, ni per conducta sexual- és obligació de vostès, com funcionàries i funcionaris de l'Estat. Tractats internacionals com la Convenció pels Drets del Nen i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics afirmen aquesta obligació, el mateix que la Llei Federal per a Prevenir i Eliminar la Discriminació i la Llei per a la Protecció i el Desenvolupament dels Menors.
Emilio s'hagués merescut una vida millor, que li permetés el ple exercici dels seus drets i el ple desenvolupament de les seves capacitats. També s'hagués merescut viure en una societat que no abusés de la seva indefensió i ho convertís en víctima de la seva homofòbia. Gens d'això és ja possible. Però en l'estat de Guerrero, de l'administració del qual vostès són responsables, hi ha altres Emilios i també persones adultes que esperen de vostès un missatge clar i unívoc contra totes les formes de discriminació, violència i impunitat. Per això els demanem:
- Que investiguin en forma exhaustiva i imparcial l'assassinat d'Emilio i que als responsables del crim els sigui aplicat tot el pes de la llei.
- Que âen colâ¢laboració amb les organitzacions de la societat civil- implementin mesures educatives, de suport i contenció, que apuntin especialment a les i els adolescents que s'asseuen atretes i atrets per persones del seu mateix sexe, o que tinguin una identitat de gènere o una expressió del mateix que difereixi dels patrons culturals dominants.
- Que donin suport el tractament legislatiu i la prompta sanció de la iniciativa de Llei per a Prevenir i Eliminar la Discriminació en l'Estat de Guerrero,
Cordialment,
(Nom, organització, adreça)
ANTECEDENTS
Emilio va viure i va morir en Azoyú, en l'estat de Guerrero, Mèxic. No tenia llar; de vegades dormia a casa de la seva àvia, però âsegons informacions periodístiques- passava la major part del temps en el carrer, treballant en canvi de menjar. També realitzava treball sexual comercial amb homes.
El seu cadàver va ser trobat el 13 de març, però es creu que va ser assassinat el 9 o el 10, pel grau de descomposició que es trobava. Alguns veïns van veure una concentració de zopilotes en un terreny erm i van avisar a les autoritats municipals, que van trobar allí el cos d'Emilio. El nen es trobava de cap per avall, amb el cap completament aixafat per pedres. La policia va deduir que ho van assassinar a cops de pals i pedres, sobre la base d'indicis oposats en el lloc.

LEGISLACIÃ INTERNACIONAL


El dret a la vida està protegit per la Declaració Universal de Drets Humans (Article 3), el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (Article 6), la Convenció dels Drets del Nen (Article 6) i la Convenció Interamericana de Drets Humans (Article 4). El dret a no ser discriminat/a i a la igualtat davant la llei els protegeixen la DUDH en els seus articles 2 i 7, el PIDCP en els seus articles 2 i 26, la CIDH en els seus articles 1 i 24, i la Convenció del Nen en el seu Article 2.
El Comitè de Drets Humans de Nacions Unides va afirmar en la seva decisió sobre el caso Toonen c/Austràlia (1994) que les proteccions ja existents contra la discriminació en els articles 2 i 26 del PIDCP s'han de llegir com incloents de l'orientació sexual quan categoria protegida (inclosa dintre del concepte de "sexe"). Des d'aquesta data, nombrosos mecanismes de drets humans de Nacions Unides han condemnat la discriminació per orientació sexual.
La Convenció dels Drets del Nen obliga als estats signants a adoptar âtotes les mesures legislatives, administratives, socials i educatives apropiades per a protegir al nen contra tota forma de perjudici o abús físic o mental, negligència o tracte negligent, maltractaments o explotació, inclòs l'abús sexualâ? (Article 19). En el seu Article 32, la Convenció reconeix âel dret del nen a estar protegit contra l'explotació econòmica i contra l'acompliment de qualsevol treball que pugui ser perillós o entorpir la seva educació, o que sigui nociu per a la seva salut o per al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral o socialâ?, i obliga als Estats a adoptar mesures âlegislatives, administratives, socials i educacionalsâ? per a garantir aquesta protecció.
LEGISLACIÃ NACIONAL
L'Article 4 de la Constitució Política dels Estats Mexicans afirma que les institucions públiques han de donar suport la protecció dels menors. L'Article 1 de la Constitució prohibeix tota discriminació "motivada per origen ètnic o nacional, el gènere, l'edat, les capacitats diferents, la condició social, les condicions de salut, la religió, les opinions, les preferències, l'estat civil o qualsevol altra que atempti contra la dignitat humanaâ¦".
Al juny de 2003, el govern mexicà va ratificar la âLlei Federal per a Prevenir i Eliminar la Discriminacióâ?, que havia estat aprovada per unanimitat pel congrés de la nació aquest mateix any. Les âpreferències sexualsâ? són una de les categories protegides contra la discriminació en el text d'aquesta llei.
La Llei per a la Protecció i Desenvolupament dels Menors (Nou Codi del Menor) obliga a l'estat mexicà a proporcionar âassistència i protecció per a la salut física i mental; condicions propícies perquè rebi la seva educació bàsica; protecció en els casos que siguin víctimes d'abandó, assetjament sexual, crueltat i maltractament de familiars o tercers (Article 5). També reconeix el dret dels nens a la vida, la no discriminació, a viure en condicions de benestar, a ser protegits en la seva integritat (Articles 6 i 41-54). L'Article 7 obliga a les autoritats a âdonar suport, de conformitat als seus respectius pressupostos, als quals per manques familiars o econòmiques, posin en risc la seva formació, subsistència i desenvolupament, coadjuvant amb els pares o tutors en el compliment dels seus deuresâ?. Segons l'Article 34, els menors que âper manques familiars o econòmiques posin en risc la seva formació, subsistència o desenvolupamentâ? tenen dret a atenció prioritària per part de l'Estat i els menors que realitzen activitats en el carrer han de ser objecte d'atenció de l'estat â mitjançant programes específics (Articles 49 i 94).

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat